Газова проблема: чому деякі школи та садочки в Рівненському районі залишилися без тепла

24 Жовтня 2021, 17:17
Газова проблема: чому деякі школи та садочки в Рівненському районі залишилися без тепла 2181
Газова проблема: чому деякі школи та садочки в Рівненському районі залишилися без тепла

В Острозькій громаді 12 освітніх закладів залишилися без теплопостачання. Опалення не ввімкнули в тих школах, садочках та будинках, які під’єднані до газових котелень.

Працівники та батьки дітей, які відвідують дошкільні заклади, нарікають: в групах – холодно, а обігрівачі, якими намагаються підтримувати температуру в приміщеннях, малоефективні.

У ситуації, що склалася, розбиралися журналісти видання Район.Рівне, а також поцікавилися, як стартував опалювальний сезон у кількох інших міських територіальних громадах Рівненського району.

«В дитячому садочку «Веселка» просто неможливо знаходитися діткам, і, як на мене, це просто злочин в таку погоду залишити садочок без опалення. З інформації, яку мені вдалося знайти, температура у дитячих дошкільних закладах має бути +19 – +23 градуси. Не всі батьки мають змогу залишити діточок вдома, а отже вимушені віддавати їх туди в той собачий холод. 

Читайте також:  Маленька громада, що творить великі зміни: досвід Бугринської ТГ

Керівництво садочків старається як може, вмикають обігрівачі, але, по-перше, того недостатньо, бо не замінить повноцінного опалення. По-друге, хто вивчав, чи можна вмикати електроприлади та чи проводка витримає то все. Чи нам тут в Острозі треба пожежу в садочку? А можливо я помиляюся і є проблема не на місцевому рівні, а це проблема загальноукраїнська? Тоді просив би когось, хто володіє інформацією, роз’яснити, що і як. 

Якщо проблема з постачанням газу, тоді можливо варто було б перевести садочки на автономне опалення, як це зроблено зі школами? Все впирається у фінанси? Так на те і йдуть люди у владу та управління, щоб вирішувати проблеми громади, чи я помиляюся? Думаю, що відповідь хочу знати не лише я, але й батьки усіх діток, що відвідують наші садочки та й загалом усім мешканцям громади, переконаний, буде цікаво дізнатися», – такий обурливий допис залишив у спільноті «Острог комунальний» Іван Шишкін.

Начальник управління освіти молоді та спорту Острозької міської ради Віктор Самчук у коментарі нашому виданню повідомив, що без тепла в громаді залишилися ті котельні, які працюють на газовому опаленні. Додав, що це проблема не однієї конкретної громади, а країни загалом.

«Наразі всі документи по підключенню газу зібрані. Переговорна процедура оголошена. Раніше, ще у серпні-вересні, ми проводили два тендери на закупівлю газу, на які ніхто «не зайшов». Зараз залишається тільки чекати. У нас всі котельні готові до запуску, а газу не дають», – каже Віктор Самчук.

Посадовець додає, що зараз в громаді не опалюються 12 шкіл та садочків. З огляду на це, кілька шкіл пішли на канікули, у ще кількох скоротили уроки, обігріваючи навчальні приміщення електрообігрівачами.

За допомогою електричних приладів для обігріву намагаються стабілізувати температурний режим й у дитячих садочках.

«Електрообігрівачі – керамічні панелі. Вони споживають менше електрики та несуть менше навантаження на проводку. При цьому віддача тепла в них вища. Поки що так виходимо з ситуації», – аргументує головний освітянин Острозької громади.

Коли ж запрацюють газові котельні, в громаді точної дати назвати не можуть. Сподіваються, що ситуація вирішиться 28 жовтня.

З подібною проблемою під час опалювального сезону зіштовхнулися й у Здолбунівській територіальній громаді. Станом на 23 жовтня, на дистанційне навчання або на канікули пішли девять навчальних закладів.

«Виникли деякі «заминки» з договорами на постачання газу. Зараз працюємо над вирішенням цієї проблеми», – каже голова Здолбунівської ТГ Владислав Сухляк.

Своєю чергою про повноцінний старт опалювального сезону повідомляють у Рівненській та Костопільській територіальних громадах. Кажуть, наразі у них працюють всі котельні: як твердопаливні, так і газові.

«Загалом у Рівному 34 котельні. Всі вони вже працюють. В садочки подається тепло. Щоправда, проблеми виникли з однією котельнею, де після запуску вийшов з ладу газовий лічильник. Наразі фахівці працюють над ліквідацією несправності», – каже речниця Рівненської міської ради Ольга Лірник.

Без колапсів розпочався опалюваний сезон і в Костополі. Станом на 23 жовтня, в громаді запущені всі котельні.

«5 жовтня подали опалення в місцеву лікарню. 13 жовтня опалювальний сезон розпочався повністю. Наразі всі школи та садочки громади обігріваються, перебоїв з постачанням тепла немає. В кількох житлових будинках були збої з обігрівом, проте проблему вже ліквідували. Річ у тому, що мережі зношені, їм більш як 40 років, тож «пробої» передбачити не можливо», – каже заступник голови Костопільської громади Леонід Безбах.

Читайте також:  У Костополі модернізують системи водопостачання та водовідведення

Як повідомляли на сайті Рівненської облдержадміністрації, станом на 21 жовтня в регіоні до теплопостачання було під'єднано понад 90% об'єктів житлового фонду. 

Зазначмо, що незадовго до початку опалювального сезону середня очікувана ціна на закупівлю газу на тендерних процедурах за тиждень виросла з 29 тисячі гривень за одну тисячу кубометрів газу до 41 однієї тисячі гривень за куб блакитного палива. Фактично, ціна втричі перевищила гарантовану «Нафтогазом» вартість палива – 13,66 гривні за кубометр. 

Це призвело до того, що через ціну на газ в кількох регіонах України стали оголошувати надзвичайну ситуацію. Через здорожчання палива постачальники послуг не могли виконувати контрактні умови, а установи соціальної сфери, до яких належать школи, дитячі садочки та лікарні, не мали змоги оплачувати їх.

Намагаючись врегулювати ситуацію, НАК «Нафтогаз України» розпочав процес підписання середньострокових договорів на постачання газу по фіксованій ціні з бюджетними установами. 

Для пришвидшення цього процесу у кожному регіоні провели засідання комісії ТЕБ та НС, що дозволило укладати договори за скороченою процедурою. Про це повідомила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська.

«Важливим питанням напередодні старту опалювального сезону є підписання договорів з бюджетними установами на постачання газу за фіксованою ціною. Комісії ТЕБ та НС проводилися областями саме з цією метою — для подолання технічних моментів. Це процедурні засідання. Було проведено селекторну нараду з головами міст та очільниками регіонів, НАК «Нафтогаз України», АМУ, АМКУ щодо укладання договорів з підприємствами бюджетної сфери, було прийнято рішення щодо проведення ДСНС у кожному регіоні засідання комісії ТЕБ та НС. Цей крок продиктований необхідністю пришвидшення процедури, аби газ було закуплено бюджетними установами за фіксованою, нижчою ціною», — підкреслила Наталія Хоцянівська.

За її словами, проведення засідань ТЕБ та НС у регіонах забезпечує юридичний аспект для оперативного підписання договорів. Йдеться про типові договори, які затверджують постачання газу за фіксованим тарифом для бюджетних установ – 13,7 грн за кубометр (з урахуванням транспортування та ПДВ – 16,8 грн).

Читайте також:  Відкрилися двері й з автівки в мене націлили автомат: працівниця рівненського кафе допомогла затримати банду іноземних злочинців

«Ця пропозиція щодо фіксованої ціни для бюджетних установ прописана у відповідному Меморандумі та є нижчою, ніж поточні світові ціни на газ. Вона буде діяти протягом 15 місяців — до кінця 2022 року. Йдеться про підтримку соціального сектору. Після укладання договорів одразу може розпочатися обігрів шкіл, дитячих садків, лікарень та інших бюджетних установ, якщо цього потребує температурний режим», – наголосила Наталія Хоцянівська.

За заявою НАК «Нафтогаз України», до 15 жовтня компанія готова була підписати договори зі споживачами соціальної сфери – школами, садками та лікарнями. Проте цей процес не вдалося завершити вчасно. Ймовірно, причиною тому став брак спеціалістів та технічних можливостей у «Нафтогазі».

Нагадаємо, 30 вересня між Кабінетом Міністрів в особі Прем’єр-міністра України, Міністра розвитку громад та територій та Міністра енергетики, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування, «Асоціація міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води у прийдешньому опалювальному сезоні (2021-2022 рр.).

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024