Військові та волонтери зрікаються відзнак УПЦ КП після анулювання нагороди ЛГБТ-військовому з Рівного

29 Лютого 2024, 08:58
Нагорода від УПЦ КП 507
Нагорода від УПЦ КП

Військові й волонтери відмовилися від відзнак, які отримали від патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета. Вони зробили це на знак підтримки Віктора Пилипенка з Рівного, якому анулювали нагороду через його сексуальну орієнтацію.

Відповідні заяви на своїх сторінках у Facebook зробили військовослужбовці Іван Гаврилко та Ілля Кротенко, волонтери Олена КоломійчукПавло ШатохінНаталія Соловйова та Євгенія Духопельникова, пише «УП. Життя»

На думку Олени Коломійчук, єдина функція медалі від УПЦ КП – «слугувати прикладом того, що нагороди не мають сенсу».

У коментарі для «УП. Життя» волонтерка повідомила, що відмовитися від нагороди її спонукала саме ситуація з Віктором Пилипенком.

«Приводом для відмови стало відкликання нагороди Віктора Пилипенка через його орієнтацію і публічну позицію, коли формально причиною для цього нагородження була його служба протягом 10 років. Він не перестав бути військовим, він перестав відповідати уявленнями УПЦ КП про нього. Моє особисте життя і погляди на свободу волі й інші права людини також не відповідають вимогам УПЦ КП», – наголосила Олена.

Також жінка додала, що її номінування на відзнаку ніхто не погоджував. Церемонію вручення медалі волонтерка також не відвідувала – відзнаку отримали й передали знайомі волонтери.

«Якби мене запитали до нагородження, я б відмовилася. По-перше, я не християнка. Не вважаю, що УПЦ КП має хоч якесь право мене оцінювати за допомогою медалей або іншим чином, оскільки нічого про мене не знає. А сам процес нагородження максимально знеособлений», – зауважила Олена.

Активіст і волонтер Павло Шатохін у своєму дописі зазначив, що після рішення про анулювання нагороди Пилипенку їхні відзнаки не мають жодної цінності. Тому він збирається повернути свою медаль до Володимирського собору.

«Якщо правила вашої дивної уявної гри передбачають образи й спроби принизити в реальному світі військовослужбовців України (та будь-якої людини), то не дивуйтеся, що отримаєте у відповідь зневагу або ті ж самі образи. Якби я грав в таку саму гру, то в ній «гріховник» означало б «примітивний, тупий, недолугий невіглас». Отже, для мене ви – гріховники», – заявив волонтер.

Письменниця й волонтерка Євгенія Духопельникова зазначила, що вчинок церкви змусив її відмовитися від нагороди.

«За найближчої нагоди заберу її з дому і привезу до воріт. Я люблю Україну – але не таку, де хтось із захисників, та й пак, хтось з українців вважається людиною другого ґатунку. Україну, де не поважають людину, що стала на захист Батьківщини. Україну, де «неправильна» любов важливіша за вчинки», – написала Духопельникова.

Військовий Іван Гаврилко у своєму дописі зазначив, що не розуміє вчинок УПЦ КП, яка «не поважає справжню українську жертовність».

«Мене обурила вибірковість і подвійні стандарти пана Філарета. Я далеко не прихильник ЛГБТ, але хлопець воював і проявив неабияку мужність. Особисто я християнин. Молюся, намагаюся жити по заповідях і сповідаюся. Однак я не можу бути осторонь таких несправедливих речей», – розповів він у коментарі для «УП. Життя».

Захисник Ілля Кротенко у заяві про відмову від своєї нагороди назвав дії церкви огидними.

«Ваші антилюдяні погляди мені бридкі, а ваше брязкальце, яке ви роздаєте, а потім відбираєте – нічого не варте», – наголосив він.

Волонтерка Наталія Соловйова також вказала на неприпустимість рішення УПЦ КП.

«Я розумію, що церква не сприймає деяких речей. Але нагороду дають за жертовність та любов – до чого тут сексуальна орієнтація?» – зауважила вона у коментарі для «УП. Життя».

Водночас волонтер Валерій Гарагуц, який отримав нагороду від церкви ще у 2015 році, вирішив «покаятися» у власному дописі.

«Доводжу до Вашого відома що я буддист, і якщо на думку УПЦ це є страшним гріхом, я не буду проти, якщо ви скасуєте свій Указ №8009, від 24.11.2015. Запевняю вас, від того моя Жертовність і Любов до України абсолютно не постраждають!» – іронічно написав він.

Нагадаємо, патріарх УПЦ КП Філарет вручив нагороду військову з Рівного Віктору Пилипенку, який є відкритим геєм. Однак після того, як чоловік написав допис, що розуміє цей вчинок як таких, духовник та очолюваний ним патріархат змінили думку щодо людей з-поміж ЛГБТ й більше не вважають їх грішниками. На це офіційна реакція Філарета не забарилася – на сайті церкви опублікували звернення, що нагороду вручали військовому, а не гею, що секс-меншин не визнають і досі й з огляду на таких стан речей анульовують нагороду Пилипенку. 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024