На місці згорілої церкви на Костопільщині будують нову

09 Березня 2024, 14:02
На місці згорілої церкви на Костопільщині будують нову 381
На місці згорілої церкви на Костопільщині будують нову

Розпочали зводити новий храм в селі Золотолин колишнього Костопільського району. Будують на місці церкви Святого Дмитрія ХІХ століття, яка згоріла у вересні 2023 року. 

Знищений вогнем храм у Костопільській громаді був пам’яткою архітектури місцевого значення. Про відбудову сільської церкви Суспільному розповіла староста Золотолина Ганна Король.

«Восени залили повністю фундамент, а зараз почали класти кладку. Ініціатором будівництва церкви була громада села. Гроші парафіяни збирають по селах, також дуже допомагають організації й Костопільська міська рада виділяє пожертви на храм. Хоча на сьогодні дуже важко будувати у час війни, люди багато дають пожертв на війну, але допомагають і на храм», — зазначила Ганна Король.

З її слів, церкву зводять з цегли на місці попередниці, за такими ж параметрами.

«Усе залежить від грошей та допомоги парафіян. Люди долучаються хто як може і фінансово, і так приходять допомагають. Парафіяни вирішили, що церква буде така ж як була», — розповів настоятель храму Святого Дмитрія ПЦУ отець Василь.

Збудувати планують за два роки.

Що сталося із попереднім храмом

 

Церкві Святого Дмитрія, яка стояла у селі Золотолин — майже 150 років. Храм згорів уночі 16 вересня 2023 року. Вогонь знищив дерев'яну будівлю культової споруди розміром 20х7 метрів та церковне майно. Внаслідок пожежі травмованих та загиблих не було, повідомили в ДСНС області.

Грошей на побудову нової церкви на той час у релігійної громади села не було, тому богослужіння почали проводити у будівлі поряд.

Як йдеться на сайті обласної ради, дерев'яну церкву Святого Дмитрія побудували у 1877 році на місці попереднього храму, який згорів за 40 років до того. Ця будівля внесена до переліку пам’яток архітектури місцевого значення.

Як повідомила пресофіцерка Нацполіції в області Катерина Загурська, у поліції відкрили кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією — порушення пожежної або техногенної безпеки.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024