Підприємства-переселенці: як на Рівненщині працює релокований зі столиці бізнес «Димне м’ясо від Тараса»

02 Червня 2022, 18:00
Підприємства-переселенці: як на Рівненщині працює релокований зі столиці бізнес «Димне м’ясо від Тараса» 3851
Підприємства-переселенці: як на Рівненщині працює релокований зі столиці бізнес «Димне м’ясо від Тараса»

Знайомтеся: Тарас Парандій – засновник українського м’ясного бізнесу. До повномасштабної війни його компанія «Димне м’ясо від Тараса» продавала продукцію як онлайн, так і офлайн в супермаркетах, а ще забезпечувала копчениною ресторани та кафе.

На офіційному вебсайті компанії Тарас Парандій так розповідає про свій бізнес:

«Як і в гарних історіях, я не намагався створити бізнес з копчення м’яса. Просто в моєму серці була гостра необхідність у якісних м’ясних продуктах, яку на той час не міг задовольнити жоден товар на ринку.

Було прийняте рішення побудувати коптильню власними руками та почати коптити м’ясо, як це здавна робили у моїй сім’ї. Однак, після перших спроб та фотографій у Facebook, посипалися численні замовлення від друзів та ресторанів. З часом їх ставало все більше та більше, і сам того не розуміючи, я став головним експертом з копчення.

У той переломний момент я пообіцяв собі не йти на компроміси та робити кращий продукт з усіх можливих, стати «божевільним» від копченого м’яса та робити це краще за будь-кого. Я розумів, що не зможу робити сотні тонн в місяць, але я можу робити сотні кілограмів, які будуть такими, що дух захоплюватиме від однієї згадки про них.

Від початку «копченого» бізнесу я провів понад 6 тисяч годин під час приготування своїх страв, відвідав Сполучені Штати, Німеччину, ОАЕ та Скандинавію, навчаючись там у місцевих колег, провів консалтинг у низці ресторанів, а також запустив нові виробництва, працюючи при цьому з  усіма видами коптильних камер. Це дозволило зрозуміти усі деталі цього димного бізнесу».


Компанії нещодавно виповнилося 5 років. Своє власне виробництво підприємство побудувало згідно з вимогами НАССР наприкінці 2019 року. Навесні 2020 року «Димне м’ясо від Тараса»  розпочало його реновацію та доукомплектувало його технікою для виробництва ковбас та сосисок, про що так довго мріяли.

У червні 2020 року українське видання «Forbes» назвало «Вибором аудиторії» серед малих виробників України» компанію «Димне м’ясо від Тараса».

Усе йшло добре: Тарас Парандій запустив кілька виробництв у інших країнах світу: у Молдові, Грузії, Казахстані. Та 24 лютого 2022 року в двері кожного українця постукала повномасштабна війна. І змінила плани.

Читайте також: Операція – релокація: юридичні нюанси для переїзду бізнесу із зони бойових дій

Як «Димне м’ясо від Тараса» стало підприємством-переселенцем

Столична компанія «Димне м'ясо від Тараса» мала чимало планів, проте з початком війни їх довелося змінювати та переводити роботу підприємства в безпечніше місце. Так, підприємство з Києва «Димне м’ясо від Тараса», яке займалося і досі займається виготовленням в’ялено-копчених м’ясних виробів, після повномасштабного вторгнення росії, змушено було переїхати і стати «переселенцем». 

Компанія обрала Рівненщину і відкрила тут нову лінію виробництва. Розпочали вони свою роботу наприкінці березня.

 

Завдяки підтримці влади вдалося оперативно в області знайти приміщення для потужностей виробництва, розповідає власник компанії Тарас Парандій:

«Я звернувся до Рівненської обласної військової адміністрації з проханням допомогти знайти приміщення для відкриття нової лінії виробництва. І вже два місяці тому розпочалися роботи у заготівельному цеху. На Рівненщині ми вирішили запустити нову лінію виробництва – тушкованок та готових страв тривалого зберігання. Також готуємо страви з картоплі та оселедця, а ще – смалець. Копченості, які ми виготовляли до повномасштабної війни, теж залишилися у нашому асортименті».

Читайте також: Релокація своєї душі: як ведеться бренду-переселенцю з Харкова «520» у Рівному

Як Рівненщина стала другою домівкою для компанії

Мясні виробники обрали Рівненську область не просто так. Тарас Парандій каже, що один із співзасновників компанії родом з Рівненщини. Тому вибір серед регіонів для релокації був очевидним.

«Ті приміщення і потужності, які у нас є зараз в Рівненській області, вони не просто дозволяють виконувати нам ті задачі, які ми перед собою поставили, а й виконувати їх у разів 10 більше, ніж ми думали до цього», – зазначає столичний підприємець Тарас Парандій.

Він додає, що сировину підприємство купує у місцевих постачальників. Також до роботи залучені жителі області, тобто бізнес є локальним. Загалом «Димне м'ясо від Тараса» налічує майже 30 працівників. Серед них і 10 місцевих жителів Рівненської області. З Києва у компанії працює лише двоє людей – Тарас та його колега Антон Іллючок.

Підтримка від держави

Тарас Парандій розповідає,  що нині, у часи війни, держава всіляко намагається підтримати підприємців. Зокрема, зменшено кількість бюрократичних процедур. А для підтримки роботи релокованих підприємств, банки дають безвідсотковий кредит на ведення бізнесу. Таку фінансову допомогу підприємству «Димне м‘ясо від Тараса» надав «Ощадбанк». Кредит підприємцю видали на три роки.

«Ми брали обігові кошти для того, щоб забезпечити закупівлю сировини, виготовити з неї продукт і відвантажити його нашим замовникам. За тиждень ми отримали кошти на рахунок. Користувалися послугами «Ощадбанку» ще до війни, тому без вагань звернулися до них щодо цієї програми», – каже Тарас Парандій.

Загалом процедурний процес у Тараса зайняв близько тижня.

Відтак, увесь релокований бізнес може скористатися програмами кредитування, пояснюють в «Ощадбанку».

«Власник компанії «Димне м‘ясо від Тараса» звернувся в «Ощадбанк» і отримав додаткову фінансову допомогу у вигляді кредиту на розвиток бізнесу. Закликаємо усіх релокованих підприємців також користуватися тими додатковими можливостями, які надає держава», – каже Руслан Прокопчук, керівник філії «Ощадбанку».

Там наголошують, що щоб отримати такий кредит, підприємство повинне працювати не менше двох років, продовжувати ту ж саму діяльність в регіоні, якою займалося до переїзду, а також надати фінансовий звіт.

Є попит, а значить є і пропозиція

Чи є клієнти в релокованого бізнесу? Так. «Димне м’ясо від Тараса» споживає як держава, так і приватники. У перші тижні роботи 10 тисяч банок продукції, виготовлених у нас, на Рівненщині, поїхали в супермаркети Києва. Також є замовлення для Міністерства економіки.

То ж компанія вже обробила чимало замовлень від приватного та державного секторів. На потужностях Рівненщини «Димне м'ясо від Тараса» виготовляє до 30 тисяч банок продукції на місяць.

«Ми розуміємо потребу та необхідність нашого продукту в державі на сьогодні. Тому наразі у планах – виготовлення продукції для ЗСУ», – резюмує Тарас Парандій.

Читайте також: Економіка їде на захід: досвід переїзду підприємства з-під куль у Харкові до Рівного

Що нового?

Тарас Парандій розповідає, що у воєнний час змінилися запити споживачів. То ж, в компанії усвідомили, що необхідно зробити новий продукт.

«Це мав бути продукт, що може дуже довго зберігатися без холодильника, і який даватиме можливість смачно та швидко поїсти, а ще – страва обов'язково повинна бути з м'ясом. Так і були створені готові до вживання страви під назвою «Наїдки від Тараса». Усе м'ясо, що входить до його складу, готується на вугіллі від спалювання дубових дров».

Також на підприємстві розробили нові правильні тушкованки, виготовлені згідно з ДСТУ – курячу та свинячу. А в авторській тушкованці «Три птиці» поєднали м’ясо курки, індика та качки.

На кухні підприємства кажуть, що ці страви ідеально вписуються в реалії життя в Україні. Зокрема, їх можна зберігати без холодильника, і просто розігріти на сковорідці, теплій воді чи ба, навіть, на батареї, або просто у мікрохвильовій печі.

Про плани

Що важливо – в мирний час компанія планує продовжувати свою роботу на Рівненщині. Найближчим часом столична фірма «Димне м'ясо від Тараса» буде розширюватися. Вже замовлена техніка та знайдене нове приміщення. Там Тарас облаштує другий цех підприємства. Також у планах компанії – експорт продукції.

А ще власник м’ясних потужностей «Димне м'ясо від Тараса» Тарас Парандій закликає співгромадян підтримувати гривнею українського виробника. Тому що саме вітчизняним підприємцям зараз важко, як ніколи: «Українське – найкраще, тому варто їсти ті продукти, які вироблені в Україні. Купуючи своє, ми залишаємо гроші у нас вдома, платимо заробітні плати, та даємо робочі місця».

Як релокувати бізнес на Рівненщину?

Рівненщина продовжує приймати бізнес з «гарячих» точок, який переміщується на безпечні території. Для цього в області створили Центр економічного розвитку та релокації бізнесу. Мета – не лише врятувати, заново запустити лінії виробництва, а й створити робочі місця та сплачувати податки. Це можливості бізнесу, що вціліли під час активної фази війни. За підтримки держави на місця перевозять устаткування, шукають локації для розміщення виробничих потужностей

«Завдання Центру економічного розвитку та релокації бізнесу – допомогти підприємцям переїхати з районів бойових дій. Розраховую, що невдовзі компанії, які виявили бажання працювати у нас в області, активно увійдуть в економіку Рівненщини», – прокоментував начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Звернутися в Центр економічного розвитку та релокації бізнесу можна за номером: 0800500078.

Читайте також: Релокація бізнесу із зони бойових дій на Рівненщину: що потрібно знати

***

Матеріал створено за підтримки Української Асоціації Медіа Бізнесу

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024