У рівненському архіві показали запис з метрики Леоніда Кравчука. Факти з його сільського минулого

09 Серпня 2020, 11:10
Леонід Макарович Кравчук Перший Президент України 3391 Джерело: Ukraininfo
Леонід Макарович Кравчук Перший Президент України

У Рівненському державному архіві показали запис про народження президента Леоніда Кравчука.

На світлині з документів ДАРО можна побачити, що Леонід Кравчук, син Макарія і Єлизавети» народився на ту пору ще у Волинському воєводстві Республіки Польща – село Великий Житин, Олександрійської ґміни Рівненського повіту.

Запис у метриці - від 10 січня 1934 року. 

Нині ім’я першого президента України Леоніда Кравчука – знову в топі політичних дискусій та новин. Як відомо, леонід Макарович став головою української делегації у Тристоронній контактній групі у Мінську. На цьому посту він змінив Леоніда Кучму.

У селі Великий Житин, як відомо, Леонід Макарович провів своє дитинство. Там і досі живе його родина. «Район. Історія» зібрав кілька промовистих фактів з його сільського минулого. 

 

Запис з метрики. Фото ДАРО
Запис з метрики. Фото ДАРО

  *   *  *

Читайте також: Уродженець Великого Житина очолив тристоронню контактну групу по Донбасу

У Великому Житині розповідають, що матір Леоніда Кравчука Хима (очевидно, так жінку звали в родині, хоч за документами – Єлизавета) була із незаможної родини. Коли один із родичів поїхав на заробітки до Канади, його дружина забрала дівчину до себе, а згодом видала заміж за Макара. Аби молоде подружжя мало власне житло, їм виділили сушарню, де колись сушили тютюн.

  *  *  *

Батько Макар із фронту не вернувся, загинув під Білоруссю. За кілька років мати вийшла заміж вдруге.

  *   *   *
Хима була дуже розумною. Вона не вимовляла букву «р», проте вміла сказати так, щоб в жодному слові її не було. Леонід розумом вдався у матір. Любив читати, завжди ніс зі школи багато книжок. Часто читав своєму діду, який був неграмотним.

  *  *  *
Другий чоловік Хими Сильвестр мав крутий характер, був у всьому категоричним. Проте дружину не ображав, а її дитину від першого шлюбу прийняв як рідну. Коли в подружжя народився спільний син Михайло, до обох хлопців чоловік ставився однаково.

  *  *  *
Зі спогадів двоюрідного брата Леоніда Мельничука: «Якось ми дітьми пришли колядувати до тітки Хими, я попросив води – а чашка до табуретки примерзла, так холодно в хаті було. Жили не заможно. Це згодом Сильвестр побудував хату, а до того вони так і жили в сушарні. Хима завжди гордилася Леонідом. Hозказувала, як колгоспний тракторист розвернуся у неї на городі й втоптав ріллю. Льоня приїхав, як дав йому перцю, той не знав куди подітися, потім вибачення просити приходив». 

Читайте такж: Двічі за Кравчука, один раз за Тимошенко та ні разу за Януковича, або за кого голосували волиняни

Леонід Мельничук розповідає про знаного брата
Леонід Мельничук розповідає про знаного брата

 

Коли Леонід Кравчук став президентом, Хима часто гостювала у сина. Він хотів, аби матір назавжди залишилася у столиці, бо здоров’я мала погане. Проте жінка навідріз відмовлялася. 

 Матір Кравчука померла, коли поралася в городі. Коли стало про це відомо, приїхали представники з обкому та райкому партії, познімали у домі всі ікони, побілили хату й поставили портрет Леніна. Труну з дому повезли просто на могилки. Коли мали закривати гроб, хто із родичів поклав покійниці в руку іконку. Партійwі помітили, поглядом спитали у керівництва, чи забрати. Той махнув рукою, що нехай буде. Пізніше рідні взяли землі, занесли до церкви і відспівали, як годиться.

  *  *  *
Батьківської оселі Леоніда Кравчука у Великому Житині вже не залишилося. В селі кажуть, що перший президент не мав до тієї хати жодного відношення. Кажуть, що житло перейшло у спадок родині його брата. 

  *   *  *
Свого часу хотіли облаштувати в будинку музей імені першого президента, проте той відмовився. Сказав, що подібних почесте заслуговують лише покійні.

Хата, в якій провів дитинство перший президент
Хата, в якій провів дитинство перший президент

 

Читайте такожДвоюрідний брат Леоніда Кравчука розповів про сільське життя першого президента

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024