Як купують ігрові майданчики у Рівному. РОЗСЛІДУВАННЯ

18 Вересня 2020, 17:07
7571

Кілька років тому, дружина тоді ще народного депутата Юрія Вознюка Зоряна, та його кум Руслан Шевчук створили фірму «Тіволі-Ленд», яка постачала в різні громади дитячі майданчики. Частина з них купувалися в села, які входили в округ депутата, за кошти, які депутат «вибивав» для своїх виборців. Ціни не були завищені, якість, нібито нормальна, ніхто не скаржився.

Останні кілька років фірма переорієнтувалася на Рівне. Нещодавно відбувся тендер на 420 тисяч гривень, участь в ньому взяло 3 учасники, 2 дешевші пропозиції були відхилені, переможцем визнано найдорожчу. Громадські активісти побачили порушення в тендері, звернулися до державних контролерів, ті порушення підтвердили й приписали договір розірвати.

10 серпня 2020 року відбувся аукціон в тендері, зорганізованому рівненським міським управлінням освіти на закупівлю обладнання для ігрових майданчиків у заклади освіти м.Рівне. За кілька днів замовник обрав переможця, попередньо відхиливши пропозиції 2 дешевших учасників. 27 серпня управління уклало угоду з фірмою «Тіволі-Ленд». Йдеться про 12 ігрових комплексів, які фірма повинна виготовити до нового року. Їхня вартість, згідно з умовами тендеру, становить 420 000,00. Це найдорожча пропозиція на тендері.

Аналізуючи тендери на Прозорро можна побачити, що ТзОВ «Тіволі-Ленд» ремонтує дитячі та спортивні майданчики в Рівному. Відразу три міських управління — ЖКГ, освіти та у справах сім’ї, молоді та спорту закуповували послуги з ремонту дитячих ігрових майданчиків саме у цієї фірми. Управління ЖКГ уклало з фірмою 29 договорів на 2,88 млн, освіта – 5 договорів на 1,1 млн, управління у справах сім’ї молоді та спорту – 2 договори на 1,33 млн грн. Тож, станом на серпень 2020 року «Тіволі-Ленд» уклало договорів з бюджетними установами на 11,5 млн гривень, з них лише 1,7 млн на конкурентних відкритих торгах (тобто лише 15%), решта – прямі угоди, без тендеру. Більшість договорів із замовниками з Рівненщини.

За даними інформаційно-аналітичного порталу Youcontrol.com.ua, ТзОВ «Тіволі-Ленд», засноване в 2017 році, по 50 % частки фірми належить Зоряні Вознюк та Руслану Шевчуку, відповідно дружині та куму народного депутата двох попередніх скликань Юрія Вознюка.



Тендер під конкретне ігрове обладнання?
 

23 липня 2020 року міське Управління освіти оголосило тендер, технічне завдання якого одразу містило конкретні види ігрових споруд з малюнками. Зокрема, 5 ігрових комплексів, в який входить гірка, спортивно-ігрова стінка та пружинка «Поні», а 7 інших комплексів повинні складатися з гірки, двох башт та сходів.
Замовник вимагав, серед інших документів, подати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи Держсанепідемслужби щодо відповідності встановленим медичним критеріям безпеки, разом із додатком чи технічними умовами, сертифікат відповідності на обладнання, а також окремо копії сертифікатів на метал та фанеру і фарбу.
 

А ще вимагали Авторизаційний лист виробника або офіційного дилера/дистриб’ютора, адресований Замовнику, із зазначенням номеру цієї конкретної закупівлі на Прозорро, про надання повноважень Учаснику щодо постачання товару та лист-підтвердження від виробника. Зобов’язання у такій справі, зазвичай, закріплюють в угоді між продавцем і покупцем, а вимога додаткових гарантій ще й від виробника може бути додатковою перепоною для потенційних учасників. Якщо мати інформацію від виробників, хто замовляє такі довідки, можна наперед знати потенційних конкурентів і прикинути, яку стартову ціну ставити, і до якої можна знижуватися.
 

Також, згідно з вимогами тендерної документації слід було подати копію чинного на дату розкриття сертифікату якості ISO 9001-2015 на виробництво обладнання. Це при тому, що Стандарт ISO 9001 являє собою одну з моделей управління діяльністю організації з метою забезпечення її результативності, а не стосується якогось обладнання і не є обов’язковим. Така «додаткова» вимога дозволила відхилити одного з учасників, з дешевшою пропозицією.
Голова тендерного комітету управління освіти м.Рівне Ірина Кіруца пояснила, що жодних особливих вимог щодо документів та сертифікатів не було. На момент укладання договору вона була у відпустці, а коли вийшла на роботу телефоном пояснила:

 

«27 серпня управління уклало угоду з «Тіволі-Ленд». Йдеться про 12 ігрових комплексів для 12 навчальних закладів Рівного. Поки не визначились з переліком закладів, де встановлюватимуть комплекси.. Це лише купівля обладнання, монтаж відбувається за кошти управління. Якщо вибрали «Тіволі Ленд» значить там були всі документи. Сертифікат якості ISO є не обов’язковим. Якщо ми давали вимогу ISO, значить він там був потрібен, якщо не давали – значить не потрібно. Якщо в активістів є якісь претензії, то беріть у них коментарі», – зазначила Ірина Кіруца.

Ірина Кіруца також повідомила, що до документів додається і гарантія на обладнання. І пояснила, що управління також зважає на репутацію фірми. Мовляв, бували такі випадки, що фірма виготовляла обладнання, а потім збанкрутувала, і управлінню доводилось ремонтувати майданчики, у гарантійний термін, власним коштом.
 

І безхмарну процедуру закупівлі «зіпсували» контролери. 3 вересня Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області почало процедуру перевірки закупівлі

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-07-23-002399-c

15 вересня опублікували результати моніторингу, у яких йдеться про виявлені порушення:

Встановлено порушення законодавства в частині визначення предмета закупівлі. Встановлено інші порушення законодавства у сфері закупівель (йдеться про мову, якою повинні готуватися тендерні пропозиції.)
За результатами цієї перевірки тендеру 15 вересня 2020 року аудитори зобов’язали замовника – управління освіти – розірвати договір з «Тіволі-Ленд»:
Тепер Управління або має виконати вимогу аудиторів, або оскаржити її в суді до 30 вересня поточного року. 
У коментарі на сайті Прозорро є офіційна позиція управління освіти, в якій ідеться про те, що закон вони не порушували, учасників не дискримінували, все зробили вірно.


 

Зауваження Держаудитслужби є цілком обґрунтованими, вважає юрист ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак:
 

«Це обґрунтовано, адже Замовник визначив предмет закупівлі за третьою цифрою, а повинен був за четвертою. За неправильне визначення предмету закупівлі є адміністративна відповідальність згідно зі ст. 164-14 КУпАП. Карається штрафом 1700 грн»
Водночас в мене є підозри, що фірма «Тіволі-Ленд» не виконала належним чином вимогу Тендерної документації надати на підтвердження якості обладнання Висновок державної санепідемекспертизи щодо відповідності встановленим медичним критеріям безпеки разом із додатком. Адже завантажений ними Висновок виданий на технічні умови, за якими виготовляється обладнання, а не на саме обладнання. На думку юристки, це різні висновки, бо для їх видачі застосовуються різні нормативно-правові акти, предметом цих висновків є різні об’єкти, а отже, такі документи не можуть заміняти одне одного.
 

В обласному управлінні Держпродспоживслужби пояснили, що без висновку на технічні умови не дадуть висновок на обладнання. Тобто, фактично підтвердили, що це різні документи.
Конкуренція чи кулуарні домовленості?

Пропозиція «Тіволі-Ленд» на тендері була найдорожчою серед трьох учасників тендеру

Підприємець з Харкова Анатолій Георгіян одразу розпочав аукціон з ціни, нижчої майже на 70 тис. Пропонував товар своєї ж фірми «Кіндерленд». Оскільки не надав сертифікат на фанеру, з якої виготовляються деталі обладнання, а сертифікат на фарбу подав російською мовою – пропозицію відхилили.
 

Ми намагались отримати коментарі Анатолія Георгіяна, але спочатку він не міг пригадати цей тендер, а пізніше відмовився щось коментувати, чи хоча б надати контакти юриста, який займався підготовкою документів.
 

Другий учасник – львівська фірма «Європарк-захід» пропонувала товар фірми «Дитячі майданчики», які виготовляє у с.Верба, на Дубенщині. В тендерній пропозиції «Європарк-захід» не надав сертифікатів на фарбу, фанеру, метал, сертифікат якості ISO 9001-2015 та гарантійний лист про безпечність виробів для життя та здоров’я дітей, тому їх пропозицію теж відхилили. Таке рішення директор «Європарк-захід» Євген Штабський не оскаржував:
 

«Відверто кажучи, я за тиждень по п'ять тендерів маю, не все можу згадати. Не маю поняття чому відхилили нашу пропозицію… Усі сертифікати, які вимагають за законом, у нас є. Стандарт ISO, він не обов'язковий. Але за його відсутність можуть пропозицію відхилити».

І підприємець з Харкова, і «Європарк-Захід» та навіть ТзОВ «Дитячі майданчики» неодноразово зустрічались на тендерах з «Тіволі-Ленд». Про «конкурентів» Зоряна Вознюк знає. Каже, розуміє, чому замовник – управління освіти – обрало саме її фірму:
 

«Не секрет, що ми неодноразово співпрацювали з управлінням освіти. Так само управління співпрацювало з іншими фірмами, очевидно в управлінні побачили різницю. Я особисто цим тендером не займалась, у нас є відповідальний за це працівник. Але сам договір по діагоналі я читала. Я розумію замовника, бо йому краще співпрацювати з перевіреним обладнанням. Там був якийсь підприємець з Харкова, здається Григорян. Так, у нього була дешевша пропозиція, але треба розуміти, що тут є багато ризиків. Це по-перше, з Харкова везуть це обладнання, по-друге, якщо якийсь злам чи помилка з документами – вирішення всього цього автоматично затягується в часі. В мене було кілька випадків по місту, що фірма наша ремонтувала обладнання, яке ми не ставили. Наймали нас, бо та фірма, яка виготовляла це обладнання або збанкрутувала, або вони десь зникли, не знімають слухавку, або «добитися» до них з якихось інших причин – неможливо. На свою продукцію ми даємо гарантію, але наголошую – часто ремонтували чуже. Тому я вважаю, що це нормально звернутися до того, хто вже перевірений, і хто в зоні досяжності, скажемо так»


Підтримка своїх


ТОВ «Тіволі-Ленд» є виробником запропонованого на тендер обладнання. Варто зауважити, що на початку своєї діяльності в Прозорро у 2018 році «Тіволі-Ленд» пропонував обладнання черкаської фірми «Континент-груп», а вже у 2019 році – своє.
 

Як пояснила власниця фірми «Тіволі Ленд» Зоряна Вознюк, нині фірма не працює з оржівським ОДЕКом.


«Ми колись працювали з ОДЕКом. Довгий час, але зараз відмовились від цього. Не буду заглиблюватись у наші відносини. Ми переходимо на іншого виробника фанери, з різних причин. І з причин ціни, і з причин якості. Повертаючись до вимог та сертифікатів, то зазвичай вимоги у такому роді обладнання, а ми працюємо у цій сфері 4 рік, однакові. Просять сертифікати якості й сертифікати відповідності, це як себе поважає себе сам Замовник. Якщо замовник пробував інше обладнання і знає, що там осипається фарба швидко, або метал неякісний, або ще якісь деталі неякісні, фанера за зиму розбухає, то він вже поважаючи себе на наступний тендер викине додаткові умови. Але зазвичай вони не є якимось особливими, тобто такими, що їх нереально виконати».

 



Цікаво, що позиція Зоряни Вознюк та голови тендерного комітету Ірини Кіруци – схожа. Обоє говорять про реноме фірми та «доступність».
На це звернула увагу юрист Мирослава Примак. І додала, що у документах «Тіволі
-Ленд» йдеться про фанеру з «ОДЕК», а після розмови з Зоряною Вознюк з'ясувалось, що цей матеріал купують в іншого виробника. Тож відкритим залишається питання, чи є висновки та сертифікати якості на фанеру від невідомого виробника.



 

Ангеліна ЗАХАРОВА
 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.
 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024