Ягодка для Острозької громади

16 Жовтня 2020, 18:05
4148

Минулого тижня ми публікували першу частину інтерв'ю із кандидатом на пост Острозького міського голови Юрієм Ягодкою від партії «ПРОпозиція». Тож, продовжуємо розмову про минулі успіхи та майбутні плани. Далі відверті відповіді Юрія Ягодки на наші запитання.

– У вас є чималий досвід управлінця, багато працювали на керуючих посадах. Як працювалося сільським головою?

– Як я став головою то бюджет сільської ради був 400 тисяч. Коли приєднувалися до Острога, то він був вже 800 тисяч. По суті збільшили бюджет в два рази. Це не тільки моя заслуга, а усього депутатського корпусу сільської ради, підприємців села, які відповідальніше почали ставитись до сплати податків. Повністю все село освітили. Це була спільна програма співфінансування з сільського та обласного бюджетів. Встановили шість автобусних зупинок. Коштів з жителів громади чи спонсорських не брали взагалі. Встановили три дитячих ігрових комплекси у 2017 році.  Це також за кошти сільського бюджету. З людей грошей не збирали. Багато зробили для благоустрою кладовища в селі. Також відремонтували сільський клуб. Там зробили капітальний ремонт даху. Також вдалось залучити субвенцію на будівництво футбольного майданчика зі штучним покриттям. Він єдиний на території Острозького району. В поточному, 2020 році, школа і садочок ще в квітні місяці були забезпечені паливом на наступний опалювальний сезон.

– Що потрібно вирішити в Острозькій громаді, щоб якість життя підвищилась у людей. Мова йде про якісь елементарні потреби.

– Ми живемо у 21 сторіччі, а в Острозькій громаді до цього часу є чимало населених пунктів, які мають проблеми із питною водою. Тому ми повинні забезпечити якісною питною водою мешканців громади. Це взагалі йде окремим пунктом в моїй передвиборчій програмі.

Також в сучасних умовах життя чимало жителів громади не мають нормального електропостачання. Це нонсенс в сучасному світі. Тому потрібно забезпечити людей безперебійним та якісним постачанням електроенергії. В місті можливо здивуються, але в селах цю проблему чітко розуміють і знають. Цю крайню необхідність ми повинні забезпечити. Це навіть не обговорюється.

Сюди ж можна віднести і проблеми з газопостачанням. В даній ситуації потрібно буде працювати вже із майбутнім оновленим депутатським корпусом. Газопроводи побудовані за кошти громади і люди не повинні платити за доставку природного газу.

Цими послугами всі ми користуємось кожного дня. Тому не потрібно говорити про загальні речі. Ось ці проблеми треба вирішувати вже зараз, не відкладаючи на потім.

– Що з благоустроєм в Острозькій громаді?

– Необхідно створити окреме комунальне підприємство. Очільник громади контролюватиме його діяльність. Потрібно відповідальне керівництво. Підприємство забезпечуватиме утримування доріг, узбіч, тротуарів, паркових зон, кладовищ. Для вирішення цього питання потрібна просто політична воля та бажання. Воно в мене є і це реально зробити. Також це підприємство ліквідує одну з головних бід громади - стихійні сміттєзвалища. Є десятки прикладів в Україні, як можна це вирішити. Нам просто потрібно обрати оптимальний варіант і працювати. Сміття стане менше.

– Ми вже говорили про Острожчину, як туристичну перлину Рівненщини. Там згадали багато речей.  Це і замки, Острозька академія і «зелений туризм». А самі жителі як можуть відпочивати, щоб не їхати кудись?

– На Острожчині є багато ставків. Жителі громади мають отримувати доступ як до вилову аборигенних видів риби, так і вилову на платній основі. Цю проблему необхідно врегулювати в громаді. Є в нас і місця для купання. Їх потрібно елементарно облагородити. Тоді до нас і з Рівного та Нетішина будуть їздити відпочивати, а не тільки жителі Острожчини.  Знову ж таки, це буде майданчик для роботи підприємців. Це все працюватиме на благо громади. Просто потрібно розуміти де і що зробити. Для прикладу, став у Межирічі. Колись біля нього існувала відпочинкова зона з відповідною інфраструктурою. Це можна зробити вже наступного року до початку пляжного сезону. А ще є красиві ставки у Новомалині, Верхові. Список можна продовжувати.

– Ми ще не говорили про спорт. Тут є бачення, як працювати і що потрібно зробити?

– Вже маю досвід по розбудові спортивної інфраструктури і залученню для цього коштів. На прикладі Розважу це чітко видно. Зроблено, побудовано, реалізовано. Свій досвід просто масштабую на всю Острозьку громаду. Можна відкривати і спортивні секції з різних видів спорту і так далі. Тут ми вже маємо дати відповідну інфраструктуру та підтримку тренерського персоналу.

Знову ж таки тут варто загадати і  наш табір "Країна мрій". Його можна використовувати не тільки як табір відпочинку для дітей. Можна залучати різні спортивні клуби, федерації для проведення літніх тренувальних зборів. Що це нам дає? А те, що до нас приїздитимуть десятки і десятки спортсменів. В таборі вони житимуть і тренуватимуться. Це вигідно. Далі пропонуємо ще й певну культурну програму. У підсумку люди отримають не тільки тренування та відпочинок, а ще й побачать Острожчину, прорекламують її. Вони тут потратять гроші, які податками доповнять наш бюджет. Просто треба бачити всю загальну картину, тоді є розуміння, які напрямки і як працюватимуть.

– Насамкінець, хотіли би поговорити про вашу сім'ю. Вона у вас чималенька і Ягодок знають по всій Острожчині. Це у вас сімейне? Маю на увазі плідно працювати і допомагати людям.

– Про мою сім'ю я можу говорити годинами. Дійсно, кожен член родини унікальний. Батько мій в Розваж потрапив можна сказати випадково. Його направили на практику сюди. Тут же він і зустрів своє кохання. В сільському господарстві він працює з початку семидесятих. У 1998 році колектив обрав його керівником сільськогосподарського підприємства. І з 2001 року воно стало приватним через тодішню реорганізацію. По суті, зараз це чи не єдине велике сільськогосподарське підприємство в районі. Дуже потужне. Воно зараз працює прибутково, дає робочі місця. Десь 70 людей зараз працює. Є  і млин, і пекарня. Батька знає весь район. Зараз він є ще й серйозним меценатом. За ці речі не хочеться розповідати, щоб не було піару на суперечливих речах. Він Заслужений працівник сільського господарства України, Кавалер ордену "За заслуги" ІІІ ступеня. Мама також займається бізнесом. Все життя прожила у Розважі. Зараз працює зі своїм магазином. Ще сестра Ганна, одружена і також чимало пропрацювала і працює на Острожчині. Брат Тарас працює також в «Розвазькому». Сестра Юля зараз навчається в аспірантурі на архітектурі.

Дружина Світлана працює в страховій компанії, дочка Інна вийшла заміж та вчителює, дочка Мирослава студентка Острозької академії, а син Іван зараз школяр.

– Так, Ягодки є дуже ініціативними. Чому так?

– Не знаю. Напевне, потрібно дивитись хоча б на один день вперед та віднаходити і реалізовувати щось нове.  Коли розпочався карантин, моя сестра Юлія в селі разом з подругами цього літа зробили «кінотеатр під відкритим небом» на футбольному полі. Вони попросили підвести електрику. Проектор взяли, принесли свій ноутбук, озвучення взяли в сільському клубі. Мало того, цілий тиждень йде голосування, який фільми дивитимуться. В середньому 50-60 людей приходить. Це ж єднає людей. Примітно, що Острозький відділ культури перейняв цю ініціативу і в Острозі теж уже «кінотеатр під відкритим небом». Це цікаво. Вже село дає поштовх місту.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024