«Малий бізнес повинен дбати про місто, місто повинне дбати про малий бізнес», – Наталія Майорова

20 Жовтня 2020, 20:00
Наталія Майорова 4268
Наталія Майорова

Події, що відбулися цьогоріч, досить сильно вдарили по малому бізнесу. Через карантин, що спричинив COVID-19, підприємці втратили мільйони гривень.

 ФОПи, які самостійно виконували усю роботу або ж давали заробіток кільком працівникам, опинилися у серйозній скруті. Жодних прибутків, натомість – податки, які мусиш платити.

Залишити малий бізнес без жодної підтримки – це помилка, якої припустилася місцева влада, адже розв'язання цього питання було у межах компетенції міських рад, переконана фінансистка Наталія Майорова, кандидатка в депутати по округу номер 1 до Рівненської міської ради від «Європейської Солідарності».

У Наталії – понад 15 років досвіду роботи у фінансовій сфері нашого міста: це допомога підприємцям в реєстрації власного бізнесу, також  – підтримка у вигляді юридичного та бухгалтерського супроводу. Саме тому проблеми бізнесу настільки близькі їй. У рівненській команді «Європейської Солідарності»і Наталія є експертом з фінансових питань, розвитку підприємництва, підтримки бізнесу, податкового консультанта.

«Для тих, хто займається підприємницькою діяльністю, насправді показовим був 2008 рік та криза, яка вдарила по всіх», – розповідає Наталія Майорова. «Це відчули усі країни. Але важливо, як із цієї кризи виходили. Наприклад, практика країн Євросоюзу довела, що оговтатися від неї легше і швидше змогли ті регіони, де був розвинений малий та середній бізнес. Потрібно зрозуміти, що розвиток малого та середнього бізнесу має бути одним з пріоритетних напрямків для нашого міста. Це важлива складова нашого економічного процвітання. Лише у 2019 році від малого бізнесу до бюджету міста надійшло 1 083,6 млн грн, у т.ч. сума податків, сплачених  фізичними особами-підприємцями – 314,1 мільйона гривень.

Карантин та зупинка діяльності позначилася на підприємцях Рівного. Усі отримали збитки. А велика частина ФОПів і взагалі вимушена припинити свою діяльність. Вони не просто зупинили  роботу, а й зіткнулися з великою кількістю юридичних моментів.

«Як у таких випадках має діяти міська влада? – запитує  Наталія Майорова. –  Швидко і  точково! Вміло використовуючи свої ресурси, місто повинно було підтримати підприємців. Чому такого простого і дієвого алгоритму дій досі не існує? Я вважаю, що та сама нагальна консультація юриста, який би роз'яснив як правильно діяти у тій чи іншій ситуації – це вже величезна підтримка і допомога».

Та рівненські підприємці під час карантину залишилися сам на сам з проблемами. Працювати їм заборонили, а от податки платити були змушені. Жодної підтримки від місцевої влади вони не отримали. За словами Наталії, якщо інші міські ради – Івано-Франківська, Житомирська, Львівська  шукали шляхи виходу, писали програми підтримки бізнесу, зменшували, а то й скасовували єдиний податок на активну фазу карантину, то ми до цього дійшли лише у червні.

Здавалося б зараз, коли умови карантину значно пом'якшені, справи у підприємців мали б налагоджуватися. Проте над малим бізнесом нависла чергова проблема – тотальне введення РРО та великі штрафи за порушення касової дисципліни.

«Зараз, коли ще не всі оговтались, не всі відновили свої потужності, підприємців чекає нове випробування. На мою думку – підприємницьке середовище ще не готове до такого радикального податкового підходу. Недарма фракція Європейської Солідарності у Верховній Раді зараз, на всеукраїнському рівні, старається довести, що глобальна фіскалізація малого бізнесу, запропонована більшістю, зараз нікуди не приведе».

«Насправді, Рівне живе за стереотипами, коли бізнесу не потрібна допомога місцевої влади», – наголошує Наталія Майорова.

«Мовляв, краще нас просто не чіпайте. Але час відійти від цього й побудувати нову європейську модель співпраці влади і бізнесу. Як бізнес має допомагати місту, сплачуючи податки, так і місто може і повинне допомагати малому бізнесу. Чи відомо нашим підприємцям, що нині у Рівному діє програма підтримки малого і середнього бізнесу? Напевно ні, адже скористалися нею одиниці. Хоча вона могла б допомогти  підприємцям у скруті. Це показує ще одну з наших проблем – відсутність ефективної, налагодженої комунікації між бізнесом і місцевою владою. Цю комунікацію треба налагодити, змінити принципи, за якими вона відбувається. Якщо говорити умовно, то варто побудувати таку сервісну модель, коли місцева влада надає підтримку та прозорі правила гри кожного охочому  відкрити свою справу. Тоді перемагатимуть усі – підприємці розвиватимуться, а Рівне отримуватиме податки, без яких місту не обійтися. Саме за такими принципами у фінансовій сфері будуть працювати депутати Рівнеради від «Європейської  Солідарності».

З партійцями на презентації команди Європейської Солідарності, яка йде на міські вибори
З партійцями на презентації команди Європейської Солідарності, яка йде на міські вибори

 

 Ірина НАГОРНА

 

 

 

 

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024