Як правильно вибрати ламінат?

17 Червня 2021, 14:34
Ламінат РЕКЛАМА 4625
Ламінат

Перше, на що звертають увагу покупці, обираючи ламінат – естетичні характеристики. 

Колір, текстура, стиль повинні подобатися і підходити під оформлення приміщення. Але, крім красивого зовнішнього вигляду, треба правильно вибрати ламінат і за технічними характеристиками. Вони впливають на довговічність та надійність підлогового покриття, а помилка у виборі може призвести до розчарування і потреби робити ремонт знову.

Вибір ламінату за вологостійкістю та класом зносостійкості

Стійкість зовнішнього захисного шару до пошкоджень і стирання, визначає клас зносостійкості матеріалу. Чим він вище, тим довше підлога у вашій оселі зберігатиме гарний вигляд. Але це зовсім не означає, що у всі кімнати треба купувати найвищий клас – достатньо дотримуватися рекомендації:

  • 31 клас – для спальні, гостьової та інших кімнат з невеликою прохідністю;
  • 32 – для дитячої, вітальні, робочого кабінету, гардеробної;
  • 33 клас – для коридору, кухні, комерційних приміщень.

Стійкість до впливу вологи також визначає місце укладки ламінату: на кухні та в коридорі вологість найвища, на підлогу часто потрапляє вода, від якої звичайний ламінат не захищений. Він може розбухнути та деформуватися. В такі приміщення варто купити вологостійке підлогове покриття. Воно не боїться нетривалого контакту з водою, не зіпсується від щоденного вологого прибирання.

Водостійкий ламінат має особливу структуру (його основа – плита із полівінілхлориду), призначений для ванни, санвузла. Зазвичай виробники не тільки вказують про таку характеристику, а ще й зазначають часовий проміжок, за який вода не зашкодить підлозі – від 12 до 72 годин.

Який ламінат кращий по товщині і типу замкової системи?

Ламінатні дошки бувають від 5 до 12 міліметрів завтовшки. На вартість та якість цей показник не дуже впливає – надійний виробник виготовляє матеріал за стандартами, тому різниця в кілька міліметрів не означатиме, що ламінат буде менш довговічним. Але вибір за товщиною залежить від:

  • стану чорнової підлоги: якщо вона ідеально рівна – дошка 8 мм служитиме на ній добре, але якщо є незначні перепади, краще купити ламінат 10-12 мм і якісну підкладку;
  • рівня шуму: для квартири в панельному домі, де кожен шурхіт чутно сусідам знизу, слід обирати товщу дошку і не забувати про шумопоглинальну підкладку.

Якщо ви маєте сумніви щодо необхідної товщини – купуйте ламінат 10 мм. Він однаково добре підходить і для квартири в багатоповерхівці, і для приватного будинку.

Типів замків є кілька Click, Lock, 5G. Для самостійного монтажу краще придбати Click чи 5G – вони зводять до мінімуму можливість пошкодження дошки.

З фаскою чи без: який ламінат обрати?

Фаска – скошені під кутом торці дошки – надає ламінату натуральності. Вона є:

  • V-подібна – зріз під кутом 45°;
  • U-подібна заокруглені краї зрізу;
  • Звичайна – 1,5-4 мм;
  • Мікрофаска – до 1 мм;
  • З двох сторін;
  • Чотиристороння.

Окрім привабливих естетичних характеристик, фаска впливає і на експлуатацію ламінату. Так, вона може приховати щілини між стиками, незначні перепади висоти, візуально звужує або розширює простір залежно від напрямку вкладання дошок. Оскільки, перш за все, функція фаски декоративна, ламінат приховує лише мінімальні недоліки та потребує ретельної підготовки чорнової поверхні. Але для підкреслення природного дизайну приміщення фаска підходить ідеально.

Якщо ви в пошуках якісного підлогового покриття – рекомендуємо завітати до інтернет-магазину Laminat Centr. Тут ви можете купити ламінат від надійних виробників за доступною ціною.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024