Гуманітарна місія та співпраця з ЄС: як війна змінила роботу благодійної організації у Рівному

19 Липня 2022, 13:00
Представники БО «Серце дітям України» у Німеччині 2790
Представники БО «Серце дітям України» у Німеччині

Допомога дітям, ремонти відділень у лікарнях, закупівлі медобладнання – щоденна робота благодійної організації «Серце дітям України» з Рівненщини. Так було з дня у день, з року в рік до 24 лютого. Але в одну мить все зупинилось. Знищена російськими ракетами рутина працівників фонду змінилась на волонтерство та гуманітарну місію.

Допомогати медикам, які працюють в умовах війни, вимушеним переселенцям та військовим стало новою роботою організації. В якийсь момент назріла потреба налагоджувати співпраці з організаціями за кордоном і це стало основою тривалих міжнародних взаємин.

Як через війну змінилась робота організації «Серце дітям України», яка 13 років безперервно допомагала дітям на Рівненщині, розповіла Район.Рівне його директорка Тетяна Кідрук. 

Місія під час війни 

З 2009 року на Рівненщині працює БО «Серце дітям України». Організація існує коштом пожертв небайдужих, а також за фінансової підтримки швейцарського фонду Herz für Kinder.CH. За час існування організації на Рівненщині вдалось закупити різне обладнання у місцеві лікарні, відкрити два паліативні відділення, а також адресно допомогти сотням дітей, які того потребували. 

Напередодні 24 лютого працівники організації готувались до нових проєктів, збирали книги у щойно відремонтовану дитячу травматологію та навіть не думали зупинятись, але все змінила війна. В один момент основною місією фонду стала гуманітарна. 

«Всі плани, які ми мали, всі ремонти, які планували, автоматично заморозились. З 25 лютого і досі головний фокус фонду зосереджений на придбанні медикаментів для військових частин, лікарень та людей, які втекли від війни на більш безпечну територію. Також ми закуповували одяг та техніку на армію», – каже Тетяна Кідрук. 

Важливою частиною роботи стало налагодження міжнародних партнерств. У перші місяці війни Рівненщина стала одним з регіонів, куди доставляли гуманітарну допомогу з різних частин світу для подальшої її розподілу у місця, де йшли бойові дії. Таким чином між українськими та закордонними організаціями почали будуватись взаємини. 

На рахунок БО «Серце дітям України» надходили пожертви та пропозиції допомогти з України та закордону.  Таким чином Тетяна Кідрук налагодила співпрацю з американськими організаціями United Help Ukraine та US Ukrainian Activists, а також європейськими: німецькою Aid Pioneers та нідерландською Stichting SLIMM.

Співпраця з Німеччиною

Організація Aid Pioneers з Німеччини у перші дні війни запропонувала Рівному свою допомогу. Фокус їхньої роботи – це реагування на катастрофи у світі. На сьогодні вони відправили в Україну вже 12 фур гуманітарної допомоги з їжею та ліками. 

«У перші тижні війни представники організації написали мені на фейсбук і сказали, що хочуть допомогти. Я тоді не поставилась до цього дуже серйозно. А як виявилось дарма, це дуже потужна організація. Вони відправили нам 12 фур гуманітарної допомоги. В основному це була їжа. Ми її відправили  волонтерський центр у Рівному. Звідти її перерозподілили далі. Ще з Німеччини у Рівне надійшла ціла фура медикаментів», – розповідає Тетяна Кідрук. 

Німецькі партнери, окрім безпосередньо допомоги, ще й взяли на себе транспортні витрати. Адже українським водіям у зв'язку з обмеженнями воєнного стану було складно перетинати кордон, а вантажі потрібно було забирати з Польщі. 

Наприкінці квітня у рамках партнерства представники «Серця дітям України» та міської ради Рівного їздили в Німеччину у Гамбург, у центральний офіс компанії Dräger. Привід для поїздки влаштували Aid Pioneers. Вони домовились про надзвичайний подарунок Рівному – новенький апарат Штучної вентиляції легень. 

«Саме Aid Pioneers вели переговори з Dräger. Ми подали їм список потреб, а вони вирішили нам пожертвувати новий абсолютно з усіма комплектуючими та змінними апарат ШВЛ. Єдине, за що вони хвилювали, це як його транспортували, то ж нас запросили приїхати його забрати», – ділиться Тетяна. 

У рамках поїздки відбулось очне знайомство керівниці БО «Серце дітям України» з волонтерами Aid Pioneers. 

«Ми заїхали у Берлін, змогли їх всіх побачити, пообідати з ними та подарувати подарунки з України», – каже Тетяна. 

За словами директорки, для Рівного допомога компанії Dräger дуже цінна, адже щоб замовити новий ШВЛ потрібно чекати два роки. Це одне з найкращих обладнань у світі та одне з найдорожчих. Вартість подарованого рівнянам – 46 тисяч євро. 

«У цьому проєкті ми працювали разом з міською радою, адже так було простіше отримати допомогу та відразу офіційно оформити. Апарат вже працює у Центральній міській лікарні», – ділиться керіниця благодійної організації.  

Завдяки таким контактам та поїздці рівняни закупили ще й монітори, компресори, необхідні для наявних у Рівному апаратів ШВЛ. Раніше Центральна міська лікарня вже отримувала б/в ШВЛ-апарати, які не мали усіх комплектуючих. На їх придбання кошти виділив донор зі Швейцарії. 

Крім того, завдяки рівненському фонду, співпрацю з Aid Pioneers налагодила і швейцарська партнерська організація Herz für Kinder.CH. Швейцарці почали жертвувати їм кошти на допомогу Україні та зокрема на логістичну роботу. 

Партнерство з Нідерландами

Ще одна команда, з якою вдалось потоваришувати рівнянам, це організація з Нідерландів Stichting SLIMM. Дружина засновника цієї організації є українкою. Вона родом з Рівного. Завдяки цим тісним взаєминам з Нідерландів до Рівного надійшло три фури гуманітарної допомоги. 

«Там було все: і деяке медичне устаткування, медзасоби, їжа, матраци, спальники, ліхтарики та багато іншого», – ділиться директорка благодійного фонду. 

Окрім співпраці з Рівним, Stichting SLIMM ще спартнерились з організацію «Світлі справи» з Миколаєва. І частину допомоги вже присилала на два регіони. 

«До війни ця організація працювала локально у своїй країні. Вони мали невеликі проєкти, допомагали знедоленим. Після початку війни в Україні та налагодження активної допомоги українцям, організація Stichting SLIMM значно розширила свою роботу. Їм почали перераховувати значно більше пожертв. Активісти змогли отримати більший офіс, склад для своєї роботи, що допомогло їм вирости як організації», – розповідає Тетяна.

Загалом з початку війни БО «Серце дітям України» закуповувала медикаменти для ГО, які працюють з вимушеними переселенцями, для військових підрозділів, придбала речі для тероборони Рівного, а також медичне обладнання для двох міських та обласної лікарні. Волонтери здійснили десятки відправок з їжею та медичними засобами у Чернігівську область, Київську, Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку, Миколаївську, Сумську, навіть в місто Херсон.

Це все вдалось зробити завдяки роботі зі швейцарським фондом, донатам самих рівнян та співпраці з європейськими партнерами.

Зараз Тетяна Кідрук та БО «Серце дітям України» у співпраці з українською діаспорою готуються до ярмарку у Відні, аби зібрати кошти на дрон військовим.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024