Директору музею в Пересопниці та його юристці загрожують чималі штрафи: за невірно проведені тендери

11 Січня 2022, 16:50
Музей у Пересопниці 3590
Музей у Пересопниці

Влітку цього року на Рівненщині відбувся цікавий захід – фестиваль «Від Князівської столиці до Пересопницького Євангелія».

 

Програма фестивалю передбачала пішохідні екскурсії, уроки стінопису, історичні реконструкції, лицарські турніри, історичні та релігієзнавчі дискусійні панелі, сплави на катамаранах, музичні дійства тощо. Коротеньке відео про захід можна побачити на сторінці Рівненської обласної ради.

Захід відбувався на території музею «Пересопниця», де проходили різноманітні екскурсії, лицарські турніри, лекторії, звучала жива середньовічна музика та Dj-сети, відомий художник Сергій Радкевич створив настінний розпис на одній з будівель музею.

Замовником цієї події виступив Комунальний заклад «Культурно-археологічний центр «Пересопниця». Як з’ясувалося, кошти на фестиваль були витрачені з порушенням тендерного законодавства, за що керівник установи, Іван Солодуха, та уповноважена на проведення закупівель особа Надія Левчук можуть бути оштрафовані, якщо суд візьме до уваги усі аргументи перевірки Державної аудиторською службою України.

Про все по черзі.

КЗ «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» влітку 2021 році замість процедури відкритих торгів, не зважаючи на те, що очікувана вартість предмету закупівлі перевищувала 200 тисяч гривень, оголосив 3 спрощені закупівлі. Це прямо суперечить ЗУ «Про публічні закупівлі». Перевірка Державної аудиторської служби України підтвердила порушення, що означає чималі штрафи для відповідальних осіб.

Переглядаючи закупівлі, активісти ГІ «За чесний тендер» помітили, що КЗ «Пересопниця», поряд з закупівлями комунальних послуг, зв’язку та бензину, та інших дріб’язків на невеликі суми, проводить «спрощені закупівлі» на суми понад 200 тисяч гривень. Закон це забороняє і передбачає іншу процедуру – відкриті торги, що більше врегульована законодавством, має довші строки проведення та передбачає можливість учасників оперативно оскаржувати потенційні порушення.

Так, 7 липня 2021 року, незадовго до проведення фестивалю, уповноважена особа Надія Левчук розміщує на Прозорро оголошення про закупівлю «Послуги організації урочистостей з нагоди відзначення 460-річчя завершення написання «Пересопницького Євангелія» у трьох денному фестивалі від «Князівської столиці до Пересопницького Євангелія».  КЗ очікував витратити на закупівлю 200 тисяч гривень, а отже, повинен був робити це через “відкриті торги”. Однак, схоже, уповноважена особа про це не знала або отримала іншу вказівку, і тому, всупереч закону, вирішила  оголосити спрощену закупівлю. Ця процедура коротша по термінах, не підпадає під контроль та оскарження Держаудитслужби чи Антимонопольного комітету.

Варто додати, що 6 липня 2021 року було оголошено одну спрощену на організацію виступу історичного клубу (імітація боїв воїнами часів княжої Русі) за 150 тисяч гривень, а 7 липня ще одну спрощену на Послуги з організації виступу гурту за 100 тисяч гривень. Однак ввечері 7 липня ці закупівлі скасовані з незрозумілих причин – в протоколі не зазначено чому. Ну і цього ж дня була оголошена головна закупівля на організацію усього фестивалю.

З оголошення можемо дізнатися, що на майбутніх організаторів покладалися наступні обов’язки:

●        Створити новий бренд фестивалю та визначити його позиціювання, визначити цільові групи;

●        Ідея, теми та творча концепція повинна бути пов’язана з тематикою Фестивалю;

●        Написати оригінальний сценарій фестивалю, що безпосередньо пов’язаний з місцем проведення фестивалю;

●        Організувати виступ історичного клубу (імітація боїв воїнами часів княжої Русі тощо) та виступ музичного гурту за тематикою Фестивалю;

●        Забезпечити  роботу необхідного обладнання; прикрасити наявну сцену;

●        Спеціалісти, що залучаються  для вирішення зазначених питань, повинні мати досвід здійснення культурно-масових заходів;

●        Забезпечити рекламу фестивалю в соціальних мережах та ЗМІ;

●        Забезпечити координацію фестивалю та організувати роботу робітників до та під час проведення заходу;

●        Забезпечити можливість стоянки для 500 авто згідно ПДР.

 

«На закупівлю «прийшло» дві учасниці. Дешевшу пропозицію Архипової Анни з Одеси відхилили, хоча вона подала усі необхідні документи, – розповідає керівниця громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак. – При цьому, не зазначивши конкретної причини, її пропозицію відхилили, вказавши лише загальну фразу про невідповідність пропозиції вимогам. А договір уклали з Гошовською Зоряною за 197 тисяч гривень. Хоча Анна Архипова, своєю чергою, написала в системі вимогу відхилити свою конкурентку через невідповідність її документів вимогам».

 

Зоряна Гошовська зареєстрована в Києві, однак родом – з Рівного, договорів з бюджетними установами до цього не мала. У складі пропозиції не надала ні документів, що підтверджують досвід надання аналогічних послуг згідно з договором, ні документів, що підтверджують наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій; ні документів, що підтверджують наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід. А всі ці документи вимагались уповноваженою на проведення цього тендеру Надією Левчук.

 

Договір укладено 4 серпня, а сам фестиваль відбувся 27-29 серпня. Тобто на все, від розробки концепції заходу, бренду, організації концерту, історичної реконструкції і так далі було лише 23 дні. Ну, або ж підготовка розпочалася значно раніше, а ось тендер мав фактично оформити відносини з давно обраним переможцем. Дії уповноваженої особи по відхиленню дешевшої пропозиції та підписання угоди з підприємцем, документи якої не відповідають вимогам підтверджують другий варіант?

Директор “Пересопниці” Іван Солодуха. Фото з сайту “Рівняни”
Директор “Пересопниці” Іван Солодуха. Фото з сайту “Рівняни”

 

Зважаючи на те, що організація фестивалю це дещо незвична закупівля, яку не можна порівняти з закупівлею, наприклад, товарів, запитуємо в керівниці ініціативи «За чесний тендер», юристки  Мирослави Примак, чи можна для таких творчих заходів не проводити тендер, а застосувати переговорну процедуру? Це було б нормально, що хтось придумав щось цікаве, і саме в нього купують конкретний фестиваль, певне перед тим мав би бути якийсь конкурс на вибір ідеї.

«Теоретично, можна було б це зробити дійсно, як попередній конкурс, а потім, залежно від очікуваної вартості, обрати неконкурентну закупівлю (прямий договір чи переговорну процедуру). Однак тут або відповідальні особи не знають законодавства, або невчасно планують роботу Закладу і йдуть свідомо на порушення законодавства про публічні закупівлі. Логічно і справедливо – отримують штрафи».

Зі слів юристки можемо зробити висновок та, можливо, рекомендацію для організаторів подібних фестивалів у майбутньому – проводьте спочатку конкурс, на якому обираєте концепцію та кошторис фестивалю, а також автора ідеї, а вже потім зможете з переможцем укласти угоду без тендеру, як це передбачено Законом про публічні закупівлі.

Інші тендери «Пересопниці»

Загалом у 2021 році заклад підписав договорів на загальну суму 1,2 млн. (66 закупівель). Тендер на організацію фестивалю був не єдиний, проведений з порушенням ЗУ «Про публічні закупівлі» у «Пересопниці».

Поточний ремонт головної будівлі музею за 300 тисяч гривень теж оголосили, як спрощену закупівлю, хоча закон вимагає проведення «відкритих торгів». Прийшов один учасник – ТзОВ «Будівельна компанія «Західміськбуд». При відкритих торгах вимагається участь щонайменше двох учасників, а на спрощених достатньо одного. Засновником і єдиним власником фірми є Козлюк Роман Миколайович, депутат Рівненської районної ради від ВО «Свобода».

Цікаво, що директор «Пересопниці» Іван Солодуха теж активний свободівець, брав участь в останніх місцевих виборах і навіть отримав право стати депутатом цієї ж Рівненської районної ради, але натомість вибрав мандат Клеванської селищної ради.

На ще одному тендері з очікуваною вартістю 200 тис.грн «Пересопниця» планувала купити міні-трактор «XINGTAI-244 NEW», і знову невірно вибрана спрощена процедура, і вже навіть знайшли переможця. Однак, схоже, вчасно оговталися, 31 серпня тендер було скасовано, причина – ніби-то через скорочення видатків. І того ж дня, 31 серпня, було оголошено закупівлю цього ж трактора повторно, але очікувана вартість уже становила 165 тисяч гривень. При такій сумі можна використовувати спрощену процедуру (до 200 тис.грн.)

Договір уклали з єдиним учасником ТОВ «МІНІ-АГРО-ТЕХ» на суму 157, 8 тис.грн грн., який також майже переміг і у відміненій раніше закупівлі.

 

«Побачивши такі явні порушення проведення закупівель, ми ще наприкінці серпня звернулися зі скаргою в ДАСУ, – розповідає керівниця ГІ «За чесний тендер» Мирослава Примак. – Однак державні аудитори прислали дивного змісту відписку, мовляв, оскільки це спрощені закупівлі – моніторинг провести не можуть. Але також пообіцяли, що якщо віднайдуть трудові ресурси, то включать Замовника до плану перевірок».

 

 

Таку бездіяльність активісти оскаржили в Київ, тобто в центральний орган ДАСУ, на що знову ж отримали відписку – моніторинг не можна розпочати, адже це спрощені закупівлі (попри очікувану вартість). Водночас відповіли, що ДАСУ доручили Західному офісу провести перевірку:

 

Врешті, наполегливість громадських активістів принесла свої плоди.

«31 грудня ми отримали відповідь, – розповідає Мирослава Примак, – що аудитори таки провели перевірку і встановили наявність порушення».

 З відповіді дізнаємося, що працівники ДАСУ не лише підтвердили, що Замовник уник відкритих торгів, а ще й знайшли інші зловживання, зокрема в договорі на поточний ремонт побачили завищені витрати на заробітну плату.

Також ДАСУ поінформувало, що на директора КЗ «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» Солодуху Івана та юрисконсульта (уповноважену особу на проведення тендерів) Надію Левчук складено протоколи та передано їх до Рівненського районного суду. Вказаним особам загрожує від 25,5 тис. до 51 тис. грн. та відповідно від 34 тис.грн. до 170 тис. грн. штрафу.

Нещодавно журналісти порталу «Четверта влада» писали про інші фінансові зловживання, де згадували про Івана Солодуху та інших посадовців різного рівня.

 

Світлана КЛИМОВИЧ

 

Матеріал підготовано в рамках проєкту «Сприяння прозорості влади у Північному заході України», що реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки фонду National endowment for Democracy»

 

 

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024