Підроблені ліки: що фальсифікують та як захиститися

16 Січня 2021, 13:13
Найчастіше підробляють рецептурні препарати в таблетованій формі 3961
Найчастіше підробляють рецептурні препарати в таблетованій формі

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожен десятий лікарський засіб у країнах з низьким рівнем доходів – неякісний або фальсифікований. Україна також належить до переліку держав, що розвиваються.

В умовах поширення коронавірусної інфекції, суттєво зріс попит на ліки. Це збільшує шанси недобросовісних виробників потрапити на ринок. 

Наскільки часто фальсифіковані чи неякісні медичні препарати трапляються відвідувачам аптек та як вберегтися від підробки, журналісти видання Район.Медицина поцікавилися у начальника головного управління Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області Сергія Лебедя.


 

– Пане Сергію, скажіть, які лікарські препарати підробляють найбільше?

– Тема фальсифікованих ліків актуальна не тільки для країн, що розвиваються, але й для високорозвинених держав, у яких теж регулярно виявляють факти підробок лікарських засобів. Через інтернет виробники фальсифікованих продуктів мають доступ до глобального ринку.

Говорити про те, що в Україні 30%, 50% чи 70% підроблених ліків – не доводиться. За статистикою ВООЗ, кожен десятий лікарський засіб у країнах, що розвиваються, є фальсифікованим або неякісним. Статистика України  в цих межах.

Читайте також: Україна закупила китайську вакцину від коронавірусу Sinovac: що з нею не так і чи будуть інші

За моїми дослідженнями, найчастіше фальсифікують препарати для лікування шлунково-кишкового тракту, протимікробні (антибіотики) та дерматологічні лікарські засоби. Зокрема, спирт етиловий. Більше підробляють рецептурні препарати в таблетованій формі, ніж безрецептурні.

У світі, наприклад, за даними Міжнародної федерації фармацевтів, найчастіше фальсифікують серцево-судинні засоби, антибіотики, онкологічні препарати, засоби для лікування еректильної дисфункції, хронічних захворювань, таких як ВІЛ/СНІД, цукровий діабет та хвороба Альцгеймера, знеболювальні засоби та засоби для зменшення маси тіла, препарати, що застосовуються у психіатрії.

– Чи збільшилася кількість фальсифікованих ліків в умовах пандемії? Скільки таких випадків зафіксували на Рівненщині?

– Безумовно, в умовах пандемії загроза появи фальсифікованих ліків, антисептиків та інших медичних виробів зростає суттєво. Наприклад, у січні 2020 року співробітники СБУ викрили ціле угрупування, яке у великих масштабах виробляло фальсифіковані лікарські засоби з групи нейростимуляторів.

Медикаменти, які підробляли «ділки», використовують при лікуванні захворювань, пов’язаних з порушенням функцій центральної нервової системи. Ці препарати збували в аптеках кількох областей. 

Також викривали «виробників», які з етилового спирту сумнівної якості робили антисептичні засоби. Обороти в цього цеху були доволі чималі. Затримували й тих, хто намагався ввезти в Україну з Туреччини неякісні ліки та підроблені експрес-тести для діагностики COVID-19. Окрім того, що ліки сумнівної якості, їх транспортували з порушенням температурного режиму, що могло призвести до тяжких наслідків для здоров’я людей. Збували це все в інтернеті.

У світі останнім часом з’являється інформація про можливу появу фальсифікованих вакцин. Ще до реєстрації перших вакцин Інтерпол попереджав про ризики їх фальсифікації та спроби втручання злочинців в ланцюги постачання цих лікарських засобів.

Читайте також: Вакцинація в умовах пандемії. Чому не варто боятися щеплень. ПОДКАСТ

У Рівному подібних випадків наразі не зафіксували. Ми моніторимо в аптеках залишки ліків, антисептиків та медичних виробів – продукції, яка має попит. Пояснюємо людям, як відвідувати аптеки в умовах карантину, надаємо інші роз’яснення.

Разом з тим, не виключаємо, що окремі «ділки» від медицини та фармації можуть в умовах пандемії COVID-19 порушувати закон та сподіватися, що це їм зійде з рук. Тому закликаємо людей реагувати на відомі їм факти порушення законодавства і сигналізувати про це у відповідні державні інституції.

– Чим недобросовісні виробники замінюють лікувальну речовину в медикаментах?

– Як правило, фальсифікатори замінюють активну речовину на таку ж, але дешевшу (наприклад, іншого виробника) або взагалі можуть її не додавати до препарату. Буває, що перепаковують ліки, термін придатності яких минув, і реалізовують протерміновану продукцію, як якісну.

– Як візуально відрізнити оригінальні лікарські засоби від підробки? Чи можна це зробити без лабораторної експертизи?

– Останнім часом це дуже важко, оскільки якість підробок в розумінні пакування та маркування, значно зросла. Універсальних порад, як розпізнати фальсифіковані ліки, не існує. Але окремі поради можна озвучити.

Засумніватися в якості продукції можна, якщо ціна препарату значно нижча, ніж завжди; якщо виявили розбіжності в упаковці препарату і супровідних документах; якщо на вигляд і смак препарат відрізняється від аналогічної продукції цього ж виробника, яку вже використовував споживач раніше; якщо відсутні на упаковці обов’язкові написи, передбачені законодавством (шрифт Брайля, номер серії, термін придатності); якщо цілісність упаковки порушена.

У всіх сумнівних випадках слід звертатися до завідувача аптеки для отримання компетентних роз’яснень, а також до територіальної Держлікслужби в кожній області.


 

– Медикаменти – та група товарів, яка не підлягає поверненню. Як бути, якщо людина купила фальсифікат?

– Згідно з законодавством, не підлягають поверненню лікарські засоби та медичні вироби належної якості. Якщо ж препарат неякісний, про що є підтвердження – сертифікат аналізу лабораторії або розпорядження Держлікслужби про заборону обігу цієї серії препарату, він може бути повернутий в аптеку для подальшого знищення.

Покупцю повинні або повернути гроші, або ж замінити лікарський засіб на аналогічний за дозуванням, формою випуску та діючою речовиною.

– Чи несуть відповідальність аптеки за неякісний товар?

– Так. Відповідальність передбачена як кримінальна, так і адміністративна. Але слід наголосити, що наступає кримінальна відповідальність тільки у разі свідомої реалізації фальсифікованих лікарських засобів. Тобто завжди має бути доведений факт умислу з боку аптечного закладу щодо продажу фальсифікованої продукції. 

Читайте також: Варикоз: правда та міфи про захворювання вен. ПОДКАСТ

– Якщо фальсифіковані препарати нашкодили людині: чи можливо це довести?

– Складно, але можливо. Необхідно провести відповідну експертизу, яка доведе причинно-наслідковий зв'язок між вживанням фальсифікованого лікарського засобу і наслідками, які він спричинив, для здоров'я людини. 

 

Спілкувалася Марія МАРТИНЮК

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024