Леонід Макарович Кравчук Перший Президент України

У рівненському архіві показали запис з метрики Леоніда Кравчука. Факти з його сільського минулого

09 Серпня 2020, 11:10

У Рівненському державному архіві показали запис про народження президента Леоніда Кравчука.

На світлині з документів ДАРО можна побачити, що Леонід Кравчук, син Макарія і Єлизавети» народився на ту пору ще у Волинському воєводстві Республіки Польща – село Великий Житин, Олександрійської ґміни Рівненського повіту.

Запис у метриці - від 10 січня 1934 року. 

Нині ім’я першого президента України Леоніда Кравчука – знову в топі політичних дискусій та новин. Як відомо, леонід Макарович став головою української делегації у Тристоронній контактній групі у Мінську. На цьому посту він змінив Леоніда Кучму.

У селі Великий Житин, як відомо, Леонід Макарович провів своє дитинство. Там і досі живе його родина. «Район. Історія» зібрав кілька промовистих фактів з його сільського минулого. 

 

  *   *  *

Читайте також: Уродженець Великого Житина очолив тристоронню контактну групу по Донбасу

У Великому Житині розповідають, що матір Леоніда Кравчука Хима (очевидно, так жінку звали в родині, хоч за документами – Єлизавета) була із незаможної родини. Коли один із родичів поїхав на заробітки до Канади, його дружина забрала дівчину до себе, а згодом видала заміж за Макара. Аби молоде подружжя мало власне житло, їм виділили сушарню, де колись сушили тютюн.

  *  *  *

Батько Макар із фронту не вернувся, загинув під Білоруссю. За кілька років мати вийшла заміж вдруге.

  *   *   *
Хима була дуже розумною. Вона не вимовляла букву «р», проте вміла сказати так, щоб в жодному слові її не було. Леонід розумом вдався у матір. Любив читати, завжди ніс зі школи багато книжок. Часто читав своєму діду, який був неграмотним.

  *  *  *
Другий чоловік Хими Сильвестр мав крутий характер, був у всьому категоричним. Проте дружину не ображав, а її дитину від першого шлюбу прийняв як рідну. Коли в подружжя народився спільний син Михайло, до обох хлопців чоловік ставився однаково.

  *  *  *
Зі спогадів двоюрідного брата Леоніда Мельничука: «Якось ми дітьми пришли колядувати до тітки Хими, я попросив води – а чашка до табуретки примерзла, так холодно в хаті було. Жили не заможно. Це згодом Сильвестр побудував хату, а до того вони так і жили в сушарні. Хима завжди гордилася Леонідом. Hозказувала, як колгоспний тракторист розвернуся у неї на городі й втоптав ріллю. Льоня приїхав, як дав йому перцю, той не знав куди подітися, потім вибачення просити приходив». 

Читайте такж: Двічі за Кравчука, один раз за Тимошенко та ні разу за Януковича, або за кого голосували волиняни

 

Коли Леонід Кравчук став президентом, Хима часто гостювала у сина. Він хотів, аби матір назавжди залишилася у столиці, бо здоров’я мала погане. Проте жінка навідріз відмовлялася. 

 Матір Кравчука померла, коли поралася в городі. Коли стало про це відомо, приїхали представники з обкому та райкому партії, познімали у домі всі ікони, побілили хату й поставили портрет Леніна. Труну з дому повезли просто на могилки. Коли мали закривати гроб, хто із родичів поклав покійниці в руку іконку. Партійwі помітили, поглядом спитали у керівництва, чи забрати. Той махнув рукою, що нехай буде. Пізніше рідні взяли землі, занесли до церкви і відспівали, як годиться.

  *  *  *
Батьківської оселі Леоніда Кравчука у Великому Житині вже не залишилося. В селі кажуть, що перший президент не мав до тієї хати жодного відношення. Кажуть, що житло перейшло у спадок родині його брата. 

  *   *  *
Свого часу хотіли облаштувати в будинку музей імені першого президента, проте той відмовився. Сказав, що подібних почесте заслуговують лише покійні.


 

Читайте такожДвоюрідний брат Леоніда Кравчука розповів про сільське життя першого президента