Що купують на тендерах відділи молоді Рівненщини

30 Грудня 2020, 19:00
4394

Українці настільки любить гумор, що навіть Президентом обрали собі коміка, а комедійна студія «95 квартал» стала справжнім кадровим резервом для багатьох органів влади. А на Рівненщині КВН був у пріоритетах державної молодіжної політики ще тоді, коли це не було мейнстрімом. І фінансування отримував і отримує відповідне.

Активісти громадської ініціативи «За чесний тендер» вирішили проаналізувати, як і на що витрачаються кошти платників податків різними управліннями та відділами, які мають реалізовувати молодіжну політику. 

Нагадаємо, що згідно з нормами ЗУ «Про публічні закупівлі» до 19 квітня 2020 року тендери були обов’язковими при закупівлі товарів та послуг на суму очікуваної вартості 200 тис. грн і більше, а для робіт на суму 1,5 млн.грн і більше. По закупівлям від 50 тис.грн. тендери були не обов’язковими, лише звіти в Прозорро, в яких вказується - в кого, що і за скільки купили. З 19 квітня ці пороги знизили, по сумам від 50 до 200 тис і 1,5 млн.грн тепер потрібно проводити спрощені закупівлі, а по сумам до 50 тис. – обов’язково звітуватися. Навіть якщо щось купили за 1 гривню.

Область – усе без тендерів

З приходом нового очільника Рівненської ОДА Віталія Коваля почалися кадрові перестановки. А для того, щоб спростити цей процес і задовільнити амбіції певних людей замість старого Управління у справах сім’ї молоді та спорту створили новий – Департамент розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту. 

Тому спочатку проаналізуємо тендери старого управління за 2020 рік. А таких було аж … нуль. Гроші платників податків на молодь і спорт виділялися, але витрачалися в обхід тендерних процедур. При чому, якомога більше чиновники від молоді намагалися встигнути витратити до 19 квітня.

Молодіжні проєкти:

Частину коштів профільне молодіжне управління витрачає на реалізацію заходів молодіжних громадських організацій. 13-16 квітня 2020 було підписано цілий ряд угод на реалізацію різних молодіжних проектів.

10 грудня 2015 року голова Рівненської ОДА підписав Розпорядження про реалізацію Обласної програми підтримки молоді на 2016 - 2020 роки. Серед пріоритетів цієї програми - №1 патріотичне виховання та формування громадянської позиції, №2 – здоровий спосіб життя, №3 – розвиток неформальної освіти.

Якими ж проектами та заходами можна забезпечити досягнення цих пріоритетів?

190 тис.грн. виділено ГО «Клуб веселих та найкмітливіших Рівненщини (26152090) на Проведення заходу «Чемпіонат по гумору «Західна Ліга сміху» (150 тис.грн), проведення заходу «Рівненська обласна учнівська Ліга сміху» (26 тис.грн.), направлення команди КВН на Всеукраїнський фестиваль дитячих та юнацьких команд КВН «Жарт-птиця - 2020» (14 тис.грн.) За даними порталу spending.gov.ua у 2020 році фактично сплачено 120 тис.грн. Очевидно карантин дещо змінив плани і деякі заходи не відбулися.

ГО «КВН Рівненщини», за даними інформаційно-аналітичного порталу Youcontrol.com.ua/  очолює Юрій Володимирович Ліпський, замдиректора по господарській частині КЗ «Рівненська дитяча музична школа 2», брат Віталія Ліпського, начальника Управління у справах сім’ї молоді та спорту, а віднедавна ще й депутат Рівненської обласної ради. Він же в червні 2020 року очолив Рівненську обласну організацію партії «Слуга народу».

Юрій Володимирович Ліпський
Юрій Володимирович Ліпський

 

Але успіхи в отриманні молодіжних бюджетних коштів на фінансування КВН на Рівненщині, насправді, не пов’язані з приходом до влади в країні іншого КВНівця Володимира Зеленського. У нас це почалося значно раніше. Уже з десяток років управління молоді в області неформально називають управлінням КВН, бо саме цей напрямок завжди в пріоритетах у реалізації молодіжної політики. У 2017 році «найкмітливіші» отримали від Управління молоді РОДА 375 тис.грн, у 2018 - 282 тис.грн., у 2019 - 240 тис.грн. І зовсім не важливо, як їх діяльність називається в програмі – патріотичне виховання, пропаганда здорового способу життя чи  формування громадянської позиції. 

Але повернемося до підписаних 13-16 квітня 2020 року договорів. 

135 тис. грн. дісталися ГО «Рівненська обласна федерація козацького бойового мистецтва «СПАС» (код 35776817) на реалізацію 5 проектів - зокрема «Фестиваль козацької звитяги «Покровський вітер», «ІХ фестиваль традиційної козацької культури «Курган Леля», «Вишкільний табір «Спас», «Тренінг «Лідерство у національно-патріотичному вихованні» та «Тренінг по створенню соціальної реклами». Керівник організації - Віктор Пражмовський.

104 тис. грн. отримала ГО «Продюсерський центр «МУЗИЧНА СИЛА» (34922683) на 5 проектів: «Зимовий танцювальний табір «NoName», «Літній танцювальний табір «NoName», «Танцювальний марафон», «Фестиваль вуличної культури» та «Stop батарейка». Укрівник організації - Пилипець Тарас.

98 тис. грн. дісталися ГО «Фонд молодіжних ініціатив «КРИЛА» (26299151) на проведення 3 проектів -  «Фестиваль водного туризму», «Обласні змагання з пішохідного туризму «Пригодницькі перегони «Пекельна гонка» та «Мандрівний табір «Стежками князів Острозьких». Керівник організації - Ткачук Юрій. 

50 тис. грн. отримала Релігійна організація «Місія милосердя та доброчинності «Світанкова зоря» (код 13977110) на проведення «Акції «Оздоровчий табір для молодих людей з інвалідністю». Керівник - Григорій Хомич.

30 тис. грн. отримала ГО «Асоціація студентів МЕГУ ім. С.Дем’янчука» (43581679) на проведення заходу «Державотворець» і ще 15 тис. грн. на «Школу студентського лідера». Керівник організації - Максим Волович, 25 жовтня був обраний депутатом Рівненської районної ради.

25 тис. грн. отримала ГО «Братерство імені князів Острозьких» (37822600) на проведення заходу «Молодіжний бізнес-інкубатор». Керівник організації - Анастасія Драчук

20 тис. грн. отримала київська ГО «Всеукраїнське молодіжне спілкування» (код 38051203) на Проведення заходу «Музично-театралізована вистава «Різдвяна кантата». Керівник - Ігор Калініченко.

20 тис. грн. отримала ГО «Сприяння позашкільній освіті та соціальному захисту дітей і підлітків палацу дітей та молоді» (код 22566386) на проведення заходу «Молода сцена». Керівник організації - Наталія Кушева.

19 тис. грн. отримала ГО «ПРОСКІЛ» (42979320) на Проведення заходу «Найкраща робота - власна справа(група ІІ)». Керівник - Сергій Сабо.

18 тис. грн. отримала ГО «Рівненська обласна федерація бойового гопака» (34327680) на проведення заходу «Вишкільний табір Джура 2020». Керівник - Олег Нагорний.

Для повноти картини варто відзначити, що частина з цих заходів отримали фінансування як переможці конкурсу проектів молодіжних організацій, а частина за зверненнями.

Медалі, кубки, транспорт та оренда техніки

17 квітня 2020 підписано наступні угоди (які діють аж до кінця року):

  • на 63 тис.грн з ФОП Панащук С.М. (код 2850100871) на послуги зі встановлення радіо-, телевізійної, аудіо- та відеоапаратури;
  • на 142,55 тис.грн з тим же ФОП Панащуком на послуги з оренди звукопідсилюючого обладнання; в обох звітах не вказано на які заходи орендується техніка, скільки таких заходів, яка вартість роботи обладнання за годину чи за день, тобто жодної інформації, щоб зрозуміти чи немає перевитрати коштів платнкиів податків.
  • на 127, 8 тис. грн. з ФОП Купчак В.М. (код) 2415409239) на транспортні послуги з перевезення збірних з олімпійських видів спорту та ще 46,56тис.грн на перевезення збірних з неолімпійських видів. У звіті не вказано хоча б орієнтовного кілометражу чи вартості перевезення 1 км чи кількості пасажирів, тому проаналізувати, чи немає перевитрат коштів складно.
  • З ФОП Юдкіна І. В. (код 1953715623) з Івано-Франківська того дня підписали 7 угод на купівлю медалей, нагород, грамот, кубків тощо загалом на суму близько 138 тис.грн.
  • У ФОП Андраш А.А. (код 2137722729) куплено 570 медалей (55 грн за штуку), 57 кубків по 164 грн, загалом на суму близько 43 тис.грн.
  • У ФОП Клевака І.І. (код 3010717272) купили 300 нагород за 13 тис.грн. 9 кубків по 150 грн. 

Двоє останні підприємці зареєстровані в Рівному, але більше торгують по цілій Україні, і це добре для наповнення місцевого бюджету.

  • У ФОП Ковальчук І.Я. (код 2759112143) різних нагород купили на суму понад 19 тис.грн.
  • тощо 

Якщо підсумувати вартість усіх куплених нагород, вийде сума значно більша 200 тис.грн. І, згідно із вимогами закону, необхідно було б проводити тендер за процедурою відкритих торгів, а різні товари можна було б купувати різними лотами. Але в управлінні молоді знайшли спосіб обійти конкурентний тендер і закупили все що хотіли, в кого вважали за потрібне.

«Слідкувати за подібними порушеннями, коментує представниця громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак, повинна Державна аудиторська служба, але їх рідко цікавлять такі справи, на більшість наших скарг щодо подібних випадків приходили відписки».

Мирослава Примак
Мирослава Примак

 

23 липня 2020 року було створено Департамент розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту Рівненської ОДА, на чолі з екс-керівницею Рівненського ЦНАПу Юлією Шигорєвою. Значних закупівель вони поки ще не проводили.

Рівне та інші громади: основні витрати на школу

Управління сім’ї, молоді та спорту в Рівному без тендерів купувало будівництво спортивних майданчиків на загальну суму 5,83 млн.грн. Усе робили у квітні 2020 року, якраз перед набуттям чинності змін до Закону. Ще на майже 200 тисяч купили 23 путівки в КП «ДСОК «Електронік-Рівне» і теж без конкуренції, адже сума трішки менша ніж поріг.

Рівненський Палац дітей та молоді у 2020 році витратив 3,7 млн., 2 млн. з яких на комунальні послуги. Решта - різноманітне обладнання (прожектори, мікрофони, фотоапарат, звуковідтворювальне тощо), ремонтні роботи, будматеріали тощо.

В багатьох районах та громадах управління молоді та спорту об’єднані з освітянськими, а більшість закупівель стосуються витрат на утримання шкіл та закупівлі продуктів харчування.

Що цікавого купували? У Радивилові для молоді облаштовували скейт-парки.

Відділ освіти, молоді та спорту Березнівської РДА провів торги на будівництво спортивного майданчику в с. Тишиця за 1,4 млн. Тендер «цікавий» тим, що Замовник вимагав учасників надати в складі пропозиції акт ознайомлення з об’єктом будівництва. Тобто, Замовник до проведення тендеру вже міг знати, хто на нього прийде. Інші закупівлі для шкіл, як і у попередніх замовників.

Більші витрати, ніж в попередніх здійснили відділи освіти, молоді та спорту Малолюбашанської та Шпанівської сільських рад.

В Малій Любаші - за рахунок тендеру на реконструкцію Малолюбашанської гімназії та капремонтів в ліцеях (разом бл.20 млн.). Звісно, комунальні платежі теж є вагомими та більше з’їдають бюджет, ніж, наприклад, навчальні засоби чи книги.

У Шпановіуклали договори на різні ремонти Будинку культури в Шпанові, Хотині та Великому Житині, а також будівництво спортмайданчику.

Двома різними угодами загалом на 240 тисяч гривень у ФОП Постнікова О. послуги з організації та проведення велофестивалю «Марафон Поліська Січ» та історико-культурного фестивалю «Погорина. Урочище Чадорож» біля с.Хотин. Також у неї купили туристичну інформацію та сувеніри на 23,5 тис. грн. Вказана підприємиця надає послуги й іншим відділам з питань культури та молоді області.

https://lh5.googleusercontent.com/7HusXjgURPBcXOKPsKoGI5k3VfoVDgCGCQwMaCmPrleHkjnokeKwL6Awz-CrEeFQ7vthUDgvaolHbKKaImcinNH3RNMc-HmP4L2IvwrOJDJRpsomkceRQrfsXy_VKg

 

«Молодіжний відділ» купував також різні меблі, двері, інвентар для фітнесу та спорту та навіть штучну траву. Фаворитами, з якими найчастіше укладаються договори без конкуренції - Дячук Олександр Олександрович, Ткачук Тамара Олександрівна, Козлюк Роман Миколайович та Кушнір Роман Васильович. 

https://lh4.googleusercontent.com/PevmJ991dnomaPqk5IN0mPBP8m4QHMnf-Bsveodu3cEi8m-wgyUTmmULF-0HT-8WSjXtJFcI6fV3saLJcZnswhT5-eZ24BopftLBY-ebFw-UTsEqabkARaI82BGMmw

Крупецька сільська рада з жовтня не може провести тендер на ігровий комплекс, адже один із дев’яти учасників, що прийшли на тендер помітив, що переможець обраний необгрунтовано і звернувся зі скаргою до АМКУ.

Вкінці 2020 року для обласної Школи вищої спортивної майстерності купили каное за 120 тисяч гривень

Баян Тульський придбали в Дубровиці за 16,2 тис., цифрове фортепіано, аакустичну гітару, бандуру у Рокитному, піаніно, скрипу та тромбон - в Сарнах.

у Квасилівському професійному ліцеї заплатили 50 тис. грн. за «аквапринт з обладнанням».

В Гощанській РДА третьою за величиною після газу та світла витратою є невідома сувенірна продукція на 45 тис. грн. 

Молодіжна та спортивна сфери на Рівненщини фінансується досить скромно, дуже часто за залишковим принципом. При цьому переважна більшість коштів витрачаються без тендерів, а отже і без конкуренції, яка могла б дати економію.


Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

Олександра Шевчук

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024