«Медичний кластер принесе іноземні кошти й дасть якісні послуги рівнянам», – Тетяна Воронцова

19 Жовтня 2020, 19:00
3774

Аби врятувати життя у критичній ситуації, не обов’язково мати медичну освіту. Перш за все потрібно знати, як діяти, вивчити й практикувати прості дії, які під силу навіть дітям.

У цьому переконана лікарка, волонтерка, яка шість років присвятила домедичній допомозі Тетяна Воронцова. Чому це важливо та як Рівне може перетворити медицину на магніт для іноземців – Тетяна всіма можливими способами розповідає рівнянам. І щоб покращити медичну сферу в нашому місті прийняла рішення йти кандидатом в депутати до міськради, в складі команди Європейської Солідарності (округ №3).

На представленні команди Європейської Солідарності, яка йде на вибори в міську раду
На представленні команди Європейської Солідарності, яка йде на вибори в міську раду

«Хіба існує щось окрім медицини?» – саме таке питання свого часу поставила рідним маленька дівчинка. Тетяна Воронцова подібній заяві власної донечки не здивувалась. Адже і вона сама, і чоловік, та й усі рідні пов’язали своє життя саме із медициною. Свій шлях Тетяна розпочала з освоєння професії медсестри у коледжі, за тим був університет й безпосередня робота лікарем. Та у 2014 році у життя всієї країни країна перевернула війна. Велика кількість втрат у перші місяці бойових дій жахала.

«Чому так багато хлопців гине?» Це питання не давало мені спокою. Тому, коли випадково у Фейсбуці побачила, що мій знайомий з університету проводить навчання з тактичної медицини за стандартами НАТО, вирішила, що повинна вчитися. Адже таких знань мені ні училище, ні інститут не дав. Це навчання перевернуло мої уявлення про тактичну медицину. Адже це не просто дії, це алгоритм, якому навчають бійців у арміях усіх країн НАТО. Завдяки йому за два роки бойові втрати були зменшені на 70%», – пригадує Тетяна Воронцова.

На цьому ж навчанні було іще кілька лікарів з Рівного. Саме вони й звернулися до командування військової частини, що базувалася у нашому місці, аби зрозуміти чи вчать наших вояків, як виживати на полі бою. Після коротких бесід, медикам запропонували вже за кілька днів розпочати навчання вояків, які перебували на рівненському полігоні.

«Нас – з десяток лікарів, спецзасобів – мінімум. Але ми зібрали усе, за тиждень відшліфували уміння викладання й вчили всьому, що вміли самі. Починали з третьої хвилі мобілізованих у листопаді 2014 і продовжували навчання усіх мобілізованих аж до шостої хвилі. Загалом це понад 25 тисяч вояків».

Після роботи з мобілізованими, лікарі, які об’єдналися у ГО «Рівне ТАКМЕД», вирішили вчити молоде покоління: спершу провели спеціальні курси для вчителів захисту України, аби ті вже на уроках могли доносити інформацію учням. За тим поставили собі за мету максимально поширити базовий курс з порятунку життя, який стане у пригоді в цивільних умовах. 

«Ми хочемо, аби ці навики – не просто знання, а саме відпрацьовані навики - мала максимальна кількість людей. Тому спільно з управлінням освіти розробили навчальний посібник, за яким навчаються діти на спеціальних гуртках, а місто виділило гроші на закупівлю обладнання на відпрацювання практичних навичок на цих заняттях. Те, що вже вміють ці діти, вражає, а Рівне – єдине місто в Україні, де вони можуть системно отримувати подібні знання», – не приховує гордості Тетяна Воронцова. – «Поширювати ці знання можна було б у центрі національно-патріотичного виховання, якого поки у нашому місті немає. Але ми над цим працюємо».

Та на цьому медичні ініціативи не закінчилися. Саме за ініціативи Тетяни Воронцової, у місті з’явився перший інсультний центр при міській лікарні з усім необхідним обладнанням для лікування й діагностики хворих з інсультом. Саме цей проєкт переміг на громадському бюджеті Рівного минулого року. А вже цього року новий проєкт Тетяни – на оснащення інсультного центру обладнанням для реабілітації пацієнтів – знову опинився у переліку переможців. Та на цьому популяризація теми боротьби й лікування інсульту не завершується:

«Проблема у тому, що люди не завжди уміють як розпізнати інсульт, а отже потрапляють у лікарні занадто пізно. У цій же ситуації лік іде на хвилини, аби наслідки не були незворотними. Саме тому 29 вересня на Всесвітній день серця оголосила на своїй сторінці у Фейсбуці ініціативу: до 29 жовтня – Всесвітнього дня інсульту – хочу навчити мінімум 2,5 тисячі рівнян навчити як запідозрити інсульт у людини. Це займе 30 хвилин, не потребує жодних навичок, лише правильно поставити кілька питань і попросити зробити кілька дій. Тому зголошуйтесь», – запрошує Тетяна Воронцова.

На зустрічі активістів Європейської Солідарності з Володимиром Омеляном
На зустрічі активістів Європейської Солідарності з Володимиром Омеляном

До слова, нещодавно у Рівному утворився так званий медичний кластер. Це об’єднання медиків нашого міста, здебільшого приватних, які готові надавати платні медичні послуги іноземцям. Саме Рівненський медичний кластер був учасником міжнародної виставки медичного туризму в Києві.

«Медичний туризм нині розвинений у великих містах-мільйонниках, тому Рівне буде першим таким невеликим містом, де запрацює цей напрямок. Це добре і для рівнян. Адже для роботи з іноземцями потрібне якісне обладнання, хороші матеріали, кваліфіковані спеціалісти, які постійно розвиваються, навчаються новим методикам. Усе це буде в Рівному, а отже, й доступне для наших жителів. Тому місто може стати насправді медичною Меккою. Ми з командою Європейської Солідарності виділили  цей напрямок як окремий, в Передвиборчій програмі в частині охорони здоров’я. Вже рухаємося і працюємо над цим, а прийшовши в міськраду – зможемо формувати системні зміни», » наголошує Тетяна Воронцова.

Марина ЛІСОВА

Коментарі
20 Жовтня 2020, 13:35
Спасибо, поржал
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024