Втрачене бажання: чим закінчився перший «бурштиновий» аукціон на Рівненщині

08 Вересня 2020, 15:50
Укрбурштин 5832
Укрбурштин

Легалізація бурштину: очікування та реальність.  Або, чим закінчився перший аукціон на Сарненщині. 

Після перемоги Володимира Зеленського на президентських, а також партії «Слуга народу» на парламентських виборах справа легалізації видобутку бурштину зрушила з мертвої точки. Прийняли відповідний закон, а земельні ділянки де потенційно можна знайти «камінь» почали виставляти на аукціони на Прозорро. Продажі (Prozorro.sale). Зажевріла надія, що почне працювати легальний бізнес, що землі після обробки будуть рекультивуватися, що податки наповнять бюджетні скарбнички.

Державна служба геології та надр України почала проводити перші тендери на ділянки на Рівненщині. Ось, наприклад, тендер на Спеціальний дозвіл на користування надрами – Ділянка «Західна перша».

1



Участь взяли три фірми, виграла рівненська фірма ТОВ «ЕКОЦЕНТРРЕСУРС» (зареєстрована у Великому Олексині) з ціною понад 10 мільйонів гривень, при стартовій 159,8 тисячі гривень. Тобто практично на два порядки більше запропонувала, але.

Тепер вони вивчили питання детальніше і побачили, що безліч бюрократичних перешкод і далі існують. І заплативши оголошену суму весь час (а дається 5 років на всі дослідження, видобуток і рекультивацію) можна витратити на отримання додаткових ліцензій і дозволів. Тому відмовляються від перемоги.

У Заяві-відмові до Держгеонадр фірма пише, якщо коротко:
•    «Проаналізувавши чинне законодавство, ТОВ дійшло висновку, що до початку видобутку бурштину на порушених землях надрокористувачу необхідно пройти ряд дороговартісних і непотрібних (з точки зору економічної та геологічної доцільності) процедур.
•    На сьогодні Кабміном не затверджено типову Угоду на проведення розвідувальних та видобувних робіт, що унеможливлює доступ надрокористувача до земельної ділянки.
•    ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про видобуток бурштину та інших корисних копалин» від 19 грудня 2019 року №402-IX спрощено процедуру отримання наскрізних спеціальних дозволів на порушених землях, але до сьогоднішнього дня не відмінили вимоги, які стосуються спеціальних дозволів на геологічне вивчення. Тому надрокористувачу на порушених землях площею до 10 гектарів необхідно додатково:
-    скласти проєкт геологорозвідувальних робіт та виготовити топ основу,
-    здійснити комплекс геологорозвідувальних робіт,
-    підготувати проєкт дослідно-промислової розробки,
-    закласти дослідний кар’єр або траншею та здійснювати його геологічне обслуговування,
-    підготувати звіт та захистити залишок запасів в ДКЗ,
-    підготувати звіт та отримати висновок про оцінку впливу на довкілля. 

На думку ТОВ усі ці бюрократичні роботи по ділянці, яка порушена раніше старателями, без дотримання всяких норм і правил, тепер легальним видобувачам коштуватиме більше 3 мільйонів гривень. і триватиме близько 2 роки.

Фактично, правильна ідея спотикнулася на недопрацьованні Урядом, що призводить до зайвої бюрократії, витрат бізнесу і мільйонних втрат бюджету. А також відкриває чергові корупційні можливості, адже там де чиновник видає черговий дозвіл, там потенційна корупція.
Зазначене товариство, звертаючись до Держгеонадр, повідомляє, що у випадку спрощення або відміни обов’язковості проведення вищеперерахованих процедур на порушених внаслідок незаконного видобутку бурштину землях готове інвестувати і придбавати на електронних торгах спеціальні дозволи на користування надрами, здійснювати господарську діяльність із видобутку та переробки бурштину, здійснювати зовнішньо-економічну діяльність із експорту виробів із бурштину, а також проводити рекультивацію земельних ділянок.
Очевидно, бізнес хоче спростити собі життя і зекономити на різних бюрократичних процедурах. Але заробляти держава повинна саме на прозорому і зрозумілому аукціоні, а не на подальших дозволах. А зараз, замість потенційних 10 мільйонів ми не отримаємо, максимум 3,2, або взагалі нічого.

На жаль, легальний видобуток бурштину буксує, а нелегальний і далі знищує рівненські землі. І тому представникам правлячої команди варто звернути увагу на проблему, її оперативне вирішення дасть шанс на розвиток нашого регіону.

Святослав КЛІЧУК, «За чесний тендер»
 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024