Інтерактивний комплекс і квест-кімнати: у Рівному функціонує унікальний музей «Таємничі підземелля»

31 Серпня 2021, 10:00
Таємничі підземелля Рівного 2934
Таємничі підземелля Рівного

Інтерактивні розважальні квест-кімнати, цікава туристична локація, яка має захопливу історію… Минулого літа у центральному парку Рівного відкрили атракційну візитівку європейського зразка – «Таємничі підземелля».

Над унікальним туристичним об’єктом працювали кілька років. Проєкт «Таємничі підземелля» розробили в управлінні культури та туризму виконавчого комітету Рівненської міської ради. Реставрувати ж підземні приміщення вдалося завдяки фінансовій підтримці Євросоюзу. Місто виграло грант із Брюсселя, сума якого становила 443 тисячі євро, ще 3,5 мільйона гривень – фінансували у роботи з міського бюджету.

Відновлювали ж підземелля провідні фахівці з реконструкції та музеєфікації. Під час робіт доклали всіх зусиль, аби захистити виявлені споруди від руйнування. Акцентували й на тому, аби надалі тут можна було проводити додаткові дослідження.

 

Читайте також:  В селі є три пам'ятки археології: вийшла книга про історію Дюксина

У серпні 2019 року до робіт також долучався заслужений архітектор України, реставратор з унікальним міжнародним досвідом Вадим Лук’янченко. Команда проєкту запросила його допомогти відродити правдиву історію Рівного. Іменитий архітектор особисто провів експертизу виконаних робіт, а також взявся скеровувати роботу  зусилля реставраторів і будівельників.

Концепцію ж локації розробив художник монументаліст Анатолій Гайдамака. Перед фахівцем стояло завдання максимально зберегти історичну атмосферу місця й при цьому врахувати елементи сучасної архітектури та високими технологіями.

У ході робіт тут змонтували тематичні експозиції, вимостили бруківку та облицювали гранітом чашу фонтану «Богатир». Стародавні мури накрили археологічним вікном, через яке можна розгледіти те, що відбувається в середині. Також вмонтували систему світлозвукового шоу. Комплекс облаштували пандусами для людей з інклюзією.

Наразі підземеллях діють дві атракційні квест-кімнати з мультимедійним інтерактивним оснащенням. У форматі гри відвідувачі вивчають історію міста. Слід додати, що локація популярна не лише серед місцевих, а й туристів.

Ексначальник управління культури та туризму Рівного Тарас Максименко, під керівництвом якого й втілили проєкт «Таємничі підземелля», розповідає, що земля у рівненському парку обвалювалася не рідко. Серед місцевих мешканців ширилися різні припущення та чутки, що може бути тому причиною. Після чергового обвалу біля фонтану «Богатир», який трапився у 2016 році, фахівці взялися розкопувати руїни. Тоді й натрапили на підземні коридори.

Читайте також:  Лицарі, диспути про церкву та етномузика: у Пересопниці відсвяткували 460-річчя від написання Першокниги

Історики припускають, що місце обвалу було входом у середньовічний тунель. Його спорудили на вимогу князя Станіслава Любомирського.

Відомо, що 1723 році Рівне перейшло у власність князів Любомирський, які розбудували комплекс на своєрідному штучному острові. Зокрема, подейкують в історичних колах, князі володіли розкішним виноградником, спеціально під який облаштували підземний винний льох.

 

«Більшість експертів сходиться на тому, що підземелля було перебудоване в різні часи. Його найстаріший фрагмент можна ідентифікувати XVI-XVII століттям», — каже Тарас Максименко.

Наразі науковці схиляються до думки, що підземні коридори, які пролягають під сучасним парком Шевченка, ні що інше, як таємні ходи Любомирських. Втім не виключено, що на цьому місці були й значно старіші поселення. На таку думку наштовхують збережені залишки споруд різних історичних періодів.

Читайте також:  Пережити два геноциди: розповідь очевидиці Другої світової війни

Читайте такожРемонт століття: як піднімають з руїни рештки окольного замку і розчищають луцькі підземелля

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024