Релігієзнавиця з душею бунтарки: Ірина Баковецька-Рачковська розповіла про літературу й етно-рок

16 Березня 2020, 09:01
Ірина Баковецька-Рачковська 3668
Ірина Баковецька-Рачковська

Багатогранна особистість, яка любить поєднувати різні види діяльності: від етно-рок співу до письменства. Голова рівненської спілки письменників України, організаторка літературно-мистецьких проєктів, письменниця, журналістка, лауреатка премій, а також мама трьох донечок. Як Ірині Баковецькій-Рачковській вдається жити таким насиченим життям – дізнайтесь в інтерв’ю.

– Ірино, Ви дуже різнобічна особистість: як поєднуєте письменство, музику, журналістику і ще релігію?

– Люблю поєднувати непоєднуване. Справді я людина творча, абсолютно творча, і як кожна творча особистість, в мені є початки двох-трьох напрямків, бо всі ми знаємо, що людина може і танцювати, і співати, і може мати ще якісь додаткові таланти. Людина, яка співає може бути крутим театралом. Намагаюся поєднувати свої таланти для того, щоб зробити свою літературу яскравішою, своє подання власних текстів унікальним, інноваційним. І взагалі намагаюсь привернути сучасного читача до такого явища як література.

– Чому першу освіту обрали за спеціальністю «релігієзнавство»? Чим керувалися?

– Все дуже просто і ніякої сакральності! Моя Соснівська гімназія мала угоду з Острозькою академією на два випускники - на правника і релігієзнавця. Правником випало бути дівчинці, яка завжди брала участь в олімпіадах з права, а мені, як творчій особистості, дали шанс стати релігієзнавцем. Тепер я магістр релігієзнавства!

– У вас чотири освіти у різних університетах: з яким закладом пов’язано найбільше спогадів? І який по-справжньому можете назвати своєю альма-матер?

– Я навчалася у трьох Закладах вищої освіти – РДГУ (Рівненському державному гуманітарному університеті) (Інституті мистецтв) і МЕГУ (Міжнародному економіко-гуманітарному університеті) я закінчувала заочно. У МЕГУ вчилася тільки один рік - магістерка. Інститут мистецтв - то була моя дитяча мрія, звичайно. Але альма-матер у мене Острозька академія – це 5 років життя, щоденного! Двічі змінювалися світогляди в цих стінах, формувалися цінності. Я формувалася як особистість саме в ОА.


 

– Окрім громадської діяльності, письменницької й різних проєктів ви ще й мама. Як ви встигаєте поєднуєте роботу і сім’ю? Чи хотілося б більше приділяти часу своїм дітям?

– Діти люблять успішних батьків, зазвичай! Мені вистачає часу пообійматися з ними, повчити уроки, приголубити, зробити кожній масаж «рельси-рельси, шпали-шпали», я не кажу, щоб помити, нагодувати, декого одягнути, вкласти спати, зібрати в садок і в школу... Але мені лестить, коли чую, що мої дівчатка вихваляються мною перед друзями!

– Ви пишете у різних жанрах. За покликом душі ви поетка чи письменниця?

– Не можу відповісти. Але якщо пишу прозу, то вірші тоді не йдуть до голови, або навпаки.


 

– З осені 2019 року ви почали виконувати пісні в стилі етно-року, або ж фолк-року. Цей напрям в музиці непростий, поєднує фольклор з роком, манера виконання енергійна та специфічна. Чому обрали саме цей стиль? Це ваш стан душі?

– Рок - це революція, а я люблю крайнощі і кардинальні зміни, а етно - це вогонь, який пронизує і лікує. Дві потужні сили, які поєднуються і очищають моє єство. Етно - це музика мого коріння, моїх пращурів, з якими у мене зв'язок - духовний, природній, сакральний...

 Ваш літературний діапазон досить масштабний. Це поезія, і проза, і краєзнавчі дослідження. А 2018 року видали книгу «Пластилін». Детектив з елементами психологізму? Чому саме такий жанр?

– Детектив - жанр драйвовий. Завжди любила детективи. Я пишу психологічні детективи - це гра з мозком. А ще письменниця розповіла, що найбільше її цікавить соціальна тематика. І вже з початку грудня минулого року Ірина Баковецька розпочала писати нову книгу. «Це буде гучнішим за «Пластилін». Передбачаю набагато більше критики», – каже письменниця.


 

– Ваші поради творчим людям-початківцям?

– Порада початківцям - розривати шаблони, ламати стереотипи! Критика - це теж увага на вашу особистість! Будьте в центрі уваги, будь-якими способами!!!


 

Тетяна МЕЛЬНИЧУК

Фото Мар'яни ГУСАКІВСЬКОЇ

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024