Як дубенські освітяни тендер на будівництво котельні проводили. РОЗСЛІДУВАННЯ

01 Грудня 2020, 15:50
2838

Дешевшу на 1,5 мільйона гривень пропозицію вони відкинули. Незаконно – такий висновок державних контролерів після проведеної перевірки (моніторингу). Законно – наполягають освітяни і готові доводити це в суді.

Управління освіти Дубенської міської ради в серпні 2020 року оголосило тендер на Будівництво твердопаливної блочно-модульної котельні на альтернативних видах палива та прилеглих теплових мереж, для потреб школи №7.

Будівництво котельні здійснюватиметься в рамках Грантового Проєкту Європейської Комісії – «Теплі школи та садочки – запорука здоров’я дітей: комплексний проєкт з підвищення енергоощадливості освітніх закладів міста Дубно», який матиме два джерела фінансування: грантові кошти (близько 6,7 мільйона гривень) та кошти міського бюджету (близько 9,6 мільйона гривень).

Очікувана вартість закупівлі – майже 19,6 мільйона гривень. Участь в тендері взяли 7 учасників.

Дата і час розкриття: 04 вересня 2020 16:01

 

Учасник

Первинна пропозиція

Остаточна пропозиція

ПП «ІБК «ДЕДАЛ»

14 740 440,00

UAH з ПДВ

14 740 440,00

UAH з ПДВ

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «НАУКОВО - ВИРОБНИЧА ФІРМА «ТЕРМОУНІВЕРСАЛ»

15 432 245,68

UAH з ПДВ

15 432 245,68

UAH з ПДВ

Товариство з обмеженою відповідальністю «Сервіскотломонтаж-Львів»

16 297 026,00

UAH з ПДВ

16 297 026,00

UAH з ПДВ

ТОВ «ГК «Термоінжиніринг»«

16 948 800,00

UAH з ПДВ

16 948 800,00

UAH з ПДВ

ТОВ «Компанія Барбакан»

17 399 500,01

UAH з ПДВ

17 399 500,01

UAH з ПДВ

Товариство з обмеженою відповідальністю-фірма «Кортакоз»

18 399 999,60

UAH з ПДВ

18 399 999,60

UAH з ПДВ

ТОВ «ПРОГРЕС ДЕВЕЛОПМЕНТ КОМПАНІ»

19 249 999,20

UAH з ПДВ

19 249 999,20

UAH з ПДВ

 

Найкращу ціну – 14,74 мільйона гривень – запропонувала фірма «ІБК «Дедал» Богдана Файфури, місцевого політика та підприємця. Але їх пропозицію Замовник (Управління освіти Дубенської міської ради) відхилив через невідповідність пропозиції учасника вимогам тендерної документації.

З тих же причин відхилено і другу найвигіднішу за ціною пропозицію від ТОВ НВК «Термоінжиніринг», вони пропонували збудувати котельню за 15,4 мільйона гривень.

Переможцем визнано – Товариство з обмеженою відповідальністю «Сервіскотломонтаж-Львів» з ціною майже 16.3 мільйона гривень.

Обидві відхилені фірми звернулися до Замовниками з вимогою скасувати необґрунтоване, на їх думку, рішення. Але освітяни були непохитні, і обидві вимоги теж відхилили.

Тим часом на тендер звернули увагу спеціалісти рівненського управління Державної аудиторської служби України. Вони побачили в діях Замовника порушення законодавства і 13 жовтня 2020 розпочали процедуру моніторингу.

За кілька днів контролери відправили дубенським освітянам запит, в якому, зокрема, попросили пояснення правомірності відхилення пропозицій. Замовник зробив це, але держаудиторів не переконав.

Якщо простими словами описати суть проблеми, то виглядає так, що обидві фірми допустили деякі неточності в частині своїх пропозицій, які показують відповідність кваліфікаційним критеріям (досвід виконання аналогічних робіт, наявність працівників, техніки тощо). Замовник мав дати їм 24 години на усунення недоліків, але не зробив цього. Вважаючи, що це не його обов’язок, а право, яким він може і не скористатися. Аудитори та громадські активісти думають інакше.

Мирослава Примак, юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» коментує дії Замовника так:»щодо відхилення пропозицій учасників, не надавши їм 24 години на усунення недоліків по кваліфікаційних критеріях чи праві підпису пропозиції/договору, то Замовник, схоже, просто не знав про таку вимогу законодавства, адже у всіх поясненнях він говорить про своє право, а не обов’язок.  Якщо по першій відхиленій фірмі ІБК «ДЕДАЛ» - врахувати той момент, що фактично довідка про залучення спроможностей субпідряду є, то у Замовника був обов’язок надати їм 24 години, аби останній довантажив документи по підтвердженню аналогічного досвіду та технологій, необхідних для виконання договору.

Що стосується відхилення пропозиції другої фірми  ТОВ «НВК «ТЕРМОУНІВЕРСАЛ», то у Замовника були претензії щодо технічного завдання, адже деякі види та обсяги робіт не відповідали вимогам Замовника. Вказані невідповідності вже не могли усунутися 24-ма годинами, а тому надавати їх для цього учасника не було сенсу.

Дещо іншої думки державні контролери. Вони 4 листопада, за результатами моніторингу, опублікували висновок, в якому зазначили, що Замовник повівся не у відповідності із законом, коли відхиляв дешевші пропозиції, і зобов’язав розірвати заключений договір з третьою по ціні фірмою ТОВ «Сервіскотломонтаж-Львів».

Дубенські освітяни звернулися за додатковими роз’ясненнями щодо такого висновку,і 11 листопада розмістили Аргументовані заперечення, в яких доводили свою правоту, цитуємо, «висновок від 04 листопада 2020 року Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області, за результатами моніторингу закупівлі… є необґрунтованим і таким, що прийнято без врахування всіх істотних обставин, а тому підлягає скасуванню. У разі  неврахування аргументованого заперечення будемо змушені звернутися до суду». (детальніше усю переписку можна знайти на сторінці тендеру https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-08-18-002304-b)

Державних аудиторів наведені аргументи не переконали, і вони продовжують стояти на своєму. Тоді  дубенські освітяни зробили останній можливий крок, аби довести свою правоту контролерам напряму – оскаржили їх висновок у суді.

Дубенське ПП «ІБК «ДЕДАЛ» фактично належить родині ексдепутата Рівненської обласної ради Богдана Файфури. Фірма постійно бере участь у публічних закупівлях, інколи виграє, інколи програє. Влітку 2020 року щодо них Антимонопольним комітетом України було винесене рішення, про узгоджені антиконкурентні дії, які вони вчинили на одному з тендерів Славутської міської ради. Окрім штрафу воно передбачає і 3 річну заборону на участь у публічних закупівлях. Тому участь в цьому тендері дивна, адже заключати договір за результатами відкритих торгів з фірмами з «чорного списку» АМКУ заборонено, навіть якби вони й виграли.Або керівництво «ІБК Дедал» про це забуло, або мета участі в тендері була інша, ніж перемога. Від коментарів директор фірми Богдан Файфура відмовився.

 

За даними інформаційно аналітичної системи https://youcontrol.com.ua/ТОВ «НВК «ТЕРМОУНІВЕРСАЛ» зареєстрована у 2006 році у Житомирі. По 50% у власності мають батько та син – Хребтань Олег Анатолійович та Хребтань Анатолій Давидович. Починаючи з 2016 року постійно нарощує свою участь у публічних закупівлях, переважно на Житомирщині.

ТОВ «СЕРВІСКОТЛОМОНТАЖ-ЛЬВІВ», фірма яка дала третю ціну і нині є переможцем зареєстрована у Львові. 50% належить Липовецькому Сергію Олександровичу (він же директор), а по 16,67% частки   іншим співвласникам – Скакуну Григорію Тимофійовичу, Крижанівському Віталію Богдановичу та Цебрівському Юрію Михайловичу. Фірма в державних тендерах з 2012 року, переважно на Львівщині.

Наразі договір з ТОВ «Сервіскотломонтаж-Львів» підписано, він передбачає завершення робіт до 31 грудня 2020 року.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

О. Кордонець, С. Клічук

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024