«Молодий борщ»: у Рівному об’єднали вісім команд із різних областей у щорічному благодійному заході
У Рівному на території Парку історичної реконструкції «Оствиця» відбувся щорічний захід «Молодий борщ». У межах заходу провели благодійний збір коштів.
Про таємничі рецептури борщу та інші заходи на території «Оствиці» дізнавалася журналістка видання Район.Рівне.
Цьогоріч подія відбулась втретє, 29 червня. Кожна команда, що представляла свою громаду чи інституцію, приготувала унікальний борщ за рецептом місцевих господинь, а також презентувала своїх місцевих виробників. Захід організовувала громадська організація «Жіноча взаємоДія».
Також на події готував зірковий борщ Костянтин Грубич, телеведучий, гастроблогер, журналіст.
«Кожного року мета одна й та ж сама – об’єднання та інтеграція. Минулого року об’єднували ВПО команди із різних регіонів, і їх було 13, а цього року об’єднали також представників бізнесу, громадських організацій для приготування борщу», – розповіла організаторка заходу Ольга Горкавчук.
Благодійною метою заходу цього року став збір коштів на допомогу дітям з інвалідністю. Організатори заходу зазначили, що будуть влаштовувати також майстеркласи для діток у дитячому таборі. Окрім збору для дітей з інвалідністю, діяв збір коштів для ЗСУ від продажу крафтових виробництв та з майстеркласів для розвитку Парку історичної реконструкції «Оствиця».
«Перші овочі, які виросли на грядках – свіжий бурячок, картоплинка, морквинка, все своє з городу, тому його символічно так називають на Заході України – молодим», – відкрила таємницю молодого борщу організаторка.
Також Ольга Горкавчук зазначила, що станом на зараз вже зареєстрована торгова марка «Молодий борщ».
Олександр Тичинін із міжнародної бізнес-спільноти «Board» з українським представництвом у Рівному поділився їхнім рецептом борщу.
«Наш борщ готується із молодих інгредієнтів, свіжих овочів, а нашою фішкою є чорнослив», – поділилася команда «Board».
Своїм секретним інгредієнтом та вдосконаленим рецептом також поділилася команда із Рівненського фахового коледжу інформаційних технологій.
«Ми з нашими студентами придумали нову рецептуру борщу: перший інгредієнт – п’яна вишня, другим елементом є кропива, вона цілюща і її з давніх-давен використовували в кулінарії. Наш рецепт ми вдосконалили і додали дрібку ягід годжі. Ягоди годжі є чудовим антиоксидантом і вони дарують молодість», – розповіла рівненська команда коледжу.
Розповіла свою цікавинку приготування борщу Рівненська медична академія.
«Рецепт у нас медичний, адже ми представники медицини, він є вітамінним, мінеральним; цікавинкою нашого борщу є те, що ми додаємо свіжі вишні», – зазначила Олена із команди медиків.
Команда «Нові рівняни» об’єднала три області України – Донецьку, Луганську та Херсонську.
«Ми готували борщ на запечених кістках в духовці, витриманих чотири години, а потім варених шість годин. У цьому борщі є помідори та перець сонячного півдня України, перчинка з Донецька. Головне це те, що наш борщ возз’єднав нас, людей з різних куточків нашої країни, у Рівному», – розповіла команда «Нових рівнян».
Однією з найколоритніших команд на фестивалі стала команда з Хмельниччини, які представляли місто Ізяслав та рецепт ізяславського борщу.
«Ми приїхали з міста Ізяслав (старовинна назва Заслав), ми позиціонуємо себе городовими козаками, наш курінь називається Перший козацький курінь міста Ізяслав. Ми привезли з собою козацькі атрибути: бунчук, хоругву із зображенням герба князів Заславських та атрибути зброї. Борщ назвали ми традиційним, адже спиталися рецептів наших мам, а мами згадали бабусь, тому має вийти наш унікальний український борщ», – розповів учасник фестивалю Сергій Хмиз.
На завершення заходу організатори зібрали банки з коштами та нарахували 103 тисячі гривень. Цю суму передадуть на допомогу дітям з інвалідністю.
На території «Оствиці» також діяли майстеркласи, ярмарок крафтових виробництв, фудзона, співанка та виставка наметів від магазину туристичного спорядження Gorgany.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром