Проєкт «Острог.Місто за вікенд»: популяризація Острога серед туристів

10 Травня 2021, 16:20
1446

Острожанка та випускниця Острозької академії, Ірина Манько, розповіла Район.Острог про себе, про намагання вдосконалити та популяризувати місто за його межами.

- Чому вирішила навчатися саме в Острозькій академії і на історії?

- То було спонтанне рішення, адже досить довго не могла вирішити ні де я хочу навчатися, ні на якій спеціальності. Але одного разу, ще навчаючись в школі, побувала на екскурсії Острозькою академією і мені дуже сподобалася атмосфера академії, після того захотіла навчатися саме там. Ну а історія мені завжди була цікавою. Цілком задоволена своїм вибором.

- Чому після університету залишилася в Острозі?

- Фактично на другий день після отримання диплому я вже мала тут роботу, потім іншу і так одне за друге. Але, власне, сам Острог завжди був для мене досить спокійним, комфортним, затишним. Мені дуже подобається компактність містечка, коли знаєш, що можеш легко дістатися в будь-яку точку пішки.

- Розкажи детальніше про проєкт «Місто за вікенд». Ти його засновниця?

- Коли я працювала в Туристично-інформаційному центрі [ред. далі - ТІЦ], то регулярно відвідувала онлайн зустрічі ТІЦів зі всієї Україні. Дуже цікаві заходи, для всіх, адже щоразу на них піднімали корисні теми – які послуги можна надавати в ТІЦах, як зробити ТІЦ прибутковим і, звичайно, як залучити більше туристів у своє місто. Власне, ідея проєкту «Місто за вікенд» виникла в Туристично-інформаційного центру  Дніпра спільно з туристичним порталом UA.IGotoWorld, і вони вже запросили всіх бажаючих взяти участь. Далі координатори проєкту розіслали шаблони, для орієнтування, яку інформацію потрібно підготувати. І тут вже намагалася згадати про все цікаве, адже в нас значно більше ніж 10 локацій, які варто відвідати. І не завжди мова про пам’ятки, є просто дуже красиві атмосферні місця, як, до прикладу, вулиця Академічна. Та і тут не можна було не згадати про Замок, Велику Синагогу, Острозьку академію, Культурний Барбакан – це не просто пам’ятки, за ними стоять унікальні історії.

- У чому полягає його ідея?

- Це чудова нагода розповісти широкій аудиторії про туристичний потенціал різних міст і привабити туди туристів. За даними UA.IGotoWorld, їхній портал щодня має біля 60 000 відвідувань. А от інформації саме про Острог там було досить мало і більш застаріла. До прикладу, інформація про Татарську вежу (Культурний Барбакан) була як про руїну і фото там досить непривабливі, коли на сьогодні ми маємо там розкішну локацію і унікальний для України приклад реконструкції пам’ятки XVI століття.

- Яким чином турист може використати цей проєкт?

- На порталі зібрано багато дуже корисної, актуальної інформації про місцеві пам’ятки, музеї, готелі, кафе. І що важливо, так як над всіма матеріалами працювали місцеві жителі, працівники ТІЦів, які добре знають своє місто, його особливості, вони також склали рекомендації, які можуть стати в нагоді, туристу який завітав сюди вперше.

Ким фінансується проєкт чи це на волонтерських засадах?

- Для туристично-інформаційних центрів розміщення інформації було безкоштовним. Тому в умовах обмеженого фінансування з бюджету, треба було використати таку можливість і розповісти про Острог.

- Чи можна простежити відвідуваність порталу?

- Так, координатори проєкту «Місто за вікенд» за цим стежать і регулярно публікують рейтинги, які сторінки мають найбільше переглядів. І що цікаво, станом на другий день після презентації проєкту, сторінка про Острог була третя за кількістю відвідувань і вже майже місяць тримає цю позицію.

- Що ти далі плануєш робити?

- Я входжу до громадської організації «Братство імені князів Острозьких» і свою діяльність в Острозі та для Острога планую пов’язувати саме з діяльністю в організації.

- Розкажи про організацію та набір волонтерів.

- «Братство імені князів Острозьких» - це громадська організація заснована ще в 2012 році, але більш активний період діяльності це саме останній рік. Братство працює над промоцією Острога, працює в науково-просвітницькому напрямі, займається обміном експертизою та створенням візуального стилю міста. Трішки більше можна почитати на фейсбук сторінці.

Якщо є бажаючі долучитися до діяльності організації на волонтерських засадах, отримати досвід роботи в громадському секторі, дізнатися працює громадська організація, то вони можуть написати нам.  

Читайте також: Поет, музикант, вчитель та цінитель спорту: історія острожанина Юрія Матвійчука

Дізнавайтеся актуальні новини нашого міста та громади першими. Приєднуйтеся до Район.Острог у Viber та Instagram.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024