Прихід компанії Kronospan вб'є екологію Рівненщини – ЗМІ

04 Березня 2020, 12:26
завод Kronospan у Нововолинську 3502 Джерело: фото з сайту Нововолинський Інформаційний портал
завод Kronospan у Нововолинську

В Україні рекордними темпами падає виробництво.

Промисловість знаходиться в глибокій кризі. Відсутність продуманої державної політики, спрямованої на підтримку українського виробника, держава намагається компенсувати залученням будь-якого іноземного інвестора за всяку ціну. При цьому не замислюючись - принесе такий інвестор країні користь чи шкода. Як пише Обозреватель, прихід у Рівненську область компанії Kronospan призведе до значних проблем.

Зокрема, компанія має намір побудувати деревообробне підприємство з обсягом споживання деревини близько 4 мільйонів кубометрів на рік. Це понад 20% деревини, яка офіційно заготовляється в країні.

Місцева влада підняла прихід компанії в регіон на прапори і розповідає про те, що це мало не панацея для регіону, однак насправді Kronospan - це інвестор із сумнівною репутацією, пише видання.

«Не дивлячись на гучні заяви про суперсучасне обладнання, яке нібито встановлять в Городку, ми бачимо, що концерн не дотримується екологічних норм: його супроводжують гучні скандали в Англії, Іспанії, Румунії, Болгарії, Польщі, Чехії, Росії», - стверджує Обозреватель.

Наприклад, у США, у штаті Пенсільванія, рік тому компанія Kronospan Clarion Boards оплатила штраф у розмірі $229 тис. за порушення експлуатації заводу в місті Пейнт. В іспанському місті Бургос в кінці січня почалися судові слухання проти Kronospan. Компанію звинувачує в екологічних злочинах організація «Екологи в дії». У чеській Їглаві Kronospan, не маючи дозволу на будівництво, почав будувати шліфувальну й переробну лінії на території, яка в принципі не була пристосована під їх будівництво.

«Це тільки ті проблеми, які вилізли назовні за цей рік. Якщо простежити історію концерну протягом останніх п'яти років, то тут з'явиться все - від масштабних екологічних лих до кримінальних справ за несплату податків. Торкнулася діяльність Kronospan і України. У звіті екологічної організації Earthsight саме цей концерн названо одним з основних контрабандистів українського лісу», - пише видання.

Жителі Нововолинська, де вже працює перший в Україні завод Kronospan, просять президента визнати місто місцем екологічної катастрофи. 

Утім, влада Рівненської області, відпрацьовуючи вже отриманий заробіток і політичні дивіденди, не поспішає подивитися правді в очі. Обіцянка Kronospan витратити 200 мільйонів євро, отриманих від Європейського банку реконструкції і розвитку, не принесе Україні та регіону ні нових технологій, ні багато робочих місць, але, з попереднього досвіду, вб'є екологію.

Читайте також: У Рівному і Городку протестували проти будівництва заводу «Кроноспан»

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024