Як Тараканів втратив кошти на придбанні інтерактивних дошок

31 Грудня 2020, 13:14
Фото ілюстративне 3750
Фото ілюстративне

2 жовтня 2020 року Тараканівська сільська рада оголосила тендер на закупівлю 2 інтерактивних панелей. Коштів в місцевому бюджеті на це передбачили 250 тисяч гривень. Термін поставки – 1 грудня 2020 року.

Інтерактивна панель, за описом із Тендерної документації, має являти собою великий сенсорний екран, що є системою, яка складається з екрана та вбудованого комп’ютера. Пристрій має бути виконаний у вигляді єдиного конструктивного рішення (моноблок), для поєднання частин якого не використовуються зовнішні комунікаційні дроти чи інші додаткові засоби, мати вбудований блок живлення для безпечної роботи, мати металевий захисний корпус, а дисплей має бути захищено загартованим склом з покриттям, що має ефект антивідлиску…


 

В період уточнення одна із фірм спробувала вплинути на Замовника (сільраду), аби той вніс в тендерну документацію додаткові вимоги до постачальника. Зокрема, хитруни хотіли, аби замовник додатково попросив:

1. Авторизаційний лист від виробника або його офіційного дистриб'ютора на території України, з зазначенням найменування учасника, номера торгів, назви товару на інтерактивну панель.

2. Свідоцтво про визнання відповідності педагогічним вимогам, видане МОН України на інтерактивну панель та базове програмне забезпечення до інтерактивної панелі.

3. Свідоцтво на знак для товарів і послуг (на торговельну марку інтерактивних панелей), що підтверджує право власності та реєстрацію торгівельної марки в Україні.

Включення таких вимог до тендерної документації, саме в такому вигляді, активісти ініціативи «За чесний тендер» розглядають як спробу дискримінації певних учасників та зниження рівня конкуренції. Тендерний комітет Тараканівської сільської ради не піддався та такі пропозиції і правомірно їх відхилив.

В тендері взяли участь 2 учасники:

Кращу ціну запропонував ФОП Манжула В.В. з Житомира виграв аукціон з ціною 229,9 тис.грн. Але його пропозицію Замовник відхилив, бо виникли проблеми, як не дивно, з авторизаційним листом.


ФОП Манжула його подав, але не такий, який собі уявляли в Тараканові. Там не було вказано конкретне найменування товару (торгова марка та модель).

Відхиливши першу пропозицію Замовник перейшов до оцінки наступної, і врешті визнав переможцем ТОВ «Крео сінержі», з пропозицією трішки дорожчою.

Але…

В справу включилися спеціалісти рівненського відділення Державної аудиторської служби. Вони почали моніторинг, і врешті прийшли до висновку, що відхилення пропозиції відбулося незаконно. Адже, на їх думку, уся необхідна інформація була подана. А тому відхилення пропозиції ФОП Манжули В.В. відбулося незаконно, і Замовник повинен відмінити рішення про його відхилення.

 

Але замовник тим часом уже підписав договір з наступною фірмою. Тому, щоб виправити помилку вони просто відмінили тендер і оголосили новий https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-27-001393-a

Мирослава Примак, юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» так коментує дії Замовника: «Невідомо, чи технічно дійсно неможливо було повернути на перевірку пропозицію першого учасника, але юридично було б правильно, аби усунути порушення відмінити рішення про визначення переможцем другого учасника та повернутись на повторну кваліфікацію першого учасника».

На другий тендер на ті ж самі дошки ФОП Манжула подавати свою пропозицію уже не захотів, як і його суперник – ТОВ «Крео сінерджі». Натомість «прийшли» ТОВ "НОВІТНІ ОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ" та ТОВ "ЕЛІЗ ЛАБЗ". З ціною 248 250 гривень перемогу отримали «Новітні освітні технології». До речі, фірма у складі своєї пропозиції надала сертифікат від ТОВ «Крео сінерджі».

Учасники зовсім не торгувалися. Це одна із ознак можливих антиконкурентних узгоджених дій, що заборонено законодавством про захист економічної конкуренції. За даними сайту «Клереті проджект», який аналізує закупівлі на Прозорро, ці фірми 21 раз разом брали участь у публічних закупівлях, і коли вони лише двоє, то ціну практично ніколи не знижують. Нам вдалося також з’ясувати, що директор та власник ТОВ «НОВІТНІ ОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ» Білоус Микола Олександрович водночас, як підприємець бере участь в торгах, та зазначав у закупівлях номер телефону (097282**07), який є спільним з ТОВ «ЕЛІЗ ЛАБЗ».

Тут Білоус вказав цей номер, а ось в цій закупівлі цей же номер зазначений для ТОВ «ЕЛІЗ ЛАБЗ».



 

Наявні ознаки змови між учасниками, що часто призводить до перевитрат коштів платників податків.

Нагадаємо, що в попередньому тендері, який замовник скасував, Манжула пропонував 229 900 гривень. Таким чином, через фактичні та ймовірні порушення закону платники податків Тараканова, що на Дубенщині, втратять  понад 18  тис.грн. при відносно невеликій закупівлі на 250 тис.грн. Активісти громадської ініціативи «За чесний тендер» наголошують, що чесні, добре підготовлені та вмотивовані працівники тендерних комітетів чи уповноважених осіб, які ефективно проводитимуть закупівлі, зможуть забезпечити відчутну економію бюджетних коштів. І ці кошти можна буде витратити на користь громади.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

Олександра Шевчук

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024