Рівненський флагшток міг коштувати на 360 тисяч гривень дешевше

19 Липня 2021, 17:43
Флагшток у Рівному 898
Флагшток у Рівному

До 30-річчя Незалежності України у Рівному на Майдані Просвіти встановлюють 50-метровий флагшток та впорядкують прилеглу територію.

Кошти на виготовлення та облаштування конструкції виділили з обласного бюджету. Разом із виготовленням проєктної документації цей проєкт обійдеться  платникам податків  майже у 3 мільйони гривень, однак витрати на таку «розкіш» могли б бути менші. Про це пише Горинь.інфо.

Участь у тендері на «Реконструкцію флагштоків та благоустрою прилеглої території на Майдані Просвіти, 1» взяло три фірми. 

За ціною виграла «Будівельна компанія «Спеціалізованого управління – 39» (далі – «БК «СУ-39»), яка обіцяла зробити усе за трішки менше як 2,4 мільйона гривень. Однак їх пропозицію Департамент з питань будівництва та архітектури ОДА відхилив через відсутність одного документу – довідки в довільній формі про продовження терміну тендерної пропозиції. Насправді наявність чи відсутність такої довідки практично ніяк не впливає на якість виконання робіт, але формальну зачіпку чиновники знайшли. Свідомо чи несвідомо, вимогу про цю довідку розмістили в Тендерній документації розмістили в розділі, де її могли і не помітити. 

«Ми не згодні, але так вирішив замовник, не можемо сказати чому. Тоді планували оскаржувати, але вже не будемо. Порадилися і вирішили не оскаржувати», – повідомив директор «БК «СУ-39» Максим Рокунець.

Бувши суворим в оцінці пропозиції учасників і відхиляючи найдешевшу пропозицію, Департамент при цьому неправильно застосував закон. Принаймні, так стверджує керівниця громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак:

«Рішення Замовника з обранням підстави відхилення є некоректним, адже стосується  невідповідності пропозиції технічній специфікації. Однак довідка, яка не подана, зовсім не стосується технічної специфікації. Якби учасник, якого було відхилено, оскаржив це рішення до Антимонопольного, то дії Департаменту могли визнати протиправним», – пояснює Мирослава Примак, юрист ГІ «За чесний тендер».

Однак,  учасник цього не зробив, тож замовник перейшов до оцінки наступної за ціною пропозиції і врешті визначив переможцем торгів ПП «Вестінвестбуд», з пропозицією у майже 2,8 мільйона гривень, що майже на 360 тисяч гривень дорожче. 

26 травня замовник уклав договір, за яким усі роботи підприємство-підрядник повинно завершити до 31 серпня 2021 року. Цікаво, що ідею оновлення флагштоків і прилеглої території біля ОДА прив’язують до 30-річчя Незалежності України, але роботи цілком законно можуть виконати й після. Директорка підприємства «Вестінвестбуд» Леся Шекель відмовилася розмовляти з журналістами щодо термінів виконання робіт по встановленню флагштока. Натомість подякувала, що про неї пам’ятають.

«На сьогодні готовність об’єкту становить 45%: влаштовано фундамент, частково електромережі для підключення системи автоматичного підняття прапора, влаштовано стрижневі заземлювачі. Також виконано 30% благоустрою прилеглої території. Генеральний підрядник  замовив флагшток в ТОВ «Енерджі Трейд Груп» з Вінниці», – зазначили у пресслужбі Рівненської ОДА. 

Також у пресслужбі Рівненської ОДА  повідомили, що завершення робіт заплановане до 10 серпня цього року.

До слова, переможець тендерної документації – приватне підприємство «Вестінвестбуд» зареєстроване у Рівному, уповноваженою особою якого, згідно з даними інформаційно-аналітичного порталу «YouControl», є Леся Шекель. У 2016 році журналісти видання «Четверта влада» наголошувати на зв’язках цього підприємства з рівненським будівельником та власником фірми «Фіалка» Юрієм Фалком. Відомо, що у 2019 році Антимонопольний комітет України викрив змову чотирьох рівненських фірм на двох тендерах, зокрема і «Фіалку», їх зобов’язали заплатити чималі штрафи та на 3 роки заборонили участь у тендерах. Крім того, нині триває розслідування змови щодо реконструкції стадіону «Авангард» у Рівному, де теж фігурує згадана фірма (детальніше про це за посиланням, – прим.ред.).

Але повернемося до флагштоку. У тендерній документації Департаменту знаходимо згадку про бажання купити їх від конкретного виробника. Це – товариство з обмеженою відповідальністю «Металогальва», що зареєстроване у Черкасах. Такі вимоги можуть бути дискримінаційними і обмежувати конкуренцію – переконані активісти ініціативи «За чесний тендер».

Журналісти поцікавилися у Департаменту з питань архітектури та будівництва РОДА, чому компанія «Металогальва» зазначена у тендерній документації як конкретний виробник конструкції:

«У технічному завданні в кінці є примітка: якщо зазначена конкретна назва фірми, то може бути інша за аналогом. Тобто це необов’язково, що купувати будуть у »«Металогальви». Ми взяли конструктив цього флагштока, нам надали пропозицію, який він має бути, по цьому конструктиву робили проект», – розповів заступник начальника Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА Василь Мельник.

Додамо, що вартість усієї конструкції, згідно з кошторисом підприємства «Вестінвестбуд», – 1, 1 мільйона гривень. Це середня ціна серед усіх учасників тендеру: ТОВ «БК «СУ-39» оцінило конструкцію у 936 тисяч гривень, натомість ТОВ «Реноме-Євробуд» – 1,2 мільйона гривень. Прапор, розміром 8 на 2 метрів, «Вестуінвестбуд» планує придбати за понад 53 тисяч грвиень.

Згідно з даними інформаційно-аналітичної системи «YouControl», кінцевим бенефіціарним власником фірми «Металогальва» є Микола Лавренко –  український підприємець, політик і футбольний функціонер.

Зазначимо, роботи по встановленню флагштоків в Рівному не найдорожчі. У Житомирі подібний проект оцінили у 13,8 мільйона, у Полтаві – 12 мільйонів, у Краматорську – 11 мільйонів, у Броварах – 20 мільйонів. Щоправда, кожен проект реконструкції індивідуальний і може суттєво різнитися обсягом виконаних робіт. На Рівненщині ці об’єми та витрати не найбільші, але відсутність однієї несуттєвої довідки коштувала платникам податків майже 360 тисяч гривнь.

Додамо, що у червні Верховна Рада України прийняла зміни до закону України «Про публічні закупівлі», яким дозволила закупівлі до Дня незалежності проводити без тендерів, використовуючи переговорну процедуру. Президент уже цей закон підписав. До слова, Міністерство фінансів оцінило вартість заходів до 30-ї річниці незалежності у 5,4 мільярда гривень. 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024