Що і по скільки купували освітяни Рівненщини з позначкою Covid-19. РОЗСЛІДУВАННЯ

15 Грудня 2020, 15:54
4372

Світова пандемія, спричинена коронавірусом Ковід-19 не оминула і Україну. Складні виклики постали, зокрема, і перед освітянами, яким потрібно не лише організувати процес навчання дітей, а я не допустити масового поширення хвороби. На це виділені чималі кошти, а витрачати їх можна без тендерів. Це спрощує життя закупівельникам, але й відкриває простір для зловживань. Тому активісти громадської ініціативи «За чесний тендер» вирішили дослідити, що, в кого і по скільки купували з позначкою Covid-19.

Так, до старту навчання засновникам навчальних закладів (зокрема місцевим радам) було рекомендовано забезпечити школи дезінфікуючими та миючими засобами, засобами індивідуального захисту. Директори закладів повинні були обладнати у школах місця для обробки рук та збору використаних масок і рукавичок, міряти температуру, а також створити умови для соціального дистанціювання та уникнення скупчень людей.

Крім того, у регіонах помаранчевої зони педагогам рекомендують носити захисні щитки. А ось для учнів 1-4 класів маски не обов’язкові.

Публічні закупівлі товарів внесених до переліку необхідних для боротьби з коронавірусом можна закуповувати без тендерів, відповідна постанова вийшла в березні 2020 року. Законодавство дозволяє Замовникам укласти прямий договір незалежно від вартості товару чи послуги і лише викласти в системі Прозоррозвіт. Вказаний порядок застосовується за умови, що цей товар або послуга з так би мовити «Ковідного переліку».

Аналіз показав, що ціни закупівель були в межах ринкових, але трапляються і аномальні, як то маски по 211 грн/шт. чи захисні екрани по 350 гривень. Часто Замовники або не публікують договори або специфікації до договорів, не зазначають в оголошенні ціни за одиницю товару. Деякі відділи освіти купують все у підприємців, інші – віддають перевагу аптекам.

 

Антисептиків купили на мільйони

В період дії карантину установами освіти було закуплено різних антисептиків та дезінфекторів на мільйони.

Так, Управління освіти Рівного за згаданою процедурою, лише в грудні, уклало договорів на 3,27 мільйона гривень, закупивши антисептики для рук, засіб для миття обладнання та мило рідке.

Наприклад, антисептик Пентадез 102 ТМ «PuroTech» платникам податків Рівного обійшовся по 112 гривень за літр. В той же час, в інтернет-магазині на Prom.ua, Bigl.ua можна знайти аналогічний засіб місткістю 1 л навіть по 60,30 грн/літр, щоправда в меншому фасуванні і без вартості доставки. Ну але при таких обсягах закупівельдоставку кількох тон товару організувати не проблема, і це коштувати значно дешевше.

 


 

Закупили дорогий антисептик рівненські освітяни у ФОП Ноцик Валентини Василівни.

В цієї ж бізнесвумен освітяни Сарненського району майже на 900 тисяч гривень купили цей же засіб за такою ж ціною. А освіта Володимирецької РДА ще на 95 тисяч гривень. Біохлору для дезінфекції поверхонь (по 425 грн./5л). Останній засіб на prom.ua Біохлор в 5-тилітровій каністрі можна придбати за 270 гривень.

Рокитнівська адміністрація в грудні 2020 вже підписала 5 договорів на купівлю дезінфекторів, на загальну суму 1,3 мільйона гривень. Три з них з ПП «Фірма-фармікс». Хоча договори в системі завантажені, однак там не зазначена торгова марка товару, що не дає змоги порівняти ціни з ринковими. А це викликає додаткові підозри про можливість переплати.

Відділ освіти Рівненської РДА увесь карантин активно користувався процедурою COVID-2019. Але найбільші закупівлі наприкінці року. Розпочинаються, так звані, грудневі жнива. Найбільший договір – на 832 158,00 гривень – закупили дезінфекторів для обробки рук та поверхонь ТМ «Полідізін»у рівненської ФОП Франчук Тетяни.

Сектор освіти в Зарічному уклав три договори на загальну суму 643 380 тисячі гривень в ТОВ «Лізоформ Медікал», які стосуються закупівлі дезінфекторів (переважно АХД та Бланідас).

Цього ж постачальника обрали освітяни Острозької РДА, закупилися на 400 тисяч гривень. На жаль, через неоприлюднення конкретної номенклатури та кількості придбаних товарів значно ускладнюється  аналіз  ефективності витрачання коштів. А це викликає зайві підозри.

Відділ освіти Дубровицької РДА 0,5 мільйона коштів заплатили трьом підприємцям із прізвищем Хомич із села Колки.

ВолодимирецькаРДА розділила теж близько 500 тис.грн. між підприємцем Кібиш Русланом (256 тис. грн.), ТОВ «Клінмед Україна» (199,2 тис.) та згаданою вище ФОП Ноцик В.В. Варто зауважити, що ФОП Кібиш продав Септоплюс (каністра 10л) по 1600 за каністру, а на сайті виробника цей товар коштує від 1090 грн.

Відділ освіти Дубенської РДА в грудні уклав 4 договори, скориставшись процедурою COVID-2019, за якими на 299 тис. грн. придбав хлорин та дезактель у ПП «Фірма фармікс»: 162 кілограми дезактину – по 456 грн/кг. Ціну конкретного хлорвмісного засобу встановити складно, оскільки Замовник, всупереч вимогам законодавства, не розмістив договір.


 

В тих договорах, де все-таки зазначено конкретну назву предмету закупівлі, бачимо, наприклад, що ФамідезДихлор купили по 360 грн. У той же час, в Інтернет магазинах ми знайшли такий засіб відчутно дешевше, від 243 до 260 гривень (плюс ціна доставки).


 

 

До і початок навчального року:

До початку навчального року найбільше антисептиків закупили спеціалісти Управління освіти Вараськоїміської ради. 96,7 тис. перерахували 29-річній підприємиціМілько Ольгиз Тернополя (спиртові антисептики АХД різної ємкості та вигляду, а також різні хлорвмісні дезінфектори).

 

 


 

В секторі освіти Зарічненської РДА уклали договір на різні види дезінфекторів на суму біля 56 тис.з комунальною аптекою та на 546 грн. з ФОП Горегляд Н.С. (182 грн. за пляшку).

Відділ освіти Дубенської РДА уклав договорів з ПП «Фірма Фармікс» на загальну суму близько 22 тис. грн. Але оскільки текст договору, всупереч закону, не опублікували, щоб проаналізувати ціну за одиницю товару потрібно додатково писати запити.

Відділ освіти Гощанської РДА у ФОПаЖуківського Ігоря, за спрощеним порядком публічних закупівель, десяток разів придбавав антисептики/дезінфектори, дрібними партіями, на загальну суму близько 14 тис. (антисептик по 125,00 грн./л. та Хлорантоїн по 450 грн/шт.). Аналогічно як інші засоби, про які далі.
У цього ж ФОП І.Жуківський, крім безпосередньо відділу освіти, закуповуються багато шкіл району, бухгалтерія освіти Гощанської РДА, Гощанська селищна рада та ін.

Відділ освіти Здолбунівської РДА придбав у «Волиньфарм» дезактин та стериліум. Вартість одиниці товару встановити з відкритих джерел неможливо, адже відповідної інформації немає ні у звіті, ні в договорі.

КЗВО «Рівненська медична академія» теж розмістила два звіти з поміткою «COVID-2019». Купили  дезінфекторів на загальну суму 6 тис. грн. у аптеки «ВІСА» (по 683 грн/кг та 159 грн/л, торгова марка невідома).

ЗДО №12 придбав дві банки Хлорантоїну по  303 грн./кг. на 606 гривень в аптеці «Рівнефармація».

Термометри

За спрощеною процедурою з позначкою Ковід-19 закупляли також безконтактні та електронні термометри, загалом на суму понад 570 тис. гривень.

Управління освіти м.Вараш закупило термометри двома партіями по 138 та 150 термометрів XiaomiYuwell YT-1C (по 1799 грн/шт. та 1666 грн./шт. відповідно) на загальну суму близьку до півмільйона гривень.

Освіта Гощанської РДА купила 17 термометрів по 1800 за одиницю (загальна сума 30,6 тис. грн.). За такою ж ціною та в того самого підприємця Жуківського І.Г. закупили термометри ще 13 шкіл Гощанського району.

Працівники сектору освіти Зарічненської РДА знайшли постачальника з термометрами по 1132 грн. (Термометр MDI-907,30 шт.) в комунальній аптеці.

Ще кілька шкіл області прозвітували про закупівлю безконтактних термометрів за ціною від 1130-1385 за штуку.

 

Крім того,без позначки «COVID-2019» Управління освіти Рівного придбало різних термометрів на загальну суму більше 200 тис., вартість одного коливається від 1400 до 2400 гривень, в «Рівнефармація», «Віса», «Рівнемедтехніка» та через е-каталог в «Інкос лайн» (по 1650 грн за шт. на 150 тис.грн.)

Так само Управління освіти Дубенської МР придбало в період з червня по серпень термометрів на 90 тис. (ціна за одиницю від 1400 (AFK YK-001) до 1650 (JXB-178 без батарейок) гривень), але не позначили  ці закупівлі позначкою «COVID-2019».

В Дубенській адміністрації придбали без помітки «COVID-2019» на 47 тис. гривень 36 термометрів iHealthThermometerв ПП Теслюка Віктора Васильовича (1320 грн/шт.)

Якраз перед 1 вересня 20 пірометрів по 1920 гривень за одиницю придбали чиновники освіти Рівненської РДА у ФОП Шершень Анастасії Едуардівни. Якої торгової марки/виробника – невідомо, адже Замовник не вказав це ні в звіті, ні в Договорі.

Захисні екрани: до помаранчевої зони готувались не всі

120 захисних екранів купили освітяни Рівненської РДА по 350 грн./шт. у ФОПаПортяника Андрія Михайловича, загалом на 42 тисячі гривень. Дорожчі екрани ми змогли знайти лише в договорі ЦНАПу (1331,00 грн.). Хоча тут, скоріш за все, йдеться не про індивідуальні засоби захисту а про спеціальні екрани на робочих місцях. Хоча теж недешеві.

В той же час, освітяниДубенської РДА змогли купити захисні екрани по 80 грн., а ГощанськаРДА (14 щитків) та Садівський ДНЗ ЗОШ Гощанського району (один) – по 65 грн./шт. у ФОПаЖуківського Івана.

Як бачимо, те що для Рівненського району (в старих межах) багато закупівель чомусь обходяться в рази дорожче. Це тривожний сигнал і привід копнути глибше.

Маски: в Зарічному якісь особливі, можливо з бурштиновим інкрустуванням

Маски купували за цінами від 4,5 грн./штуку в Дубно до 8,5 грн/штуку у Вараші.

В Зарічному3 вересня 2020 року в аптеці придбали 80 масок по 211,75 грн. (оскільки специфікації до договору не надано, тому встановити, які саме маски було куплено не можна). Можливо ці маски грають пісню М.Шуфутінского «3 сєнтября», ну або ж оздоблені бурштином, хто зна.

Рукавички

Одноразові рукавички купували теж по різним цінам. Найдешевше купили дубенські освітяни та окремі школи Гощанського та Здолбунівського районів – від 5 до 5,5 грн. за пару, а найдорожче – 9 гривень у Рівненському районі.

Вдалося побачити і безпідставне застосування звітів «COVID-2019», наприклад, коли закуповували послуги з електропостачання чи дозатори для мила.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

 

О.Кордонець, М.Примак

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024