«Якісні медичні послуги повинні бути доступними усім рівнянам», – Андрій Жильчук

14 Жовтня 2020, 09:52
Андрій Жильчук 5593
Андрій Жильчук

Безумовно, медицина Рівного є невід’ємною складовою всієї медичної галузі України.

В нашому місті необхідно спрямувати всі зусилля на те, щоб:
- максимально зменшити відтік молодих лікарів із лікувальних закладів за межі нашої держави,
- забезпечити доступ до якісної медицини соціально незахищеним верствам населення.

Таку думку відстоює лікар-онкохірург, кандидат медичних наук Андрій Жильчук, який на цих виборах є кандидатом в депутати до Рівненської міськради по округу №2 від партії «Європейська Солідарність».

Якісна медицина в будь-якому населеному пункті, державі в цілому, залежить від надання належної професійної та кваліфікованої медичної допомоги кожному конкретному пацієнту, незалежно від його соціального статусу й фінансових можливостей. Усе це неможливо без грамотної, професійної, продуманої та впровадженої правильної економічної концепції розвитку галузі. Та найбільш вагомим є високий кваліфікаційний рівень медичного персоналу – лікарів, середніх та молодших медсестер, керівників лікувальних установ. Усе це надзвичайно тісно пов’язане із медичною реформою, адже саме з нею сьогодні доводиться мати справу усім медикам.

«Зараз іще не можна однозначно оцінювати ефективність запровадженої реформи», – каже Андрій Жильчук. «Адже вона працює менш як рік. Звісно, є позитивні зрушення. Це помітно по медичному забезпеченню, по обсягу тих послуг, які безоплатно надаються пацієнту НСЗУ. Але водночас є чимало питань щодо фінансування цієї реформи, тобто втілення її правильної «економічної формули». Це стосується і питання страхової медицини і забезпечення медикам гідної заробітної плати. Саме низька оплата праці спричиняє відтік професійних медиків, які повинні працювати для рівнян. Натомість, середній та молодший медичний персонал, лікарі кардинально змінюють своє життя й зраджують професії, виїжджаючи за кордон. Чимало перспективної молоді приймає рішення працювати в іншій країні, й не завжди медиком. Це втрата для нашого міста, для професії, для галузі загалом - переконаний лікар-онколог. Саме тому наша партія, Європейська Солідарність, в Рівному планує розробити програму підтримки молодих спеціалістів, аби вони хотіли залишитися й працювати у нашому місті».

Ще однією проблемою Рівного у медичній галузі лікар вважає недиференційований підхід до пацієнтів. Адже місто багатогранне, тут живуть категорії населення, котрі потребують особливої уваги.

«Я практикуючий лікар, а тому щодня спілкуюся з людьми, чую їх болі й скарги. І на жаль, вимушений констатувати, що переважна частина пацієнтів отримує не завжди якісну медичну допомогу, бо вона їм просто недоступна. І мова не лише про високотехнологічні операції, а й про лікування хворих на серцево-судинну, церебральну патологію, пухлинні захворювання, тощо. Зараз говорю про найбільш вразливі верстви населення: пенсіонери, інваліди, діти-сироти та позбавлені батьківського піклування. Усі вони залишаються сам на сам із хворобою, якщо вона стукає їм у двері. Це неправильно. Місто може собі дозволити й повинне розробити програму підтримки таких людей, забезпечити їм рівний доступ до якісних медичних послуг», – переконаний Андрій Жильчук.

При цьому додає, що медицина Рівного має чимало перспектив і прийшовши в міську раду разом з командою Європейської Солідарності буде над цим працювати. Головне, визначити пріоритетні для розвитку напрямки високоспеціалізованої і високотехнологічної медичної допомоги. На думку Андрія Жильчука, нового дихання рівненській медицині можуть дати розвиток кардіохірургії, судинної хірургії, онкохірургії та трансплантології. Саме цей напрямок є в Передвиборчій програмі Європейської Солідарності. Для цього передбачена спеціалізація лікарень і виділення коштів під обладнання та навчання лікарів.

Андрій Жильчук з кандидатами в міську раду по округу №2 на представленні команди Європейської Солідарності
Андрій Жильчук з кандидатами в міську раду по округу №2 на представленні команди Європейської Солідарності

 

 

Марина ЛІСОВА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39