«Ідеальне місто – це безпечний, красивий простір, який адаптований під різні групи населення» – Олена Пінчук

11 Вересня 2020, 17:46
Олена Пінчук 2249
Олена Пінчук

Аби місто було насправді комфортним для життя, потрібно вибудувати стратегію його розвитку, за якою діятимуть усі. Саме такий план дій має Олена Пінчук. Вона вивчала світовий довід планування міського простору та можливість його перенесення на масштаби Рівного.

Координаторка ініціативної групи «Рівне – місто дружнє до дитини» Олена Пінчук не професійний архітектор, але добре знається на тому, яким саме повинно бути місто. Три роки вона вивчає урбаністику, але не теоретичну, а практичну – знайомиться із досвідом інших міст, їх напрацюваннями та помилками, адаптує їх під потреби й масштаби Рівного. А за основу бере практики не лише українських населених пунктів, а й міст європейських країн.

Серед напрацювань Олени є практики присвячені ремонтам вулиць, формуванню безпечного міста, вивчення компактності забудови та правильного планування міського простору, а також питанню доступності усієї інфраструктури різним категоріям населення.

Саме тому вона приділила чимало уваги вивченню доцільності побудови у місті підземних переходів, які, на її думку, обмежують чимало рівнян.

«Серед нас живе велика кількість людей, яким з різних причин складно спускатися у підземні переходи. А розбудовуючи й облаштовуючи вуличну мережу міста, потрібно думати, в першу чергу, про пішоходів та створювати максимально комфортні умови саме для них», – наголошує Олена Пінчук.

Окрема тема для вивчення та розвитку міста – це правильне формування й оснащення дитячих майданчиків. Така частина вуличної інфраструктури надзвичайно близька для Олени. Вона – мама трьох діток: студента, підлітка та маленького школярика. Тож добре розуміє потреби кожної з цих вікових груп.

 «Дитячі майданчики у містах – це не просто місце для гри, перебування на свіжому повітрі та відпочинку. Вони мають розвивати дітей, навчити їх взаємодії з навколишнім світом, пізнавати фізичні можливості свого тіла. А тому переконана, що потрібно створювати середовища, які комфортні та для дітей, і для дорослих. Лише тоді це середовище стане комфортним для всіх жителів міста, і – перш за все – для дітей», – вважає Олена.

Олена упевнена: якщо Рівне зуміє правильно спланувати організацію міського простору, зробить акцент на його жителів, їх потреби, комфорт та вимоги, тоді нагальні проблеми нестачі місць для паркування, захаращеності тротуарів, перенавантаження доріг й затори залишаться у минулому.

«Ідеальне місто – це безпечний, красивий простір, який адаптований під різні групи населення. Місто, яке піклується про кожного мешканця, створене наче саме під нього. І у Рівного є всі можливості стати саме таким. У нас для цього є все – люди, які прагнуть змін, розуміння, як це робити, і, що важливо, фінансова можливість. Зараз Рівне має достатньо бюджетного фінансування, яке спрямовують на розвиток саме міської інфраструктури, та ці гроші не завжди використовуються раціонально. Тож, якщо розумно спланувати витрати й їх призначення, наше місто цілком може стати найкращим, дійсно європейським», – зазначає Олена Пінчук.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024