«Комунальні служби повинні мати людське обличчя», – Валерій Гусак

09 Жовтня 2020, 17:17
Валерій Гусак 3047
Валерій Гусак

Якщо подивитись на місто очима господаря, то воно складатиметься з будинків, шкіл, лікарень, ринків, вокзалів, торгових та офісних центрів, парканів, доріг, кладовищ, пам’ятників, парків, річки, труб, ліхтарів, сміттєвих баків тощо.

У погляді господаря міста буде різниця між тією картиною, яка є зараз і тим виглядом міста, який мав би бути в ідеалі. Вести місто до цього ідеалу покликана комунальна галузь. Нинішня комунальна галузь Рівного – це все ще відголос того Радянського Союзу, який вже 30 років не існує на карті світу. Вона відірвана від реального життя людей і живе якимось своїм, ще «тим» життям. В нинішній реальності міста комунальна галузь – це хамство до людей, відсутність плановості, низькі зарплати працівників і неефективне управління. Комунальні підприємства все ще підтримують діяльність міста, але вже давно перебувають на грані свого розвалу.

Водночас саме в місті Рівне зародилась і діє унікальна сервісна структура з назвою «Домова служба», яка суттєво вирізняється підходом до людей, інноваційністю та якістю обслуговування. Журналісти Район.Рівне попросили засновника і директора «Домової служби» Валерія Гусака, який зараз ще й балотується в депутати Рівненської міської та обласної рад від «Європейської Солідарності»,  відповісти на кілька запитань. 

Валерій Гусак
Валерій Гусак

 

– Що стало приводом для створення «Домової служби»?

– Мені хотілося займатися справою, яка буде корисною великій кількості людей. Пригадую  історію 18-річної давності. Я робив ремонт у квартирі, і побачив тотальну безвідповідальність не тільки працівників комунальних служб, а і приватних майстрів. Тоді й виникла ідея створити відповідальну сервісну структуру. Також хотілося, щоб люди, які мають «золоті руки», не скочувались в алкогольну залежність. Мені ж хотілося, щоб майстри, які мають неперевершені технічні знання і вміння мали достойне життя. Від поєднання цих двох бажань і з’явилася «Домова служба». Нині «Домова служба» працює у Рівному, Львові, Луцьку, Тернополі й об’єднує понад три сотні майстрів, 120 із них – у Рівному. 

– А чому Ви вирішили іти в депутати?

– У комунальній сфері Рівного давно не було змін. Але життя не стоїть на місці і для того, щоб бути не гіршим за сусідні міста зміни необхідно впроваджувати у всіх сферах. Я добре знаю комунальну структуру аж до кожного двора. Тому, звісно, хотів би бути причетним до реформування цієї галузі. 

– Що б Ви хотіли змінити?

– Було б добре почати із впровадження єдиного сервісу, завдяки якому кожен рівнянин зможе повідомити про проблему – невивезене сміття чи яму на дорозі – й відразу отримати реакцію. Це має бути єдиний дзвінковий центр усіх комунальних служб та мобільний додаток до нього, аби кожен міг доступним йому способом проінформувати про проблему. За цим сервісом має стояти швидка і якісна робота приватних і комунальних структур. Це максимально спростить комунікацію між рівнянами та комунальниками й демонструватиме, що комунальне підприємство відповідає за свої дії. Структури, які працюють у комунальному господарстві повинні мати людське лице, - наголошує Валерій Гусак. - Звісно, що робота системного дзвінкового центру потягне за собою реформу всієї комунальної галузі. Вона передбачатиме оптимізацію управління та переорієнтацію роботи деяких підприємств. Але ці зміни необхідні, якщо ми хочемо, щоб місто розвивалось. 

– Наведіть, будь ласка, приклади можливих коректив і змін.

– Ось прості приклади, які бачить кожен. Наприклад - чомусь дороги в нас ремонтуються у час, коли найбільш напружений трафік. Доїхати кудись вчасно стає неможливо. Тоді виникає логічне питання: чому не можна ремонтувати дорогу вночі? Що заважає? Ще гірша ситуація з освітленням міста. В місті ліхтарі ніби є, але вони практично нічого не освітлюють. І є маса неосвітлених пішохідних переходів, які стають причиною аварій. Та сама ситуація з бордюрами, деревами… Немає господарського підходу: зробити так, як я б зробив у себе в дворі.

– Чому Ви вважаєте, що зможете це змінити?

– Ми вже це зробили в «Домовій службі». І можемо це зробити в межах міста. Треба лише почати думати категоріями сервісу. До того ж моя політична команда –  команда партії «Європейська Солідарність» в Рівному – безумовно, одна із найкреативніших і фаховіших в місті. А тому робити перетворення є з ким.

– А що буде, якщо Ви не станете депутатом?

– «Європейська Солідарність» обов’язково  буде у Рівнераді, значить, там будуть люди, які поділяють мої ідеї. Буду допомагати їм втілювати ці ідеї в життя. Ну а сервіс «Домової служби» буде функціонувати і далі. Ми зробимо додаток для клієнтів і будемо в інших містах України створювати ефективний сервіс. І, звісно, в Рівному будемо незамінною «домовою» структурою.

Валерій Гусак на презентації кандидатів до Рівненської міської ради від Європейської Солідарності
Валерій Гусак на презентації кандидатів до Рівненської міської ради від Європейської Солідарності

 

Ірина ВОРОЩУК

Читайте також: «Правильне озеленення допоможе уникнути підтоплень та адаптує Рівне до змін клімату» – Оксана Майборода

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024