«На Рівненщині хворих на туберкульоз вчать інфекційного контролю дома» , – позаштатна спеціалістка з фтизіатрії Оксана Малеш

27 Березня 2024, 15:10
Туберкульоз 396
Туберкульоз

На Рівненщині, як і в Україні загалом, зростає кількість хворих на туберкульоз. У 2023 році в області зафіксували 450 нових випадків захворювання, тоді як у 2022 ця цифра становила 428 випадків. Разом із тим відсоток занедбаних форм - зменшився. У Рівненській області фахівці працюють над тим, аби виявляти недугу на ранніх стадіях. 

До Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу журналісти видання Район.Рівне поспілкувалися із позаштатною обласною спеціалісткою з дитячої фтизіатрії, виконувачкою обов'язків голови приймально-діагностичного диспансерного відділення КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Оксаною Малеш про основні шляхи передачі інфекції, допомогу, яку можуть отримати хворі, швидкий тест на туберкульоз, профілактику. Також лікарка розвінчала популярний міф. 

Оксана Малеш
Оксана Малеш

– Чому туберкульоз – це не вирок?

– Туберкульоз – звичайне інфекційне захворювання. Наразі ми маємо можливості подолати цю хворобу, вилікувати її без наслідків для людини. Це втілюємо без великих залишкових змін, які в майбутньому можуть заважати жити. Тобто ми здатні повністю оздоровити людину. Вона зможе забути те, що вона колись хворіла. Проте все залежить від того, наскільки рано діагностують туберкульоз. Що раніше це зробити, то більше шансів на те, що людина буде абсолютно здоровою.

– Наскільки лікування вдома складніше, ніж лікування в стаціонарі?

– На сьогодні переглянуті абсолютно всі підходи до лікування. Тому що ми маємо можливості рано діагностувати хворобу такими швидкими методами, як молекулярно генетичні тестування. Для їх проведення використовують матеріали з будь-якого органу, що уражений туберкульозом.

На ранньому етапі діагностики виявляють не занедбані, неускладнені, нерозповсюджені, малі форми туберкульозу.

Часто людина може навіть не усвідомлювати, що вона хворіє, бо туберкульоз може протікати абсолютно малосимптомно. 

Тому якщо реєструють випадок неускладненого туберкульозу, то лікування може відбуватися вдома.

Наразі ми маємо такий підхід до лікування, який включає мінімум ін'єкційних препаратів. Усі препарати таблетовані, тому їх людина може приймати вдома. Вона буде адаптована до свого життя та соціуму.  

Підходи до госпіталізації пацієнтів теж змінилися. Тепер ушпиталюють пацієнтів лише у випадках, коли є ускладнені форми, коли потрібна допомога, наприклад, при кровотечі чи важких ускладненнях, що потребують частого втручання медичних працівників для полегшення стану. 

– Як відбувається психологічна підтримка хворих? 

– У нас є психолог, який працює з хворими. Також відкрили у фтизіопульмонологічному центрі ресурсну кімнату для психологічної підтримки хворих дітей на туберкульоз, їх батьків, контактних дітей. Досі ще не подолана дискримінація щодо таких пацієнтів. І надавати психологічну допомогу вкрай важливо. Я працюю вже 23 роки на посаді обласного дитячого фтизіатра. Психологічно діти завжди дуже важко переживають. Хвилюються за те, що так довго лікуватися, що покладуть в стаціонар. Переживають, що скажуть однолітки, які почують твій діагноз. Думають: а не чи буде хтось сміятися з тебе, чи навпаки будуть виганяти в кінець класу? І це насправді дуже страшно. 

– Багато людей починають сепаруватися від хворих, уникати, бо бояться захворіти. Наскільки реальні їх побоювання?

– Того, хто захворів, називають індексним випадком. Під час прийому ми намагаємося знайти коло контактних осіб хворого. Потрібно дати можливість контактним людям обстежитися, тому що, можливо, поряд є людина, яка вже хворіє і навіть не знає про це, проте могла навіть бути джерелом зараження. І це не є проблемою, бо ми всіх запрошуємо на обстеження. Що раніше ми знайдемо маленьку форму туберкульозу, то краще буде для людини - вона пролікується без жодних наслідків.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 10% інфікованого населення має можливість протягом життя захворіти на туберкульоз. Тобто якщо людина спілкувалася з хворим, вона в групі ризику. Все залежить від імунної системи, особистої сприйнятливості до захворювання на туберкульоз. 

Тож ми обстежуємо тих, хто був в контакті з туберкульозними хворими. Алгоритм обстеження прописаний в нашому стандарті. Обов'язковим є рентгенографія для того, щоб виключити активний туберкульоз. Якщо ж ми робимо рентгенографію і немає підозри на легеневий туберкульоз, тоді починаємо діагностику латентної туберкульозної інфекції, тобто інфікування. Якщо ж людина інфікована, ставимо їй наявність латентної туберкульозної інфекції. В такому випадку ми пропонуємо провести профілактичний курс лікування. 

Профілактика полягає в прийомі протитуберкульозних препаратів залежно від профілю чутливості. Наразі навіть існує одномісячна терапія для дорослих. 

В провітрюваному місці, перебуваючи на вулиці, найімовірніше, не можливо інфікуватися на туберкульоз.

До того ж людина, яка розпочинає курс лікування за два тижні правильного прийому препаратів стає безпечною оточення. Палички можуть виділятися, ми їх бачимо під мікроскопом, але вони не несуть загрози.

– Якими способами можна визначити інфекцію?

– Інфекцію можна визначити за допомогою двох методів. Перший - це проба манту - доступний, легкий і дешевий спосіб. Її роблять і дітям, і дорослим. Сьогодні завдяки організації PAS, які працюють у нас з кінця 22 року, ми маємо можливість направляти на інший аналіз для визначення латентної туберкульозної інфекції. В лабораторних умовах фахівці беруть аналіз крові та проводять визначається квантифероновим тестом. 

– Яку допомогу в подоланні побутових викликів можуть отримати хворі на туберкульоз люди? 

– Є центральна лікарська комісія, яка затверджує форму туберкульозу, діагноз і схему лікування. Також є мультидисциплінарні команди, які складаються з лікаря і керівника підрозділу зі спектра соціальної служби з неурядових організацій. Це «Червоний хрест» або «100% життя». Якщо хворий стикається з побутовими викликами, тобто є соціально незахищеним, ці організації допомагають. Допомагають забезпечити правильний прийом препаратів, проводять моніторинг побічних дій препаратів та майбутнього лікування. Скорочена схема лікування - це чотири місяці. І за правильного прийому препаратів не обов'язково класти хворого в стаціонар. Важливо знайти можливість, яка супроводжуватиме його. Як правило, це і є соціальний супровід. Доставка ліків, харкотиння для контрольного обстеження, продуктових наборів.

До речі, раніше, коли людина жила одна, їй було страшно хворіти. Бо приходили люди в костюмах, обробляли, кропили, виносили і палили. Сьогодні потреби в цьому немає, адже є ультрафіолетове випромінювання, а потім – провітрювання. Хворого вчать заходів інфекційного контролю вдома. Людина одягає маску на себе і виходить, наприклад, в магазин. Людей, хворих на туберкульоз, вчать етикету кашлю.

– В суспільстві є поширений міф про те, що туберкульоз передається через побутові речі. Які існують шляхи передачі?

Існує декілька шляхів передачі туберкульозу. Перший і найважливіший – повітряно-краплинний. Лише при вдиху повітря, де є бактерії в аерозольному стані, можна інфікуватися туберкульозною паличкою. 

Якщо мікробактерія туберкульозу, яка була в повітрі в аерозольному вигляді з крапельками слини з носа, падає на поверхню, на одяг, на волосся, на предмети побуту – інфікуватися такими мікробактеріями не можливо. Якщо їсти чистою ложкою, пити з чистої чашки, то переживати взагалі не треба. 

Це основний шлях передачі збудника. Як правило, це легеневий туберкульоз. Якщо ж ми говоримо про позалегеневий туберкульоз, він може викликатися при споживанні зараженого м'яса чи непастеризованого, некип'яченого, термічно необробленого від хворих тварин. 

У своїй практиці я не зустрічала випадків, щоб дитина народилася з вродженим туберкульозом, тобто інфікувалася від матері через плаценту.

Ми можемо сидіти за одною партою в одному класі, тобто в приміщенні, де періодично бациловиділювач, який хворіє на туберкульоз, виділяє палички. Основним елементом зараження є ті, які літають в повітрі. Якщо бактерія зупинилася на поверхні, вона вже не активна і нею неможливо заразитися. Зараження можливе при вдиху аерозолю з повітря, де знаходиться мікобактерія туберкульозу. 

Інфікування залежить також від частоти, періодичності, тривалості спілкування з туберкульозним хворим в одному приміщенні.

– На сторінці у фейсбуці фтизіопульмонологічного центру повідомляли про швидкий тест на туберкульоз. Хто може зробити цей тест?

– Це новий тест на латентну туберкульозну інфекцію. Тобто він визначає, інфікована людина чи ні. Такий тест роблять приватні лабораторії. А ми даємо направлення. Аби люди з віддалених районів не їхали до нас за направленням, ми в телефонному режимі, через сімейних лікарів, записуємо їх на дослідження, надсилаємо, реєструємо. Тоді ми можемо зв'язатися для призначення профілактики або для певних профілактичних заходів, які пропонуємо контактним особам або тим, хто хоче обстежитися на латентну туберкульозну інфекцію. 

Наприклад, за нашими правилами дітям до 5 років, незалежно від результату тесту, обов'язково призначають профілактичне лікування. Контактних дітей до 5 років також консультують з приводу призначення профілактичного лікування.

Спілкувалася Анастасія ПОПЕРЕЧНА

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024