«Хочете знати як витратити 16 мільйонів гривень без тендерів? Запитайте у нас!». РОЗСЛІДУВАННЯ

17 Листопада 2020, 14:01
4102

Уникнути необхідності проведення тендеру – одна із найпоширеніших «сірих схем» за якою непрозоро «зникають» кошти платників податків.

В межах держави мільярди гривень витрачали через так звані «допорогові» закупівлі, коли тендери проводити було необов’язково, а можна було напряму закуповувати у «своїх, перевірених». Щоб закрити цю «дірку» у вересні 2019 року були прийняті зміни до ЗУ «Про публічні закупівлі». Згідно з якими «пороги», коли тендери проводити обов’язково, знизили до 50 тисяч гривень. Ці зміни вступили в дію 19 квітня 2020 року. Багато хто дуже старався встигнути витратити побільше до цієї дати. Рівненське управління культури вже в квітні підписало угоди на відзначення Дня Незалежності та Новорічно-Різдвяних свят. В поті чола витрачали кошти і в Рівненському районному управлінні освіти.

Квітнева гарячка… і це неCOVID!

Відділ освіти Рівненської райдержадміністрації (РДА) за період від січня до квітня  2020 року розмістив 401 звіт про проведення закупівель без використання електронної системи (тобто без тендеру). З них 253 укладені в період з 1 по 19 квітня.

Переважна більшість договорів укладена з групами фірм та осіб, які так чи інакше між собою пов’язані. Багато договорів на закупівлю товарів, в супереч закону, не містять конкретних назв, кількостей закупленого. Звісно ж, очікувана вартість багатьох закупівель ледь-ледь не дотягує до «порогів», коли тендер став би обов’язковим. Вміють застосувати «сіру схему», це ж бо управлінці з досвідом.

Нижче проаналізуємо, кому ж дісталися найбільші шматки бюджетного пирога з коштів рівненської районної освіти.

Група «Великий Олексин»:

Найбільша сума дісталась ТзОВ «Західбудтрейд». За даними інформаційно-аналітичної системи Youcontrol.com.ua, ця будівельна фірма створена лише 4 червня 2019 року, зі статутним капіталом 10 тисяч гривень, належить молодій підприємиці Людмилі Сороці. Попри те, що основним видом діяльності фірми є «Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням», Відділ освіти найняв її для зовнішнього опорядження та утеплення частини фасаду Квасилівського НВК «школи-ліцей», Зорянського НВК «школа-гімназія», ремонту частини покрівлі Новожуківської ЗОШ та ремонту Білокриницької ЗОШ. За ці роботи фірмі мають заплатити близько 4,2 мільйона гривень.

Відзначимо, що співпраця з фірмою «Західбудтрейд» розпочалась в грудні 2019 року з постачання ламп, шин та офісного паперу. Додамо, що Людмила Сорока, вже як фізична особа підприємець, у 2019 році отримала ще 3,29 мільйона гривень бюджетних коштів на різного роду закупівлі – ремонт школи, канцтовари, будматеріали, фарби, лаки та спецодяг і, навіть, кавовий апарат у методичний кабінет відділуосвіти РДАза 12 тисяч гривень.

Крім того, фірма, що «зареєстрована» за однією адресою із згаданим «Західбудтрейд» (с. Великий Олексин, вул. Залізнична, 24) – ТзОВ «Будреспект» (власник Гоч Олександр) – за майже півмільйонавідремонтує частину покрівлі Колоденського ліцею.

Цікаво, що ще з одним власником фірми, яка зареєстрована на Залізничній, 24 в с. В. Олексин – Батарєвим Романом Вікторовичем, укладено договір по ремонту та технічному обслуговуванню мототранспортних засобів та іншого супутнього обладнання на 70 тисяч гривень. В попередні роки ФОП Батарєв постачав Відділу освіти пісок та щебінь, а ще він є депутатом Шпанівської сільської ради.

Також у великоолексинського ФОПа Бережного Сергія Миколайовича скупились перед Пасхою на 1,2 мільйона гривенб: обладнання для закладів громадського харчування, eлектричні побутові прилади, різне кухонне приладдя, а також лакофарбової продукції, чи то гравію, чи то піску, чи щебеню (замовник не зазначив точні кількостізакупленого товару), дезінфекції. Також принтер, ноутбук, реєстраційні журнали, синтезатор та телевізор, а потім ще й різних медичних матеріалів та дезінфекторів.

З аналізу конкурентних торгів видно, що ФОП Бережний С.М. подає на тендер обладнання, основним виробником якого є ТОВ «АРМ-ЕКО». Він часто «ходить парою» на такі торги з ФОП Дячуком Олександром Олександровичем, що теж «світить» сертифікатами «АРМ-ЕКО».

Вказаний 24-річний ФОП Дячук Олександр Олександрович теж отримає 1,7 мільйона гривень від Відділу освіти рівненського району за капремонт частини покрівлі Шубківської ЗОШ, поточний ремонт їдальні  Сухівецької ЗОШ, системи опалення Білівської ЗОШ та будматеріалів.

Санвузли в Білокриницькій школі має ремонтуватиме ТзОВ «Будівельна компанія Західміськбуд» (ЄДРПОУ: 43163123) Романа Козлюка за 1,255 млн. Цікаво, що Роман Козлюк володіє сам або є співвласником з Аніскіним Іваном Миколайовичем чотирма фірмами зі схожою назвою: щойно зазначена, ТзОВ «Будівельна фірмаЗахідміськбуд» (код ЄДРПОУ: 43307036),ТзОВ «Західміськбуд» (41239551), ПП «Західміськбуд» (код ЄДРПОУ: 39853384).

Одна з цих фірм, ТзОВ «Західміськбуд», зареєстрована вже згаданою вище адресою у Великому Олексині. А практично всі згадані фірми в той чи інший період мали договори з Відділом освіти рівненської РДА.

«група Амасєєви і партнери, або Малий Олексин»

Наступні підприємці, які так чи інакше пов’язані між собою контактними номерами телефону Олександра Амасєєва з Малого Олексину (тел. 098**98047, тел. 036261**45), розділили між собою договорів на майже 3.4 млн. грн. Усе без тендерів від освітян рівненського району.

Так, вТкачук Тамари Олександрівнив період перед набуттям чинності змін до закону скупились на 1,5 мільйона. Взяли металопластиковівікна на 198 тисяч гривень трьома договорами. Ще двома угодами купили за 145 тисяч гривень і 100 тисяч гривень невідомі конструкційні матеріали та плити, листи та фольгу, при цьому не оприлюднивши специфікації до договорів, що не дає змоги перевірити ціни на вказані матеріали та порівняти їх з ринковими.

Так само зробили і при купівлі сидінь, стільців та столів, сервантів книжкових шаф. Заключили два окремі договори, вартістю по 151 та 189 тисяч гривень, використавши різні коди з Єдиного закупівельного словника. Ще окремо, на 198,9 тисяч гривень закупили шкільні меблі, закодувавши їх іще по-іншому. На думку активістів громадської ініціативи «За чесний тендер» такі дії мають ознаки «сірої схеми», коли по-суті однакові групи товарів по різному кодують і уникають необхідності проведення тендеру.

У Ткачук Тамари рівненські освітяни також купили на 199 тисяч гривень фотографічного обладнання, на 156 тисяч гривень теле- та аудіо обладнання, на 180 тисяч гривень фотокопіювального обладнання. На жаль, із оприлюднених звітів ви не зможете побачити, яке обладнання придбано, адже Замовник нехтує вимогою закону зазначати конкретні назви придбаних товарів. Не виключено, що це зроблено через завищені ціни придбаного обладнання.

Царук Дмитро Володимирович – ще один підприємець, який має  спільний телефон з Амасєєвими. Цей ФОП торгує будматеріалами та комп’ютерами. За квітень 2020 року Відділ освіти підписав з цим 26-річним ФОПомугод про закупівлі на суму трохи більше мільйона гривень. Купували невідомої кількості Машини для обробки даних (апаратна частина) – на 178,6 тисяч гривень; невідомої кількості клею на 100 тисяч гривень, мастику і шпаклівку на 180 тисяч гривень; теслярські вироби на 100 тисяч гривень, приладдя для образотворчого мистецтва на 152,3 тисяч гривень, іграшок на 199 тисяч гривень та на 100 тисяч гривень невідомих виробів для ванної кімнати та кухні. На жаль, специфікації та кількості придбаних товарів ні в звітах, ні в угодах немає, тому оцінити ефективність витрачання коштів платників податків практично неможливо.
Сам ФОП Амасєєв Олександр Іванович уклав угод з рівненськими районними освітянами, порівняно зі своїми «колегами», менше – на 832 тисяч гривень:
-    Лаків невідомої кількості на 165 тисяч гривень, 
-    на 199 тисяч гривень скловолокна;
-    на поточний та капремонт басейну в Рівненської РДЮСШ в Зорі різними договорами, укладеними з різницею в один день – 447,4 тисяч гривень;
-    21 тисяч гривень на заміну дверей в Рогачівській школі. 

Цікаво, що Амасєєв Роман Іванович, очевидно, брат вказаного Олександра Івановича, працюєдиректором фірми «Акрополь», яка належить Сідлецькому Юрію Юліановичу, екс-директору Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА та екс-депутату Рівненської міської ради від Партії регіонів.

Інші 

РодинаЦісаруків (Едуард Володимирович та ВадимЕдуардович) з села Великий Житин, Рівненського району,постачаєосвітянам продукти харчування. Едуард – на загальну суму 677 тисяч гривень, підписавши без тендеру 66договорів, а Вадим – на 401,3 тисяч гривень по 43 договорам. Відзначимо, що вказані підприємці на конкурентні закупівлі «не ходять».

ФОП Каплюк Валерій Михайлович хоч і з Рівного, алетеж взявся возити продукти харчування в навчальні заклади району. Загальна сума по 43-х договорах становить трохи більше 400 тисяч гривень. Схоже, що ці продукти призначені для таборів (принаймні такий напис є на відповідних договорах).

На 196 тисяч гривень продукти постачатиме і ФОП Дубровик Анатолій Федорович зі Шпанова. Ремонтом електрообладнання в закладах освіти в 2020 році займатиметься ФОП Новосад Олександр з Клеваня, адже з ним укладено річний договір на 199 тисяч гривень.
Паливну деревинув Олевського Андрія Петровича з Великих Межиріч придбали в квітні по 900 гривень за кубометр, однак 22 липня ціну зменшили до 650 грн./м.куб. (спочатку сума договорів була 195 тисяч гривень).

Резніков Павло Володимирович надаватиме послуги з санітарно-гігієнічної обробки закладів освіти Рівненського району та на загальну суму більше 100 тисяч гривень.

Після зменшення порогів – зменшили тільки суми, щоб далі уникати конкуренції

Таким чином, більшу частину витрат 2020 року управлінці Рівненської РДА здійснили до набуття чинності змін до закону «Про публічні закупівлі». Тобто до 19 квітня витратили майже усе, що передбачено на 2020 рік. Після цієї дати закупівель значно поменшало, але і далі чиновники відділу освіти рівненської РДА продовжують витрачати без тендерів, проводячи закупівлі сумами до 50 тис.грн.. На момент підготовки матеріалу так витратили 711 тисяч гривень.

Зокрема, по 11.11.2020 року відділом освіти Рівненської РДА було проведено лише одні відкриті торги. На конкурентній процедурі у ТзОВ «МВКОМ» за 241,6 тисяч гривень (17 ноутбуків та планшетів) купили комп’ютери. Також проведені дві спрощені закупівлі. Зокрема в такий спосіб обрали підрядника для ремонту системи опалення - КП Рівнерайкомуненергія (загальна сума 67,7тисяч гривень).

Один договір було укладено за «ковідною процедурою» (без тендеру) з ФОП Портяником А.М. на закупівлю медичних матеріалів (5000 масок по 7,35 грн./шт., 500 пар рукавичок по 9 грн./шт. і 120 екранів по 350 грн./шт.). Зазначимо, що згадані медичні вибори можна придбати дещо дешевше. Ще півмільйона гривень витратять без конкуренції, про що розміщено 126 звітів. Найбільше отримають наступні постачальники:
104 тисяч гривень дістанеться Шершень Анастасії Едуардівні за паперові рушники, контейнери (урни), мило, дезінфектори та пірометри.
Дячук Олександр Олександрович та Морозько Валентина Миколаївна постачають для Освіти Рівненської РДА різні будматеріали та папір на відповідно 77,1 тисяч гривень та 67,5 тисяч гривень.
Поточними ремонтами навчальних закладів займеться Лисенко В.М. (в с.Городок) та  фірма «ВінарТрейд» (Тайкури), кожен вкладеться в майже 50 тисяч гривень.

Шість разів у ФОПа Ляшика Дмитра Степановича купували системи очистки питної води (на загальну суму 30,8 тисяч гривень)
На 25 тисяч в Ковальчук Ірини Ярославівни закупили спортоварів.
В Бережного Сергія продовжували купувати медичні матеріали, папір та будматеріали (24.1 тисяч гривень).

Як бачимо, далеко не всі чиновники на Рівненщині хочуть економії бюджетних коштів. Посадовцям Відділу освіти рівненської РДА взагалі усі ці тендери не до вподоби, вони усіляко намагаються їх уникнути. Що їм, до речі, непогано вдається. На жаль, це означає, що економії коштів платників податків не буде, якісь школи недоотримають підручники чи нової оргтехніки, десь не буде зроблено ремонт. І навіть спроби законодавчо обмежити такі викрутаси поки що не дають відчутного результату. 


Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

М.Примак, О.Кордонець

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024