Рівненщина може залишитися без лісу, – дослідження

28 Серпня 2020, 12:14
594

У Рівненській області за останній рік вирубали лісу у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період 2018-2019 років.

Дані дослідження компанії EOS Data Analytics, Інституту космічних досліджень НАН України та Державного космічного агентства свідчать, що вирубали 5,4 тисячі гектарів проти 2,1 тисячі гектарів роком раніше, передає Інтерфакс-Україна.

Також у Житомирській області за цей час вирубали майже на 20% більше лісу, ніж торік.

«За такої динаміки вирубки Рівненська область може залишитися без лісу через 30 років, а Житомирська – за 38. Якщо не уповільнити, то за цей час може бути знищено 1,6 мільйона гектарів і 2,3 мільйона гектарів відповідно, які становлять площу лісів у цих областях. Навіть враховуючи висадку, відновлення лісу займає від 60 до 100 років, залежно від порід дерев», – наголосили в повідомленні EOS Data Analytics.

Дослідження проводили за допомогою технології супутникового аналізу, яку раніше використовували в рамках програми підтримки прозорого управління земельними ресурсами в Україні (Supporting Transparent Land Governance in Ukraine) з ініціативи Світового банку та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

«Питання вирубки українських лісів порушують не перший рік. Ліс безконтрольно рубають і «сірими» схемами вивозять на експорт. Ніхто не знає справжніх масштабів. Дані, отримані із супутників – це незалежний інструмент на шляху до розв'язання цієї проблеми. Космос бачить усе», – вважає засновник EOS Максим Поляков.

Інструменти супутникового моніторингу допомагають не тільки фіксувати порушення, а й розумно керувати лісовим господарством. Наприклад, відстежувати процес відновлення лісових екосистем, що зазнали впливу несприятливих факторів, на кожному етапі.

Читайте також: «Правильне озеленення допоможе уникнути підтоплень та адаптує Рівне до змін клімату» – Оксана Майборода

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024