«У них всі фотографуються». За що в породіллі просили гроші в Клеванській лікарні та Рівненському перинатальному центрі

10 Травня 2021, 14:10
2370

Вже рік, як українські породіллі не мають платити за анестезію, перебування в палаті та лікарську допомогу.

Також не має бути жодних «благодійних внесків» та списків з побутовою хімією. Бо за це вже заплатила з коштів платників податків Національна служба здоров'я України. Утім на практиці це працює інакше, розповідає читачка «Четвертої влади», якій пропонували заплатити благодійний внесок, за виписку з лікарні, а також фотосесію на 5 фото за 255 гривень.

Ми запитали у керівництва медичних закладів, чому так сталося, і нагадуємо, за які послуги точно не треба платити. 

З 1 квітня 2020 року Національна служба здоров’я почала оплачувати лікарням прийняття пологів. Тому пацієнтки більше не повинні платити жодних благодійних внесків чи брати з собою ліки за списками. Породіллі на пологи потрібно брати лише речі, які, на її думку, потрібні їй та дитині на час перебування у лікарні.

Читайте також: Алергія передається у спадок: що треба знати про сезонну недугу

Платними можуть бути окремі послуги, наприклад, вибір лікаря, який прийматиме пологи. Але цю плату встановлюють керівники пологових і вона має бути офіційною. Водночас ніяких «благодійних внесків» породіллі платити не повинні.

Однак у Клеванській лікарні жінку, що звернулася журналістів, просили заплатити за деякі послуги. Народжувала вона зрештою в Обласному перинатальному центрі, але і там історія повторилася.

Жителька села Грабів Рівненського району Вікторія (ім'я змінене на прохання жінки) збиралась народжувати у Клеванській лікарні імені Михайла Вервеги у кінці березня. Туди Вікторію скерував її лікар на плановий кесарів розтин через те, що двоє попередніх пологів були кесарські.

У пологовому відділенні Вікторію попередили, що вона повинна буде заплатити за знеболення анестезіологу ту суму, яку він назве. Також просили оплатити нитки для кесаревого розтину – приблизно 600-800 гривень на кілька наборів.

Проте анестезія входить у перелік послуг, які оплачує Національна служба здоров'я за пакетом «Медична допомога при пологах». Тобто брати за це гроші лікарі не повинні. 

У жіночій консультації медсестра дала жінці список для пологів з переліком засобів особистої гігієни, серед яких були розчин для ін'єкцій новонародженим (канавіт) та спирт для гістологічного дослідження.


 

Представниця пресслужби НСЗУ Христина Петрик каже, що лікарі не мають права вимагати з породіль додаткові кошти. І що жінки можуть обирати заклад, де планують народжувати, за власним бажанням.

Читайте також: Не всі задоволені: діагностичний центр у Рівному хоче надавати й первинну меддопомогу

В межах програми медичних гарантій безоплатними є:

  • медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою (ведення неускладнених фізіологічних пологів, ведення ускладнених пологів, ургентний або плановий кесарський розтин);
  • перебування в стандартній палаті; 
  • анестезія при операції за призначенням;
  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • інтенсивна терапія породіллі;
  • стабілізація стану новонародженого після пологів та проведення серцево-легеневої реанімації (за потреби);
  • метаболічний скринінг у новонароджених;
  • вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Як повідомив заступник головного лікаря з медичної частини Віктор Чубрій, з 1-го квітня пологове відділення у лікарні не працює за розпорядженням керівництва Рівненської ОДА. Усіх породіль, які мали народжувати у квітні, перевели в Обласний перинатальний центр.

Наразі у Клеванській лікарні надають допомогу лише хворим на коронавірусну інфекцію.

«Поки працювало пологове відділення, то все, що треба для кесарського розтину, надавалося за пакетом НСЗУ. Виникали різні ситуації, деякі ліки потрібно було докупити, їх пацієнтки докупляли. Це ті ліки, яких не було в наявності, та ті, що не входять до Нацпереліку основних лікарських засобів», – каже Віктор Чубрій.

За його інформацією, НСЗУ продовжила угоди, які лікарня уклала у 2020 році, до кінця квітня.

Через нововведення Вікторія народити у Клеванській лікарні не встигла, 2-го квітня швидка привезла її до Рівненського обласного перинатального центру.

Читайте також: Депресія, меланхолія, психоз: як розпізнати небезпечний стан після пологів

Жінка розповідає, що там у неї попросили заплатити 150 гривень благодійного внеску і 130 гривень за виписку.

«Замість 150 гривень віддала рідке мило та паперові рушники, які брала з собою у лікарню. Більше нічого не вимагали. Після кесаревого розтину попросили підписати якогось папірця, на якому вказані державні ліки, що були використані», – розповідає Вікторія.

Також вона сама купувала знеболювальне після операції, але за саму операцію та анестезію грошей у неї не просили.

За словами Вікторії, при виписці співробітниця Перинатального центру сказала їй, що у них заведено проводити фотосесію та платити за виписку. За 5 фотографій попросили сплатити 255 гривень.

– Я не хотіла фото, але співробітниця сказала, що у них всі фотографуються. Якщо по-простому, то змушують оплачувати. Як платили за виписку, то чоловік розписувався у якійсь таблиці про оплату, – каже Вікторія.

Вже після оплати виписки жінці видали пакунок малюка.

Ми хотіли почути пояснення керівниці Перинатального центру Вікторії Єнікеєвої. Телефоном вона відповіла, що говорити не може і попросила надіслати запитання письмово. Сказала, що робочий день вже завершився, хоч на момент дзвінка не було ще 16-ї години.

На звернення по коментарі для кількох попередніх публікацій Вікторія Єнікеєва теж відмовлялася говорити телефоном.

У відповіді на письмовий запит цього разу Вікторія Єнікеєва повідомила, що «не володіє інформацією щодо сплати пацієнтками благодійних внесків, бо згідно зі статутом, Перинатальний центр не займається благодійною діяльністю у розумінні закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації"».

Керівниця каже, що у Перинатальному центрі не встановлено плату за виписку, тому вона не може надати будь-яку інформацію з цього приводу.

«Заклад уклав договір оренди з підприємцем, який проводить фотосесію при виписці. Це відбувається за домовленістю з пацієнтками. Перинатальний центр не може втручатися в діяльність орендаря, за законом, а тому не володіє інформацією щодо умов проведення фотосесії», – повідомила Вікторія Єнікеєва.

Ольга УЛЬЯНОВА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024