У Березному вшанувала пам'ять генерал-хорунжого Тараса Бульби-Боровця

09 Березня 2024, 15:23
У Березному вшанувала пам'ять генерал-хорунжого Тараса Бульби-Боровця 337
У Березному вшанувала пам'ять генерал-хорунжого Тараса Бульби-Боровця

9 березня минає 116 років з дня народження засновника і організатора Української Повстанської Армії «Поліська Січ» Тараса Бульби-Боровця – відомої постаті в історії українського визвольного руху часів Другої світової війни.

До роковин у Березному поклали квіти до пам'ятника генерал-хорунжого, повідомляють у міській раді. 

 

Народився майбутній отаман в селі Бистричі, тоді Рівненського повіту Волинської губернії. З 14 років працював на каменоломнях, де пройшов шлях від простого чорнороба до власника одного з гранітних кар’єрів. Саме Т.Бульбі-Боровцю належала честь формування перших боєздатних загонів української партизанки часів Другої Світової війни.

 

 

У 1943 році нацисти заарештували Боровця і посадили до концтабору Заксенгаузен, де він сидів у камері №78. У 73 камері цього ж концтабору сидів і Степан Бандера

Під кінець війни усіх українських політв’язнів випустили з камер і намагалися сформувати з них українську армію для підтримки Німеччини, проте без успіху. Тарас Боровець опинився на території Німеччини, яку контролювала американська армія, і згодом виїхав до США. З 1948 року проживав у Канаді, потім у США. Помер 15 травня 1981 року в лікарні міста Нью-Йорк (США.), В еміграції видавав журнал «Меч і Воля», створив Українську Національну Гвардію.

 

Історія його боротьби описана у книзі мемуарів «Армія без держави», яку Бульба-Боровець написав вже на еміграції.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024