Різдво вдома в Рівному 2021

23 Грудня 2020, 13:50
4542

Без окремої головної ялинки та з оновленим новорічно-різдвяним декором алеї з живих ялинок, що там ростуть – таким зустрічає рівнян цього року майдан Незалежності.

Раніше люди обговорювали активно в соцмережах, яку ялинку краще обрати: штучну, зрубану чи прикрашати наявні.  Нова влада внесла зміни в усталеному десятиріччями порядку проведення новорічних свят і це спричинило також чимало обговорень. Не всі рівняни знають, чому не встановили ялинку в центрі міста і в чому суть проєкту «Різдво вдома в Рівному 2021», який розпочала мерія.

Ми запитали про це Оксану Майбороду, депутатку Рівнеради від Європейської Солідарності, членкиню екоініціативи «Сад історій в Рівному», яка координує проєкт «Різдво вдома в Рівному 2021» та брала участь в організації декорування майдану Незалежності.

– Цього року наші свята відбуваються зовсім в інших умовах, ніж зазвичай. Майже весь рік пройшов в ізоляції та карантині, багато зусиль витрачено на боротьбу з ковід і це ще не фінал. Коли приймали рішення щодо концепції святкування, вже було відомо, що нас очікує жорсткий карантин найближчим часом. Наприклад, Польща ще з 16 грудня на такому, Європа також не проводить масових гулянь.

Щоб відійти від практики «заборон», щоб люди відчували турботу міської влади, щоб започаткувати довірливий діалог, чому нам всім потрібно дотримуватися умов карантину,  та створити святкову атмосферу, ми під патронатом міського голови ініціювали онлайн подію у Фейсбуці – Різдво вдома в Рівному. Ми розпочали з фотоконкурсів та запрошуємо мешканців та бізнес поділитися святковою атмосферою, яку вони створили вдома чи на роботі. Прикрасимо разом віконця і хай вигляд з наших домівок запам’ятається цими приємними моментами карантинного року, а ще це чудова нагода відчути домашній затишок та єднання з близькими.

Весь декор на майдані Незалежності повторює цю ідею – віконця на живих ялинках, фотозона з будиночками – це про місто як наш дім, де затишно, тепло, в оточенні близьких людей. За задумом авторки декору показали зв’язок віконця з Домом і Світом, малим добром, яке є частиною великого!  

– Оксано, скажіть як екоактивістка – як все-таки має сучасне європейське місто вирішувати питання з новорічною ялинкою?

– Шляхом публічного діалогу з громадою. Багатьом не подобалась зрубана ялинка, багато хто висловлював інші думки на захист, у людей різні смаки. Якби й цього року зробили все за стандартним сценарієм, який вже запланували, то теж було б невдоволення і підкреслювало, що в місті нічого не змінилося з оновленням влади. Врахування думки громадськості, публічні консультації та розгляд альтернативних варіантів - це все про європейський підхід прийняття рішень. Ми розпочали наприкінці листопада і за короткий проміжок розробили і втілили нову пропозицію святкування з урахуванням карантину, зараз була потреба показати такий приклад та уникати масових скупчень людей. Але разом з тим ми розпочинаємо публічний діалог щодо вибору найбільш прийнятного для міста підходу до головної ялинки та різдвяного святкування в наступні роки і сподіваюсь усі бажаючі так само активно долучаться до обговорення. 

– Декорування та нові фотозони – хто їх створював.

– Все, що ви бачите зараз на майдані створено руками художниць-декораторок. Це авторська робота Наталки Гуріної, декораторки Театру ляльок, вона неймовірно тонко передала основну ідею і як ми прожили цей рік. Декор з віконечок та будиночків виконали в дуже стислі терміни, до проєкту долучились Марічка Сидорук, Віталіна Варшик, Світлана Покотилюк, Наталія Алексєвич і навіть її маленька донечка Дзвінка. Ми були обмежені фінансовими ресурсами, бюджетом міста не було передбачено цей декор і наразі ще не знаємо, чи можна буде відшкодувати витрати на матеріали, поки залучили кошти спонсорів, а гірлянди для різдвяної алеї нам надали в ТРЦ «Злата Плаза». Задум продовжуємо втілювати до кінця та плануємо доповнити декор і з інших сторін, щоб мати повноцінний «різдвяний ліс» в цій локації. 

По ілюмінації обирали з наявних в КП «Міськсвітло» гірлянд. Коли встановлювали головну ялинку, то окремо підключали  пульт та мережу від кінопалацу, все святкове освітлення  регулювали чергові працівники комунального підприємства. Задля безпеки людей влаштовували додаткову огорожу. Зараз все підключили до загальної міської мережі, тому обрано оптимальну схему, щоб не було перевантажень. 

Скульптури янголів, про які усі запитують, на балансі управління культури. Для того, щоб їх поставити, потрібно обов‘язково забезпечити цілодобову охорону та огорожу, бо залишати їх без нагляду може бути небезпечно.

Ярмарку не проводимо так само, щоб не створювати скупчень людей, простір робили максимально відкритий, щоб люди мали можливість дотримуватися дистанції.    

Отож, запрошуємо рівнян долучатися до події Різдво вдома в Рівному 2021, прикрашати свої помешкання та брати участь у фотоконкурсах, слідкувати за іншими сюрпризами та цікавою інформацією, ділитися добрими емоціями та підтримкою, разом ми створюємо святкову атмосферу та з надією на краще зустрічатимемо це Різдво! 

Ірина НАГОРНА

 

Коментарі
27 Грудня 2020, 15:00
Дещо про саму сакральну основу Різдва...<br/>Взагалі давнє українське православне Різдво та Колядний цикл, як свята шанування Творця, не мають стосунку до подій двох тисячолітньої давнини. <br/>Про це у статті &amp;quot;Українське Різдво не має ніякого стосунку до юліанського чи григоріанського календарів!&amp;quot; - https://site.ua/svyatoyar.ros/32828-ukrayinske-rizdvo-ne-mae-niyakogo-stosunku-do-yulianskogo-chi-grigorianskogo-kalendariv/<br/>Бо існують два Різдва: одне молоде (Христове), а інше давнє (Колядне) - слов'янське і українське, яке має десятки тисяч років і дароване людям Небом задовго до появи календарів юліанського та григоріанського. <br/>То що відбувається?<br/>Просто йде намагання понищити нашу прадавню українську едентичність, давню православну основу!<br/>Невже не бачимо цього?
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024