Перший рівненський керівник КП «присів» за махінації на тендерах

23 Червня 2022, 16:11
Ростислав Кралюк/ Фото Суспільного 1740
Ростислав Кралюк/ Фото Суспільного

За закупівлю в обхід тендерів вантажного автомобіля та кузова за завищеними цінами Рівненський міський суд покарав колишнього директора рівненського комунального підприємства КАТП-1728 Ростислава Кралюка. Покарання передбачало обмеження волі на строк півтора року, від відбування покарання звільнено з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік. 

Крім того, Ростислав Миколайович має сплатити на користь держави витрати на проведення експертиз в сумі 19  тис.грн. Покарання могло б бути і суворішим, але 16 лютого 2022 року Рівненський міський суд затвердив Угоду про визнання винуватості укладену між прокурором Віталієм Юдкіним та Ростиславом Кралюком.

З вироком Рівненського міського суду можна ознайомитися за цим посиланням.

Про що йдеться?

В грудні 2019 року КАТП-1728 купило у приватного підприємця Романа Михайловича Павлюка вживаний вантажний автомобіль вантажопідйомністю 20 тонн за 198,9 тис.грн. та б/в кузов до вантажного автомобіля за 199,2 тис.грн. Як бачимо, обидві закупівлі наближаються у вартості до порогу у 200 тис.грн, коли обов’язкові були б «відкриті торги». 

Мирослава Примак, керівниця громадської ініціативи «За чесний тендер», говорить, що так частенько роблять, коли хочуть уникнути проведення конкурентного тендеру, що наштовхує на думку про можливі відкати. Бо якщо Замовник реально зацікавлений в конкуренції, тоді він робить очікувану вартість 200 тис.грн, і виходить на тендер.

Крім того, якщо куплений кузов був знятий з цього ж автомобіля, і проданий окремо, то, значить, що разом вони коштують майже 400 тис.грн, а це вже точно мали бути відкриті торги. Нагадаємо, що і автомобіль і кузов були придбані в одного і того ж підприємця. Як і маніпулятор (гідравлічно-підйомний механізм) за 197,6 тис. грн.

Згадані закупівлі відбувалися наприкінці 2019 – початку 2020 років. Зазвичай, коли активісти «За чесний тендер» звертаються зі скаргами на такі факти, наприклад, до Державної аудиторської служби, то ті завжди заяви відфутболюють, мовляв, суми менші «порогів», це не наша парафія. Хоча дуже часто там є очевидні перевитрати коштів платників податків.

Але восени 2020 року відбулися місцеві вибори, влада в Рівному змінилася. Нова команда вирішила поставити своїх людей на різні посади. Припускаємо, що деякі з попередніх керівників почали впиратися, і тоді почали відкриватися кримінальні провадження.

Кримінальне провадження щодо службових осіб КАТП 1728 за першою ухвалою, яку ми знайшли в Реєстрі судових рішень було розпочато 07.05.2020 за ознаками кримінального корупційного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб).

Процитуємо судове рішення:

«ОСОБА_1, (очевидно, що мова йде про Кралюка - авт.) перебуваючи на посаді начальника КАТП 1728, … діючи зі злочинною недбалістю - неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, … при укладенні з фізичною особою - підприємцем ОСОБА_4 (очевидно, що мова йде про ФОП Павлюк Роман Михайлович - авт. ) договорів купівлі-продажу вантажного автомобіля та кузову вантажного автомобіля, не організував та не забезпечив вивчення цінової пропозиції товару на предмет відповідності принципу максимальної економії та ефективності, не організував та не забезпечив перевірку ринкової вартості товару, внаслідок чого було придбано товари за завищеними цінами, зокрема, 20.12.2019 року придбано вантажний автомобіль за ціною 198900,00 грн., при ринковій вартості 110090,00 грн. та 11.01.2020 року придбано кузов вантажного автомобіля по ціні 199200,00 грн., при ринковій вартості 60460,08 грн., що завдало істотної шкоди інтересам КАТП 1728 на загальну суму 227549,92 грн. за наступних обставинах».

Ринкові ціни та переплати встановили шляхом проведення експертизи.

Ця справа мала передісторію. У 2019 році КАТП-1728 оголосило тендер на закупівлю «Спеціалізованого вантажного автомобіля з краном маніпулятором на базі Volvo FL7». На це заклали 860 тис.грн. Технічні характеристики спецтехніки, очевидно, прописали під конкретний автомобіль.

Свої пропозиції подали дві фірми: ТОВ «Стандарт Технолоджі ЛТД» та ПП «Оіл груп». Закон  вимагає на «відкритих торгах» конкуренцію, щонайменше два учасники. Але в цьому випадку була імітація змагання, адже в тендері був прописаний конкретний автомобіль, фірми між собою не торгувалися, та й взагалі прямо пов’язані між собою – мають одного і того ж засновника – Вакулінського Геннадія Володимировича.

Закон про захист економічної конкуренції називає такі дії спотворенням результатів тендерних торгів, і передбачає чимале покарання, як грошове, так і заборону участі в публічних закупівлях на 3 роки. Майже готова справа для Антимонопольного, яку дуже легко розслідувати та доводити.

Керівниця громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак так прокоментувала цю ситуацію: 

«На тендер прийшло два учасники з однаковими ціновими пропозиціями (860 тис. грн.), в аукціоні перемогло Товариство «СТАНДАРТ ТЕХНОЛОДЖІ ЛТД» з ціною 855,7 тис. грн. Однак закупівлю скасовували, посилаючись на подання менше 2-х пропозицій. В протоколі тендерного комітету зазначено, що оскільки другий учасник не подав жодного документа – тендер скасовують. Але це абсурд. Дійсно, фірма «ОІЛ ГРУП» не завантажила жодного документа, лише ЕЦП, однак в аукціоні участь взяла, тому, згідно із законом, тендер відбувся і Замовник мав проводити кваліфікацію ТзОВ «СТАНДАРТ ТЕХНОЛОДЖІ ЛТД». В пропозиції першого учасника були недоліки. Крім того, є ознаки пов’язаності фірм між собою, адже одна і та ж особа є одночасно керівником та засновником обох учасників. А це підстави для відхилення учасників. Змови на торгах заборонені і суворо караються».

Уже після того, як відбувся аукціон, який виграла фірма «СТАНДАРТ ТЕХНОЛОДЖІ ЛТД» в тендерному комітеті КАТП, можливо, спохватилися, почали рятувати «переможців і переможених» від Антимонопольного комітету і тендер скасували. Очевидно, зробили це з порушенням норм закону, вказавши, ніби то обидві фірми не подали документи, хоча це не так, адже переможець якраз документи подав.

Якщо розуміти усі ці нюанси, то можна прийти до одного сумного висновку: на комунальному підприємстві працювали некомпетентні люди, які не цуралися особистої вигоди коштом громади Рівного. При міському голові Володимиру Хомку це сходило їм з рук, та й правоохоронці особливих проблем не бачили. Але Україна не росія, як писав свого часу Леонід Кучма, тут влада міняється, а це може призвести до того, що порушення, на які вчора закривали очі, вже сьогодні можуть вилитися у штрафи та терміни позбавлення волі. Так сталося з Ростиславом Кралюком.

КАТП-1728, накрутивши з тендером на закупівлю «Спеціалізованого вантажного автомобіля з краном маніпулятором на базі Volvo FL7», вирішило більше не випробовувати долю, а застосувати випробувану схему. Щоб свою долю таки отримати? Знайшли підприємця Романа Павлюка, в якого окремо купили гідравлічно-підйомний механізм (маніпулятор) за 196,7 тис.грн, вантажний автомобіль за 198,9 тис.грн і кузов вантажного автомобіля, за 199,8 тис.грн. При чому, автомобіль і кузов йшли по одному коду, якщо сума перевищує 200 тис.грн. за рік, то потрібно було б провести тендер. Тому їх купували окремо, авто в грудні 2019, а кузов уже в січні 2020-го. Відома схема ухилення від тендеру.
Водночас у березні 2020 року зареєстрували власність на «цілий» спеціалізований  вантажний автомобіль (з краном маніпулятором) марки VOLVO, білого кольору, 1998 р.в., чим ще раз довели, це все мав бути один предмет закупівлі.

За неДивним збігом обставин, точно такий вантажний транспорт білого кольору 1998 року випуску пропонувало «Стандарт Технолоджі ЛТД», саме та фірма що прийшла на тендер:

Тобто, ФОП Павлюк просто продовжив «справу» «Стандарт Технолоджі ЛТД».

Більше того, в Ухвалі, яку ми згадували раніше, слідчий переконував суд, що Кралюк, перебуваючи у злочинній змові з директором та засновником ТОВ Стандарт Технолоджі ЛТД, ПП Оіл Груп Геннадієм Вакулінським, одноособово уклав 4 договори (сума яких не перевищує 200 тис. по кожному) з ФОПом Павлюком Романом (якого до вказаної злочинної схеми залучив Геннадій Вакулінський). 

Підсумовуючи описане вище скажемо, що шляхом усіляких маніпуляцій із законом із комунального підприємства вивели щонайменще 220 тис.грн, при закупівлі на всього лише 600 тис.грн. Це те, що змогли довести експертизою і зафіксовано судом. Тобто, більше третини коштів на допорогових закупівлях «роздерибанили». Таких закупівель у Рівному за рік проводять сотні. Аргументи, звісно, розповідають інші: якість, терміновість і т.д. Але насправді, вони значно банальніші - надто ласою виглядає доля комунального пирога.

Юристи кажуть, що вирок надто м’який, адже постраждала громада міста, а винний навіть штрафу не заплатить, лише компенсацію експертизи. Втрачені громадою 220 тисяч гривень ніхто не повертає.

Адвокат Юрій Клекотка так коментує цю справу: 

«367 ККУ  це стаття, яку  застосовують, коли не вдалось довести будь-який корисливий мотив у корупційному злочині. Що теж, часто, є заслугою адвоката.  Посадова особа, наносить збитки комунальному підприємству на сотні тисяч гривень і не те що не сяде за грати, а не отримає навіть жодного штрафу? Іспитовий строк на 1,5 роки і все. Я розумію це рішення як юрист, але обурений як мешканець громади, адже я, як і всі рівняни є співвласником усіх рівненських комунальних підприємств міста».

Варто додати, що зі справи, яка розпочиналась, як корупційне правопорушення за ч.3 ст. 191 КК України, «зникли» епізоди, збитки за якими становили ще 2,8 млн. грн.

Найбільші з них стосувалися, ніби то, втрати КАТП 1728 фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 2,6 млн. грн.  (КАТП 1728 найняло без тендеру для вивезення сміття від будинків приватного сектору відповідно фірму «Вейст-Буд» та «Рівне Екосвіт» і внаслідок цього переплатила за послугу аж 2,1 млн. і 0,5 млн. відповідно, бо проводили неправильні нарахування за послуги).

Ці всі порушення були зафіксовані аудиторським звітом від 31.08.2020 року за результатами державного фінансового аудиту діяльності КАТП 1728 за період з 01.01.2017 року по 31.03.2020 року, проведеного управлінням Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області. Тут варто похвалити аудиторів, вони добре попрацювали.

Але слідчі та прокурори звели їх роботу нанівець, коли «змогли» довести лише службову недбалість, і ще й пішли на угоду, яка передбачає обмеження волі зі звільненням від відбування покарання. Держава і громада від такої роботи обвинувачення не отримала навіть компенсації (інформації про подання цивільного позову ми не знайшли).

Закінчилася ця справа угодою про визнання винуватості. Згідно з угодою, Кралюк Р. повністю визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України. За це отримав 1,5 року обмеження волі, але був звільнений від відбування покарання з іспитовим строком в 1 рік.

А що про це все думає сам «герой» нашої історії?

«А чим вас пенсіонер цікавить?», – запитав Ростислав Кралюк, коли наші журналісти зателефонували йому, аби запитати про закупівлю автомобіля та кузова в обхід тендеру за завищеними цінами.

Втім, почувши суть питання, чоловік щиро здивувався: «А яке я відношення маю до цього?». Й на кожне наше запитання твердив, що не хоче говорити про цю справу. Втім запевнив, що на рішення суду буде подавати апеляцію.

«Бачте, так експертиза щитає. А ми подамо апеляцію, зробим нову експертизу», – каже.

Ростислав Миколайович, очевидно, не дуже високої думки про інших людей, адже вважає, що читачам можна наговорити будь що, а журналісти не вміють читати, зокрема вирок суду. Вміють, а там чорним по білому написано, «обвинувачуваний повністю визнав свою вину», і Уклав угоду з прокурором. Отже, ніякої апеляції та інших експертиз ніхто робити не збирався, лапша на вуха, та й по всьому,  

Кралюк переконує, що не вважає справу спровокованою, аби витіснити його з посади.

«Тєма проїхала. Я думаю, що ні. Якби хотіли скинути, знайшли б інший спосіб. Дівчата, я зараз хочу спокійно жити, ви мене не блатуйте туда (КАПТ-1728 – авт.), я там пробув сім років, откоментарив, що хотіли, що в мене питали. Дайте я зараз трошки собою займуся, не хочу я влазить в ці дєла, нащо воно мені?», – «віднікується» Ростислав Кралюк.

На запитання, чи відшкодував він завдані збитки та оплатив проведення експертизи, згідно з рішенням суду, не зрозуміло. Пан Кралюк уникав цього запитання та не дав прямої відповіді.

Зазначимо, що після того, як керівником підприємства у лютому 2021 року призначили Сергія Марчука, Ростислав Кралюк залишився працювати його заступником. Втім, каже останній, він вже понад рік як залишив цю посаду.

«А чого ви вернулися до цього питання (купівлі техніки в обхід тендеру – авт.)? Я не хочу це коментувати. Там є питання, але я не хочу. Може, як старіший буду ще книжку напишу, а зараз не хочу. Є питання, можна щось говорить, але не хочу», – наполегливо повторює ексочільник КАПТ-1728.

На жаль, з іншими фігурантами справи поспілкуватися нам не вдалося. А щодо потенційної книжки Кралюка, колись в “Інституті політичної освіти” вийшла цікава, з назвою «Як ошукати місцеву громаду. 50+1 спосіб». У такій підбірці Ростислав Миколайович і справді міг би стати якщо не автором, то співавтором точно, разом з тим же Віктором Климуком, екс-очільником ШЕУ, справа про службові зловживання якого розглядається нині в суді…

Світлана КЛИМОВИЧ

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Північному заході України», що реалізовується ГО “Рівненський центр “Соціальне партнерство”, за фінансової підтримки фонду National endowment for Democracy”

 

 

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024