«Правильне озеленення допоможе уникнути підтоплень та адаптує Рівне до змін клімату» – Оксана Майборода

09 Серпня 2020, 12:50
3451

Рівному потрібно змінювати підходи до управління зеленим господарством.

Розвиток продуманого міського озеленення надасть комфортний мікроклімат та безпечне середовище. Про те, що озеленення міста не варто сприймати лише з естетичної точки зору розповіла журналістам Район.Рівне координаторка громадської ініціативи «Сад історій в Рівному» Оксана Майборода.

–  Які екологічні проблеми Рівного, на вашу думку, сьогодні вимагають найоперативнішого вирішення і чим вони викликані? 

– Науковці Інституту космічних досліджень НАНУ та ДКА України промоніторили стан озеленення Рівного за супутниковими показниками. Науковці аналізували стан зелених насаджень та температуру поверхні. Прогноз на 2023 рік виявився для міста невтішним. Якщо нічого не змінювати в озелененні міста, то його стан настільки погіршиться (деякі дерева видаляють без заміни, інші самі гинуть), що загальна середньомісячна літня температура в місті на 10:00 буде понад 27 градусів. Особливо проблемне перебування в місті стане для людей, які мають серцево-судинні захворювання. І взагалі, така температура некомфортна для всього живого. 

– Як подолати Рівному тенденцію аномального потепління?

– Цій тенденції необхідно активно протидіяти потрібно насаджувати не 3-4 річні тоненькі деревця, які не виконують свою функцію, а висаджувати не менше як восьмирічні молоді якісні дерева Тоді за кілька років такі саджанці зможуть виконувати функції дерев. Все залежить від виду, але дерево починає працювати - не менше як з 15-річного віку. Найкращі дерева для міста – це дорослі (35-40 річні) крупноміри, які на повну виконують свої функції: охолоджують довкілля, поглинають вуглекислий газ, очищають повітря від викидів та пилу, вбирають воду, виділяють кисень. Тому дуже важливо наявні дорослі дерева зберігати, лікувати, доглядати, а на перспективу насаджувати нові якісні саджанці на заміну. Це один із важливих заходів адаптації міста до змін клімату.

Приклад, які зазвичай саджають молоді саджанці
Приклад, які зазвичай саджають молоді саджанці

 

– Наслідки зміни клімату найбільше впливають на зелені зони міста та складають загрозу підтоплення. Чи може Рівне, розставивши правильні пріоритети в озелененні, подолати «водяну» загрозу?

– Коли зменшимо площу водонепроникного мощення – асфальту та бруківки і збільшимо площу зелених зон, таким чином заберемо воду з «підтоплених» вулиць до зелених насаджень. Всі у виграші, під ногами не буде калюж, а рослини отримуватимуть воду. Кліматична криза загострюється і зараз можна відчути на собі посухи. Місто надто перегрівається, утворюються міські теплові острови, коли навіть вночі температура не спадає. Перегрівається мощення, будинки і тоді людям максимально некомфортно. І це може тривати тиждень-два, а на зміну приходять різкі зливи. І цьогоріч місто періодично підтоплювало, зараз якщо подивитися, то серпень скоріш за все буде посушливим. Добре було б дощову воду, яка випала у травні-червні накопичувати у місті, відводити до «зелених» зон і коли настає період спеки та посухи, то рослини фактично повертають ту всю вологу охолоджуючи середовище. І тоді в місті комфортно перебувати і не так відчувається спека. Також важливо правильно планувати міську інфраструктуру, це не потребує додаткових витрат. Нині у Рівному поширена практика робити доріжку, піднімати бордюр, а «зелену» зону влаштовувати вище і тоді відкритий ґрунт, якому нема за що чіплятися, після дощів зливається людям під ноги. Не залишаючи при тому вологи у зеленій зоні. Варто робити навпаки: доріжки необхідно підіймати вище для стоку води до зелених насаджень.

Приклад правильної облагородженої бордюри
Приклад правильної облагородженої бордюри

 

– Чи всі дерева у Рівному мають однакову цінність? Чи є такі, що можна назвати «шкідливими»?

– Найперше завдання ради з озеленення, яка діє при Рівненській міській раді, членкинею якої я є (Оксана Майборода, - ред..). стоїть завдання сформувати «перелік рекомендованих до висадки рослин». Чому перелік рекомендованих насаджень важливий? Він охоплюватиме види, які використовують саме для міського озеленення. До прикладу, платан – за умови правильної висадки він довго слугуватиме, великорозмірне дерево, витривале до міських агресивних умов. Ми почали працювати над інформаційною кампанією, щоб розповісти про шкоду інвазивних рослин. Люди будуть знати, що взагалі не можна садити в місті. Це занесені види рослин, швидко поширюються й витісняють місцеві та порушують екосистему. До прикладу, на «Пагорбі Слави» можна спостерігати, як клен ясенелистий та акація утворили суцільні хащі на місці, де готувались незаконно забудувати ділянку. Вчасно не доглядали і не розчищали і тепер, щоб на цій території відновити парк, потрібно вкладати багато ресурсів. Відомими прикладами інвазійних рослин є: борщівник, золотарник канадський, клен ясенелистий (американський), дуб червоний, амброзія, ваточник сирійський, маслинка вузьколиста.

Хащі на Пагорбі Слави
Хащі на Пагорбі Слави

Хащі на Пагорбі Слави
Хащі на Пагорбі Слави

Хащі на Пагорбі Слави
Хащі на Пагорбі Слави

Платан
Платан

Платан
Платан

 

– Наскільки нам відомо дорадчий орган планує допомогти посадовцям провести інвентаризацію дерев та кущів у Рівному. Який механізм обліку зелених насаджень в Рівному планують впровадити?

– Облік зелених насаджень не вели, тому неможливо сказати, в якому вони стані, спрогнозувати, що першочергово потрібно робити. Тому допускають такі марнотратні заходи як косіння трави по 6-8 разів за сезон аж поки не вигорить все, або висаджування однорічних квітів з їх зміною по 2-3 рази на тому самому місці. Процес інвентаризації потребує часу, але виправданий тим, що будемо чітко розуміти картину і зможемо запланувати необхідні дії. Створивши електронну базу даних зелених насаджень міська влада чітко буде знати скільки коштів потрібно на догляд за міським озелененням, де необхідно провести заміну дерев, який догляд необхідний тому чи іншому дереву. У майбутньому це допоможе уникнути «аварійних дерев». Дерева в центрі Рівного за місяць тестування платформи Inspectree волонтери «перенесуть» на інтерактивну мапу. Таким чином можна спланувати роботи на наступний рік. І активно почати впроваджувати вже з весни.

Катерина ЛОЗИЦЬКА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024