Боротьба за спадок «вічного мера»: на Рівненщині розпочали передвиборчу гонку

09 Вересня 2020, 16:10
Рівненська міська рада 1470
Рівненська міська рада

Чинний міський голова Рівного після трьох каденцій на посаді офіційно заявив, що не балотуватиметься, тому боротьба у місті стане ключовою в передвиборчій гонитві у регіоні.

Аналіз передвиборчих процесів на Рівненщині для Українського тижня провела журналістка мережі Район.in.ua Іванна Антонюк.

Більшість тих, хто був чи є при владі, не поспішають заявляти про свої політичні амбіції, але з реклами на білбордах, фейсбук-дописів та позначок у стрічці новин «оплачено» наміри певних чиновників, депутатів та активістів можна простежити між рядків.

 

Палиця розширює вплив та кандидат з рекордним прапором

 

Рівненщина вже місяць чекає на приїзд президента. В ОДА неофіційно кажуть, що основна мета – представити кандидата в міські голови від «Слуги народу». В СН цього не заперечували, але й не підтверджували. Хоча кількість відзнятих відеороликів та щоденних інформприводів вказували на чинного голову облдержадміністрації Віталія Коваля. Зрештою, 31 серпня на з'їзді партії «Слуга народу» Коваля таки офіційно висунули кандидатом.

Що ж до партійного осередку, там тільки набирають обертів. У червні на Рівненщині оголосили ім’я керівника обласної «Слуги народу». Ним став 49-річний підприємець та громадський діяч Юрій Ліпський – керівник «КВН Рівненщини» та директор регіональної «Ліги сміху». Поки в СН не поспішають оголошувати команду, лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця вже представив свою разом з кандидатом на пост міського голови.

Презентація відбувалась у кращих традиціях Палиці – помпезно та під аплодисменти. Оголошували кандидата з великої сцени у центрі міста із запрошеними гостями та журналістами. Кандидатом від «За Майбутнє» став депутат двох скликань Юрій Вознюк. На останніх парламентських виборах він поступився відомому судимістю за зґвалтування «слузі» Роману Іванісову. Тоді Вознюк набрав понад 22% голосів. Правда балотувався не від міста Рівного, його округ займав тільки малу частину обласного центру та три райони.

Ще одним «козирем» кандидата є підтримка від чинного міського голови Володимира Хомка. Але й це не все. У місцевих ЗМІ прокотилась хвиля публікацій про те, що Ігор Палиця купує найрейтинговіший місцевий телеканал «Рівне 1». Називали навіть суму – мільйон доларів. Керівництво каналу у коментарях журналістам не заперечувало можливості зміни власника, кажуть «перемовини йдуть, але «поки здєлка не відбулася». Хоча реклами Вознюка на телеканалі вже чимало, але не тільки його – Коваля теж.

Бізнесмен, засновник компанії «Захід-Трансбуд», яка займається будівництвом будинків та доріг, Віктор Шакирзян та його ГО «Рівне разом» активно під прицілом камер «працюють на благо міста» з початку літа. За цей час Шакирзян торкнувся чи не всіх проблем містян: готував петиції та влаштовував акції, щоб в карантин запрацювали дитсадки, вимагав відновити пільговий проїзд, підняв у небо рекордний прапор України та безоплатно подарував містянам тисячі багаторазових масок з написом «Рівне Разом».

Підтримує таку діяльність (непублічно) бізнес-партнер Шакирзяна, власник однієї з найбільших будівельних компаній Рівного (ЖК «На Щасливому») Роман Курис. Не так давно Курис став бенефіціарним власником ще одного рівненського телеканалу «Ритм». Його внесок до статутного капіталу «Ритму» становить 92%.

Про бажання балотуватись на посаду міського голови Шакирзян офіційно не оголосив, але влаштував у своїх агітаційних наметах опитування серед рівнян, чи бачать вони його мером, провів. До слова, на урочистостях з нагоди Дня будівельника Віктор Шакирзян наголосив, що Рівному треба господар, який зможе зупинити хаотичну забудову міста.

 

«Європейська Солідарність» та реванш свободівців

 

Перед місцевими виборами Євросолідарність повністю оновила свій склад на Рівненщині. До лав увійшли активісти, ветерани, підприємці, які досі до політики відношення не мали. Осередок очолив маркетолог та борець з неестетичними вивісками у місті Павло Алексєвич. Одноосібного лідера в області партія поки не декларує та кандидата в мери не заявляє, але активно працює над тим, щоб взяти відсоток у міській раді та на місцях.

До слова, активним членом цієї політсили на Рівненщині до її оновлення був Олексій Муляренко, голова Рівненської ОДА за часів Порошенка. Він є власником фірми металевих дверей «Сталь-М», яка часто брала участь в держзакупівлях. Однак лави партії покинув, офіційно заявивши, що не згоден з позицією «солідарності» щодо голосування за ринок землі.

Про намір балотуватись в міські голови стало відомо з лояльного до нього інтернет-видання «Рівненські новини» (офіційно головою ГО «Рівненські новини» є Андрій Андрощук. Він був радником Муляренка, коли той очолював ОДА* – Ред.). Кандидат наразі працює без прив’язки до партії. Але діяльність часто здійснює під покровом благодійного фонду імені самого себе. До слова, у нардепи він теж балотувався, але посів аж п’яте місце у Рівному.

Рейтинг партії «Голос» підтримує чинна нардепка Соломія Бобровська, яка активно працює на окрузі, навіть влаштовує культурні івенти. У партії вже представили кандидата в мери Рівного – підприємця Романа Денисюка, який у зверненні назвав себе «незашквареним». 

«Батьківщина», «Свобода» та Радикальна Партія Олега Ляшка – три сили, що мали стабільну підтримку в області не одне скликання. «Батьківщина» на парламентських виборах «взяла» 10,56% голосів та друге місце після «Слуги народу». За даними свіжого соціологічного дослідження групи «Рейтинг» щодо політичних настроїв населення, партія набирає на Заході України 11%. 

«Свобода» у Рівному на місцевих виборах 2015 року мала третє місце і 16,67% голосів рівненських виборців, на парламентських у 2019-му в п’ятірку не потрапила. Поступилась навіть Опозиційні платформі «За життя». Попри падіння рейтингів партії, нардеп минулого скликання від Рівного Олег Осуховський має намір балотуватись. Хоча на Рівненщину приїздить тільки на передвиборчі кампанії, своїх виборців тут не втрачає. На парламентських виборах 2019 року він мав друге місце з результатом у майже 14% голосів рівнян після «слуги» Олександра Ковальчука.

Осередок партії Ляшка в області очолює відома у Рівному лікарка-педіатр Оксана Лозова. Це матір екснардепа Андрія Лозового, фігуранта антикорупційних розслідувань, якого затримували у Празі з фальшивими грошима. Попри те, що на парламентських виборах 2019 року у Раду радикали не потрапили, на Рівненщині партія Ляшка набрала понад 8% голосів виборців. Один з лідерів рівненських радикалів Роман Стасюк у грудні вже пробував сили у виборах на місце голови ОТГ у Рівненському районі, але програв.

 

ОПЗЖ, Кива та партія Шарія

 

Опозиційна платформа «За життя» публічної діяльності на Рівненщині майже не веде, але на парламентських виборах їм вдалось набрати майже 6% голосів. Керівник осередку адвокат Михайло Бузинарський ще до початку офіційної передвиборчої кампанії встиг виступити на двох каналах Медведчука, де розповідав про зовнішній вплив на українську політику.

На Рівненщині свого часу відзначився лідер «Патріотів – За Життя» Ілля Кива. У червні вони разом з нардепом від «Слуги народу» Сергієм Литвиненком перетнулися у місті Березному. Тоді Литвиненка чекали невдоволені висловлюваннями про особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей представники Нацкорпусу.

Тим часом Кива презентував свій осередок партії у місті. Зіткнення почались між прихильниками та противниками Литвиненка, але як повідомили у Нацкорпусі, «тітушки» Киви теж долучились до сутичок та допомагали сховатись Литвиненку. У результаті від вибуху піротехнічного виробу травми отримав керівник Патрульної поліції Рівненщини.

Що ж до партії Шарія, то на Рівненщині діє її представництво. За даними Youcontrol, зареєстрував осередок у березні цього року Олександр Тук. Він був у списку партії Шарія на виборах до Ради.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024