Десять фактів про Клеванський замок, яких ви напевне не знали

02 Березня 2020, 10:31
6990

Клеванський замок з кожним роком все більше руйнується. Хоча він за своїм потенціалом може стати важливим туристичним об’єктом.

До нашого часу дійшли дві напівзруйновані башти, з яких краще збережена східна, цегляний віадук над ровом, будівлі колишнього духовного училища, що мають два та три поверхи.

1. Клеванський замок знаходиться на пагорбі над річки Стубла, на заході селища Клевань Рівненського району. Будівля входить до 100 чудесних замків, палаців та фортець України.

2. Клевань вперше згадується в письмових з джерелах під 1458 роком як володіння князя Михайла Васильовича Чарторийського. Втім ще в письмових актах від 5 лютого 1442 року є згадка про Чарторийського як «князя Клеванського». Згадки ж про місцеву фортецю вперше зустрічаються в документах під 1475 роком.


3. В 1495 році луцький староста, князь Федір Михайлович Чарторийський добудував наявну фортецю, оточив її кам’яними стінами та глибоким ровом, вода до якого бралася з р.Стубли. було споруджено дві муровані п’ятикутні вежі, так звані «пун тоне». Перша вежа  контролювали підходи до замку з боку річки, а друга – в’їзну браму. Обидві башти збережені. Товщина їх стін подекуди досягала до 3, 8 метрів. Існувала ще й третя вежа, але вона була з дерева та не дійшла до наших днів. Остаточно  будівництво замку закінчилось в 1561 році.

4. Науковці віднайшли опис замку за 1605 році. За ним головну оборонну роль відігравала західна вежа з міцним кам’яним бастіоном. Тоді як східна вежа використовувалася як арсенал (цейхгауз). З огляду на віддаленість від кордонів Речі Посполитої Клеванський замок швидко втрачав своє оборонне значення. Юрій Чарторийський перестав тут жити і влаштував в замку госпіталь.


5. А вже в 1632 році його віддали єзуїтам, які утворили тут свою колегію. Вони були господарями споруди аж до 1773 році, коли за наказом австрійського імператора Йосипа було конфісковано все майно єзуїтів. Після цього до початку ХІХ ст. замок пустував. У 1817 році князь Костянтин Чарторийський перебудував замок та відкрив у ньому польську гімназію. Розібрали східний мур, а на місці нього побудовали два флігелі гімназії. Втім в 1831 році після польського повстання російське самодержавство в ліквідувало цю гімназію. Причина була в активній участі гімназистів в цьому повстанні.

6. В 1832 році тут з’явилося училище, однак в 1834 році його перевели до міста Луцьк. Водночас з Луцька перевели до Клеванського замку місцеву гімназію. Але це було ненадовго. В 1836 році за проханням князя Любомирського гімназію перевели до міста Рівне. Тоді ж замок знову став пусткою. В 1842 році  його все ж купило удільне відомство, а 13 липня 1878 році тут розмістилося духовне училище, переведене з Дерманя. Воно тут розташовувалось до 1915 році. Замок сильно постраждав під час Першої Світової війни. В 1916-1917 роках тут перебував ветеринарний евакуаційний пункт 11 армії Південно-Західного фронту.

7. В 1918-1925 роках пусті приміщення  замку зайняли  люди, які втратили свої домівки під час військових дій. З 1925-1935 рроках тут функціонує семикласна школа. Проте в 1935 році школу перекидають у новозбудоване приміщення, а в замку розміщують школу-інтернат для дітей-сиріт. В 1939-1953 роках тут в різні часи розміщувалися і загони НКВС, і каральні органи німецької окупаційної влади.


 

8. З 1953 по 1988 роках тут розмішувалися в різні роки школа механізації (пізніше вона стала сільським професійно технічним училищем № 3) та лікувально-трудовий профілакторій. З 1988 році замок в котре за свою історію спорожнів. Нині він активно продовжує руйнуватися, а його приміщення ніяк не використовуюся.

9. В 2005 році його передали у довгострокову оренду фірмі з Рівного «Інвестжитлобуд». Та обіцяла відродити замок. Зокрема, зробивши готель. Однак нічого виконано не було і через кілька років контракт з нею розірвали. Громадськість обурена бездіяльністю влади стосовно того, що Клеванський замок з кожним роком все більше руйнується. Хоча він за своїм потенціалом може стати важливим туристичним об’єктом.

10. Як і кожна давня споруда, цитадель Чарторийських  має  свої неймовірні романтичні легенди, хоча й не з щасливим кінцем. За переказами, у XV столітті місцевий князь замурував у стіни тутешнього замку молоде подружжя. Побачивши на весіллі наречену-красуню,  вельможа почав  домагався права першої шлюбної ночі з нею. Але дівчина навідріз йому відмовила. Охоплений злістю князь наказав зв'язати пару й живцем замурувати в стіни замку.

 Може й тому не надто щасливо склалася доля споруди, адже замок у Клевані значний час стояв пусткою.

Підготувала Катерина ПАВЛЮК

за матеріалами https://we.org.ua/

 

 


 

Коментар
23/04/2024 Понеділок
22.04.2024