У Рівному і Городку протестували проти будівництва заводу «Кроноспан»

12 Лютого 2020, 14:12
Протестувальники влаштували перфоманс, з акцентом на те к завод може забруднювати повітря 4629 Джерело: «Четверта влада», Владислав Мартинчук
Протестувальники влаштували перфоманс, з акцентом на те к завод може забруднювати повітря

Дим, страх, хімія: як у Рівному і Городку протестували проти будівництва заводу «Кроноспан».

Мешканці Городка, Обарова і окремі рівняни вже не перший місяць протестують проти появи в селі Городок, на місці колишнього тракторного заводу, деревообробного заводу корпорації «Кроноспан». Щоб побудувати завод, потрібно отримати висновки про безпечність концентрацій викидів його забруднювальних речовин та відповідність санітарно-гігієнічним нормативам. Володимир Торбіч та Владислав Мартинчук опублікували на сторінках «Четвертої влади» матеріал присвячений будівництву заводу «Кроноспан».

9 лютого з 14:00 години у Рівному відбулася масова акція протесту проти будівництва заводу
9 лютого з 14:00 години у Рівному відбулася масова акція протесту проти будівництва заводу


Чорні кульки протестувальників - символізують вуглекислий газ, збільшення якого в атмосфері спричиняєглобальне потепління і хзміни клімату
Чорні кульки протестувальників - символізують вуглекислий газ, збільшення якого в атмосфері спричиняєглобальне потепління і хзміни клімату


Простіше кажучи, дізнатися, чим доведеться дихати людям, які живуть поруч.

Що таке поруч, залежить від погодних умов, зокрема від вітрів.





Звіт з оцінки впливу на довкілля (ОВД) планованої діяльності заводу підготували в «Кроноспані».

Цей звіт розглядає Департамент екології і природних ресурсів Рівненської обласної державної адміністрації.

Департамент має надати висновок, чи можна будувати завод. Хоча, судячи з того, як готують ділянку в промисловій зоні у селі Городок, у тому, що там буде завод, мало хто сумнівається.

Ініціативна група протестувальників проти заводу подала зауваження до звіту ОВД.

Крім того, зауваження до звіту мають і екологи громадської організації «Екоклуб». На основі цих зауважень коаліція громадських організацій «Рада реформ Рівного» підготувала заяву.

Ось її ключові тези:

У Рівненській області відсутній незалежний моніторинг стану повітря. Станом на сьогодні немає лабораторій, які були би спроможні вести спостереження у необхідному діапазоні та об’ємі.

Згідно зі звітом, у селі Городок НЕ планують постійного та незалежно моніторити довкілля і робити дані моніторингу загальнодоступними. 

У звіті є інформація про те, що повітря у Городку вже зараз дуже забруднене формальдегідом та бензолом – речовинами, які планує викидати у повітря завод. Фонова концентрація формальдегіду у Городку нині перевищує безпечну концентрацію у 4,6 рази; бензолу – у 10 разів. Формальдегід та бензол є канцерогенами, тобто сприяють виникненню раку.

Розробники Звіту з ОВД стверджують, що планові викиди будуть шкодити здоров’ю людей та стану довкілля.

 Внаслідок роботи заводу перевищать концентрацію забруднюючих речовин відносно безпечного рівня:

● Діосид азоту – у 2,98 рази.
● Формальдегід – у 5,62 рази.
● Зважені речовини – 2,67 рази.

У результаті діяльності підприємства будуть відходи, що включатимуть зіпсовані клеї та відпрацьовані мастила. Це відходи другого класу небезпеки і їх не можна розміщувати на звичайних полігонах для збору твердих побутових відходів. Це може становити загрозу для місцевих жителів у результаті потрапляння відходів або їх продуктів розпаду в повітря, поверхневі або підземні води.

Коаліція «Рада реформ Рівного» переконана, що проект має бути приведений до такого стану, щоб діяльність підприємства не шкодила людям та довкіллю.

Коаліція «Рада реформ Рівного» закликає депутатів Рівненської міської ради: 

1. Звернутися до голови Рівненської обласної державної адміністрації з приводу недопущення забруднення довкілля та загрози для здоров’я людей, що виникають у результаті діяльністю підприємства.

2. Виділили кошти на моніторинг стану повітря, зокрема, на встановлення стаціонарного пункту моніторингу, що дозволить відслідковувати концентрації таких небезпечних речовин, як бензол та формальдегід.

Павло Пильтяй обіцяє, що в заводу будуть найсучасніші фільтри, тим не менш, вказані в оцінці впливу на довкілля цифри вказують, що перевищення викидів у кілька разів всеодно будуть
Павло Пильтяй обіцяє, що в заводу будуть найсучасніші фільтри, тим не менш, вказані в оцінці впливу на довкілля цифри вказують, що перевищення викидів у кілька разів всеодно будуть


Керівник майбутнього заводу Павло Пильтяй каже, що в Городку система очистки буде навіть краща, ніж на європейських заводах «Кроноспан».

Але він вже казав, що в Нововолинську, де також є завод «Кроноспану», працює система моніторингу.

Дослівно це було так:

– У Нововолинську (за гроші з екологічного збору заводу – ред.) створили стаціонарний пункт моніторингу навколишнього середовища біля підприємства і в самому місті. До нього мають онлайн-доступ усі мешканці і можуть перевіряти, правду ми кажемо чи ні.

Але нововолинський екоактивіст Андрій Рязанов каже, що її там не має.

– Я власник станції моніторингу, вона куплена за мої особисті гроші, іншу станцію купив також мій товариш.

Заводи корпорації «Кроноспан» працюють також у розвинених країнах Європи і в США, але активісти посилаються на те, що в європейських країнах ця корпорація забруднює повітря, платить штрафи і має щодо себе регулярні протести громадськості (переважно в східноєвропейських країнах). А в Україні, кажуть активісти, з корумпованою владою уникати серйозної відповідальності буде ще легше.

Поки громадяни протестують «Кроноспан» шукає на роботу 11 працівників на вакансії зі знанням англійської. На сайті оголошень зарплати не вказані, але за нашою інформацією, наприклад, зарплата на вакансію «офіс-менеджер, перекладач» – 15 тисяч гривень в місяць.

Пропонуємо до перегляду фото з акції протесту будівництва заводу корпорації «Кроноспан»:











 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024